De vulva van je hond is opgezet – Hoe komt dit?

Inleiding

Een opgezette vulva bij een teef kan een reden tot zorg zijn voor baasjes. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van een opgezwollen vulva bij teven en de behandelingsopties die beschikbaar zijn.

Oorzaken van een opgezette vulva

   • Loopsheid  – Tijdens de loopsheid-cyclus zal de vulva van een teef opzwellen terwijl haar lichaam zich voorbereidt op de paring. Dit is een normale gebeurtenis en is geen reden tot bezorgdheid. De vulva komt erg duidelijk in beeld te zitten wanneer je naar de achterkant van de teef kijkt.

   • Infectie – Een bacteriële infectie kan ervoor zorgen dat er een opgezette vulva ontstaat en pijnlijk is. Dit wordt soms vergezeld van afscheiding en een vieze geur. Bij teven komt dit echter niet zo vaak voor. 

   • Tumoren – In zeldzame gevallen kan een tumor in de vulva ervoor zorgen dat deze opzwelt. Deze tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Over het algemeen voel je dan een duidelijke begrenzing lopen in het deel met de zwelling ten opzichte van het overige deel van de vulva. Ook dit komt niet vaak voor bij teven. 

   • Trauma – Een verwonding aan de vulva kan er ook voor zorgen dat deze opzwelt. Dit kan gebeuren door een kras, een snee of zelfs een steekwondje. Dit wondje kan dan wat gaan infecteren en ontsteken zodat de vulva opzwelt. 

Opgezette vulva bij een teefje.
Een opgezwollen vulva aan het begin van de loopsheid.

Behandelingsopties van een opgezette vulva

Loopsheid

Ontstaat de opgezette vulva door de loopsheid-cyclus? Dan is er geen behandeling noodzakelijk. De zwelling zal vanzelf verdwijnen binnen enkele weken. Je hond heeft er zelf geen last van. Mocht je je er heel erg aan storen dan kun je ervoor kiezen om je hond 3 maanden na de start van de loopsheid te laten steriliseren. Het zal dan niet nog een keer ontstaan. 

Infectie

Is een infectie de oorzaak van de opgezette vulva? Dan is er een antibioticum nodig. Mocht het probleem niet al te erg zijn dan kun je proberen of honingzalf de infectie voldoende tegen gaat. Is dit niet het geval? Dan moet je met je hond langs de dierenarts zodat er een antibiotica-kuur voorgeschreven kan worden. Een voorbeeld van een goede en krachtige honingzalf is Vetramil. 

Tumoren

Als een tumor de oorzaak is van de opgezette vulva, zal de dierenarts er met een naaldje wat cellen uithalen en dit opsturen naar een laboratorium om te bepalen wat de tumor is. In de meeste gevallen zal er daarna een operatie nodig zijn. Maar in sommige gevallen hoeft er niet behandeld te worden. Is er sprake van kanker dan kan het ook noodzakelijk zijn om meer behandelingen toe te passen. 

Trauma

Als de opgezette vulva het gevolg is van een wondje dat wat geïrriteerd geraakt is dan kun je dit wondje met een wondgenezende antibacteriële zalf ondersteunen. Bijvoorbeeld met TraumaPet wondgel. 

Preventie van een opgezette vulva

Om een opgezette vulva bij je teef te voorkomen, is het belangrijk om het vulva gebied schoon en droog te houden. Zorg er ook voor dat er geen klitten ontstaan bij langharige honden. Gebruik geen harde zeep of chemicaliën in het gebied, maar gewoon water. Daarnaast is het ook belangrijk om je teef regelmatig te laten controleren door een dierenarts. Vooral als ze ouder wordt. Dit om te voorkomen dat tumoren onopgemerkt blijven.

In de meeste gevallen kan het nuttig zijn om je teef te laten steriliseren. Dit kan helpen voorkomen dat zij loops wordt. Bovendien kan een sterilisatie ervoor zorgen dat jouw teef minder gevoelig is voor andere problemen zoals een baarmoederontsteking, eierstoktumoren, baarmoedertumoren en melkkliertumoren.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat elke teef anders is. Sommige teven zijn gevoeliger voor een opgezette vulva dan andere. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je teef, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Een dierenarts kan je helpen om de oorzaak van de zwelling te achterhalen en de juiste behandeling voor te schrijven.

Een normale kleine vulva bij een teef.
Een niet gezwollen vulva.

Heb je behoefte aan dierenarts advies?

Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Je kunt dan een berichtje sturen, eventueel met foto’s of een filmpje van de opgezette vulva, aan dierenarts Nanda. Zij zal je dan zo goed mogelijk advies geven. Wat de kosten hiervan zijn en hoe het werkt kunt u ook teruglezen op de Home-pagina