Hoe ontstaat het gevoel van pijn aan zijn borstkas?
Je hond ervaart pijn aan zijn borstkas wanneer de weefsels waaruit de borstkas opgebouwd zijn beschadigd of ontstoken zijn. De weefsels geven in geval van schade aan de weefsels bepaalde stofjes af die de zenuwuiteinden prikkelen en daarmee een signaal aan de hersenen afgeven dat er iets niet goed gaat in die regio. Dit is handige manier om ervoor te zorgen dat een hond de pijnlijke regio wat minder zal bewegen. Op die manier kan de genezing namelijk sneller verlopen.
Hoe vindt je de oorzaak van pijn aan zijn borstkas?
In vrijwel alle gevallen voor pijn aan zijn borstkas is de oorzaak dat er een vorm van trauma is geweest. Bijvoorbeeld is er sprake van een aanrijding met een voertuig, een knokpartij met een andere hond of kat, een trap van de buurman die niet zo op honden gesteld is…
Je zult zelf even goed moeten kijken waar de pijn aan zijn borstkas exact vandaan lijkt te komen. Voer dus even zelf een lichamelijk onderzoek uit. Ten eerste: kijk even naar de nagels van je hond. Wanneer deze afgeraspt lijken te zijn is de kans groot dat hij aangereden is door een voertuig. Tast ook voorzichtig langs alle ribben en voel of je ergens een abnormale zwelling voelt of wellicht een wond voelt zitten. Indien dit niet het geval is kun je met beide duimen op de ruggewervels van je hond drukken om te kijken of de pijn daar zit. Vervolgens geef je wat druk op de ribben. Probeer dit per rib te doen zodat je goed weet of die betreffende rib pijn doet.
Lijkt dit allemaal verder niet afwijkend? Kijk dan even goed naar zijn ademhaling. Is deze normaal van snelheid en heeft hij een normale diepte van ademhalen? Probeer dit allemaal rustig te beoordelen zonder dat je je hond extreem pijn doet of dat je heel erg paniekerig bent. Je hond zal dan namelijk niet meer willen meewerken en dat is natuurlijk wel de bedoeling.
Behandeling bij pijn aan zijn borstkas?
Wanneer je geen afwijkingen hebt kunnen vinden voor de pijn aan zijn borstkas, zoals botbreuken of grote wonden en zijn ademhaling is verder ook normaal, dan is de kans groot dat hij slechts wat kneuzingen heeft aan zijn weefsels. Dit herstelt vanzelf weer na een aantal dagen. Uiterlijk met een week hoort hij alweer nagenoeg zichzelf te zijn.
Wil je hem in de tussentijd wat pijnstillers geven voor de pijn aan zijn borstkas? Mocht je een pijnstiller voor honden in huis hebben zoals Metacam, Rimadyl, Carprodyl of iets dergelijks dan mag je dat aan hem geven. Mocht je dat niet in huis hebben dan kun je hem wat aspirine geven. LET OP! DIT MAG NIETS ANDERS ZIJN DAN ASPIRINE. DUS GEEN PARACETAMOL, IBUPROFEN OF IETS DERGELIJKS! Alleen aspirine. De dosering is 10mg per kg lichaamsgewicht. Heb je dus een hond van 12,5kg dan mag hij 125mg aspirine krijgen. En dat is een kwart tablet van de 500mg tabletten. Dit mag hij 2x daags krijgen. Let op bij honden met bloedstollingsziektes. Zij mogen geen aspirine krijgen.
Naast de pijnstiller heeft je hond ook rust nodig. Maak de wandelingen dan ook niet te lang en hou hem aan de riem zodat hij niet kan spelen met andere honden of achter een kat aan kan vliegen.
Wanneer moet je naar de dierenarts?
Wanneer je hond een afwijkende ademhaling heeft of wanneer je denkt dat je een gebroken rib voelt dan moet je met hem naar de dierenarts. Ook wanneer je een grote wond gevonden hebt geldt dat. Je dierenarts zal je hond onderzoeken en afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek kan er geadviseerd worden om extra onderzoeken uit te voeren om te achterhalen waar de pijn aan zijn borstkas vandaan komt. In veel gevallen zal er in dat geval besloten worden om een röntgenfoto te maken.
Kun je zelf geen duidelijke oorzaak vinden voor de pijn aan zijn borstkas? En ademt je hond normaal? Dan kun je het best even een dag of twee aankijken als je hond niet heel erg veel pijn lijkt te hebben. Houd hem wel extra in de gaten. Let goed op of hij een normale eetlust heeft en normale ontlasting maakt. Daarnaast moet je goed kijken hoe hij beweegt. In veel gevallen kun je dan al een beetje ontdekken waar de pijn zich exact bevindt. Heb je dat kunnen achterhalen? Dan moet je nogmaals die regio even goed inspecteren of er toch niet iets afwijkend is.
Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?
In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je via whatsapp een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur gerust filmpjes of foto’s mee om duidelijk te maken waar je je zorgen om maakt. Wil je meer weten over deze manier van advies geven? Kijk dan even op de Home-pagina. Daar staat alles uitgelegd. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies.