Pigmentvlekken bij de hond – Zijn die schadelijk?

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken bij honden zijn gebieden van de huid die een hogere concentratie pigmentcellen hebben. Deze cellen noemen we ook wel melanocyten. Deze vlekken kunnen van elke kleur zijn, waaronder zwart, bruin, rood of roze. Ze kunnen op elke leeftijd ontstaan en bij elk ras. Sommige rassen hebben uiteraard vaker pigmentvlekken dan andere rassen. 

 

Wanneer ontstaan er pigmentvlekken bij de hond?

Pigmentvlekken kunnen optreden vanwege meerdere factoren. Zoals erfelijkheid, hormonale onbalans, zonneschijn en huidletsels. In sommige gevallen kunnen pigmentvlekken een teken zijn van een ernstigere onderliggende gezondheidsprobleem, zoals een huidtumor of hormonale stoornis.

De meest voorkomende pigmentvlekken bij de hond.

In principe ontstaan de gewone pigmentvlekken in de eerste levensmaanden. Ze zijn dan kenmerkend voor je hond en zijn niet gevaarlijk. Een ander type pigmentvlek is de “leeftijdsvlek,” die is een grotere, platte, bruine vlek die vaak op de buik, borst en benen van oudere honden wordt gevonden. Leeftijdsvlekken zijn ook onschadelijk en vereisen geen behandeling. 
Pigmentvlekken op de buik van een jack russel.
Deze pigmentvlekken op de buik van de hond zitten er al van jongs af aan en kunnen geen kwaad.

Schadelijke of onschadelijke pigmentvlekken

Als je nieuwe pigmentvlekken op de huid van je hond opmerkt, is het belangrijk om je dierenarts deze te laten beoordelen. Helemaal wanneer ze iets boven het huidoppervlak omhoog komen. In dit geval is de kans op een tumor vrij groot. Dat geldt voor alle leeftijden! Je dierenarts zal kunnen bepalen of de vlekken onschadelijk zijn of dat verder onderzoek nodig is. Dit verdere onderzoek is nodig om uit te sluiten dat het een ernstigere aandoening is waarbij het nodig is om te gaan behandelen. Een mastocytoom of een maligne melanoom bijvoorbeeld. Dit zijn kwaadaardige vormen van huidkanker waarbij de huid vaak een gepigmenteerde vlek vertoont. Heeft je hond pigmentvlekken die pijnlijk of irriterend zijn? Dan kan je dierenarts behandelingen aanbevelen zoals een operatie, medicijnen, crèmes of zalven om de symptomen te verlichten.

Zonnebrandcrème tegen pigmentvlekken bij de hond

Het is ook belangrijk om de huid van je hond te beschermen tegen overmatige zonneschijn om de ontwikkeling van pigmentvlekken te voorkomen. Net als bij mensen. Vooral voor honden met een lichte huid en lichte vacht is dit van belang. Dit kan door zonnebrandcrème op de huid van je hond aan te brengen, schaduw te bieden wanneer je hond buiten is en de blootstelling van je hond aan de zon tijdens piekuren te beperken. Dit geldt uiteraard alleen voor de huid die weinig haren bevat. Zitten er wel veel haren op een lichaamsdeel dan beschermen die haren voldoende tegen zonnebrand. 

Samenvatting

Conclusie: pigmentvlekken bij honden zijn veelvoorkomend en kunnen optreden door meerdere redenen. Hoewel de meeste pigmentvlekken onschadelijk zijn en geen behandeling vereisen, is het belangrijk om je dierenarts nieuwe vlekken te laten evalueren om ervoor te zorgen dat ze geen teken zijn van een ernstigere aandoening. De huid van je hond beschermen tegen zonneschijn kan helpen om de ontwikkeling van pigmentvlekken te voorkomen.

Heb je behoefte aan overleg over de pigmentvlekken bij je hond?

Zie je pigmentvlekken bij je hond en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn.