U heeft een tumor op de buik bij uw hond gevoeld. Wat nu?
Een knobbel, bobbel of bult noemen we ook wel een tumor. Deze tumor kan zowel goedaardig zijn als kwaadaardig. In dit laatste geval spreken we ook wel van kanker. Een tumor op de buik van een hond kan dus een ernstig probleem zijn. Maar het kan ook iets zijn dat geen kwaad kan. U kunt dan ook het beste zo vroeg mogelijk met een tumor op de buik van uw hond naar uw dierenarts toe gaan. Deze kan dan bepalen of er verder onderzoek nodig is. Over het algemeen geldt dat hoe ouder de hond is, hoe groter de kans is dat het om een kwaadaardige tumor gaat. Melkkliertumoren vallen ook onder deze uitleg, maar die hebben een hele eigen pagina gekregen.
Goedaardig versus kwaadaardig
Een goedaardige tumor op de buik bij uw hond kun je ook weer opdelen in twee groepen. Aan de ene kant kan het gewoon simpelweg een ontsteking zijn (dit noemen wij dierenartsen ook een tumor, maar in de volksmond natuurlijk niet). Daarnaast kan het een klompje cellen zijn dat ongeremd gaat vermeerderen. De bult wordt dus steeds groter en kan in de weg gaan zitten. Maar meer ellende geeft een goedaardige tumor niet.
Een kwaadaardige tumor op de buik bij uw hond is een groepje cellen dat ook ongeremd gaat vermeerderen maar waarbij die cellen ook nog eens niet zo vast aan elkaar geplakt zitten. Ze groeien makkelijk door andere weefsels heen en gaan ook makkelijk verspreiden naar de rest van het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld via de lymfevaten of via de bloedvaten. Er ontstaan uitzaaiingen. Zeer dikwijls zaaien tumoren uit naar de longen.
Symptomen van een tumor op de buik bij uw hond
Een ontsteking doet meestal een beetje zeer en gaat vaak geleidelijk in de omliggende huid oplossen. Het is zeer plotseling ontstaan en zit er slechts sinds een paar dagen.
Een kwaadaardige tumor op de buik bij uw hond groeit vaak vrij snel (weken) en heeft zeer dikwijls ook een ander uiterlijk dan de omliggende huid. Bijvoorbeeld een zwarte verkleuring of een wond-achtig beeld. Daarnaast kan een hond er flink jeuk of pijn aan hebben.
Hoe bepaal je als eigenaar de ernst van een tumor op de buik bij uw hond?
Dat is eigenlijk vrij simpel: niet! In veel gevallen hebben dierenartsen inmiddels wel aardig wat tumoren gezien om te bepalen of iets zorgwekkends is of niet. Als eigenaar weet je dat gewoon niet. Daarom is het verstandig om naar je dierenarts toe te gaan en deze verder onderzoek te laten doen.
Diagnose bij een tumor op de buik bij uw hond.
De dierenarts zal met een naald wat cellen uit de tumor halen. Die cellen kunnen vervolgens opgestuurd worden naar een laboratorium om vast te stellen welke cellen er aanwezig zijn. Een vetbult kan hij zelfs zelf onder zijn microscoop bekijken. Op basis van de uitslag van het laboratorium krijgt u een advies wat er met de tumor het beste gedaan kan worden. Dat kan gaan van ontstekingsremmers bij een ontsteking, niets doen bij een vetbult, tot zeer ruime verwijdering van een kanker gezwel en verdere onderzoeken om de kans op uitzaaiingen te verkleinen.
Behandeling van een tumor
Als een tumor op de buik bij uw hond wel behandeld moet worden dan is dit meestal door het operatief verwijderen van een tumor. Daarbij wordt in de huid om de tumor heen een citroenvormige snede gemaakt tot op de onderliggende weefsels. In het geval van de buik is dit dus tot op de buikspieren. De tumor wordt los gehaald van de onderliggende weefsels en verwijderd. Daarna wordt de ene rand van de gezonde huid weer aan de andere rand van de gezonde huid gehecht. Er blijft dan helaas wel een litteken over. Dat is minder mooi, maar kan verder geen kwaad.
Toekomst
Hoe kwaadaardiger de tumor op de buik bij uw hond is, hoe groter de kans op uitzaaiingen is. Uitzaaiingen zijn cellen die losgekomen zijn uit de tumor en die op een andere plek een nieuwe tumor gaan vormen. Helaas is dit zeer dikwijls in de longen. Is dit het geval dan is de kans op genezing wel een stuk kleiner en zult u het traject van chemotherapie in moeten gaan als u herstel voor uw hond wenst. In de praktijk kiezen niet heel veel mensen voor deze optie. Uw hond zal dan op termijn benauwd gaan worden door de tumoren in zijn longen en op dat moment kiest u als eigenaar naar mijn mening beter voor euthanasie.
Heeft u behoefte aan advies?
U mag natuurlijk altijd mij om advies vragen wanneer u een knobbel, bobbel of bult gevoeld heeft. Hoewel het erg lastig is om een tumor te beoordelen op basis van een foto of filmpje zal ik uiteraard erg mijn best doen om u zo goed mogelijk advies te geven. Klik hier onder op de whatsapp knop om met mij in contact te komen. Op de home-pagina vindt u hier meer informatie zoals de prijs hier over.