Je poes likt veel aan haar vagina – Wat kun je hier tegen doen?

Je zoekt informatie omdat je poes veel aan haar vagina likt. Dan is dit de beste pagina om het antwoord te vinden. We bespreken waarom je kat aan haar vagina likt en welke andere symptomen je kunt opmerken. Natuurlijk bespreken we ook de mogelijke oorzaken en wat je zelf kunt doen om die oorzaken tegen te gaan. Hopelijk likt je poes dan op korte termijn niet meer zo veel aan haar vagina. 

Waarom likt mijn poes aan haar vagina?

Het is natuurlijk een onderwerp dat een beetje vreemd is om over te praten. Maar als je poes zal veel aan haar vagina likken als ze er irritatie van ondervindt, als er vocht uit haar vagina komt of als ze stress ervaart. Katten zijn natuurlijk (over het algemeen) erg schoon op zichzelf en wassen zich meerdere keren op een dag. Maar ze zullen een regio ook meer gaan likken wanneer het ze irriteert. In speeksel zitten namelijk genezende stoffen en door een gebied goed schoon te houden krijgen bacteriën weinig kans om zich te vermeerderen. Het is dus een hele goede manier om ontstekingen en ellende te voorkomen of te genezen. 

Likken en wassen zorgt echter bij katten ook voor ontspanning en verlagen van stress. Likt je poes veel aan haar vagina, dan kan het dus ook zijn dat ze teveel stress in haar lichaam heeft zitten. Ze wast de stress zoveel mogelijk weg. 

Welke andere symptomen kun je zien naast dat je poes haar vagina likt?

Wanneer je poes haar vagina erg veel aan het likken is dan kun je ook opmerken dat ze pijn heeft bij het plassen, dat ze vocht verliest uit haar vagina of dat ze stress heeft. Haar buik kan kaal gelikt zijn en eventueel kan haar huid rond haar vagina er rood en geïrriteerd van worden. Als je poes drachtig is dan kan ze uiteraard ook een behoorlijk bol buikje gekregen hebben. 

Poes likt haar vagina intensief schoon.

Oorzaken waarom je poes veel aan haar vagina likt

Hierboven hebben we al een aantal dingen opgenoemd waardoor een poes veel aan haar vagina zal gaan likken. In dit stuk leggen we dit wat verder uit. 

Je poes is aan het bevallen

Schrik niet, maar je poes zou aan het bevallen kunnen zijn als ze ineens heel veel aan haar vagina likt. Aan het begin van een bevalling (en een aantal dagen ervoor) zal er wat vruchtwater via haar vagina naar buiten kunnen komen en dit wil ze uiteraard oplikken om zichzelf schoon te houden. Daarnaast is haar vagina en vulva regio zich aan het klaar maken om een flinke prestatie te leveren. Ook dit voelt raar aan waardoor ze er meer aan zal gaan likken. 

Als je poes veel aan haar vagina likt doordat ze drachtig is en richting bevalling gaat dan is je poes uiteraard in het verleden niet gesteriliseerd. Daarnaast is ze in de meeste gevallen de afgelopen maand behoorlijk dik geworden. Als ze drachtig is dan zul je op dit moment in haar buik ook vast wel wat bewegende “bolletjes” voelen. Om dit te kunnen voelen leg je je handen op de zijkanten van haar buik en laat ze daar een paar minuten liggen. Je zult dan vast wel wat beweging voelen in die tijd. 

Je poes heeft een baarmoederontsteking

Likt je poes veel aan haar vagina, dan zou ze ook een baarmoederontsteking kunnen hebben. We spreken van een baarmoederontsteking als er een infectie is opgetreden in haar baarmoeder waardoor de baarmoeder nu een met etter gevulde “zak” is geworden. Het is in dat geval mogelijk dat er etter via haar baarmoedermond en haar vagina naar buiten komt. Je poes vindt dit vies en zal zichzelf proberen schoon te houden door haar vagina veel te likken. 

Een baarmoederontsteking kan alleen maar ontstaat als je poes niet gesteriliseerd is. In de meeste gevallen ontstaat dit op een leeftijd van 2-6 jaar omdat na die leeftijd vrijwel alle poezen gesteriliseerd zijn. Hoe ouder een poes wordt, hoe groter de kans wordt dat ze een baarmoederontsteking zal krijgen als ze nog niet gesteriliseerd werd. Bij een baarmoederontsteking kan ze ook veel gaan drinken en veel gaan plassen. En uiteraard kan ze er koorts van hebben en daarom een zieke indruk maken en slechter eten. 

Je poes heeft pijn bij het plassen

Wanneer het plassen pijnlijk voor je poes is zal ze ook in dat geval haar vagina veel gaan likken. Ze probeert hierbij de irriterende prikkeling weg te wassen. Tijdens het plassen kan er urine op een uitwondje terecht komen of op een beschadiging in haar vagina. Dit prikt uiteraard waardoor ze de neiging krijgt om het weg te likken. Hierbij zal het likken zich dus voornamelijk voordoen wanneer je poes net naar de kattenbak geweest is. 

Je poes heeft een blaasontsteking

Een ernstiger geval van pijn hebben bij het plassen is natuurlijk de welbekende blaasontsteking. Ook in dit geval heeft je poes pijn bij het plassen. Vaak is de urine ook bloederig en plast ze veel vaker dan je gewend bent. Misschien zelfs wel naast de kattenbak. In veel gevallen gaat je poes ook haar vagina heel veel likken. Hoe je een blaasontsteking vast stelt bij je poes kun je doen met de volgende urine test. Op de pagina over een blaasontsteking bij je kat kun je lezen hoe je dit vast stelt.

Je poes heeft stress of is angstig

Is je poes gesteriliseerd (en kan ze dus niet drachtig zijn en kan ze ook geen baarmoederontsteking hebben) en heeft ze geen pijnuitingen bij of vlak na het plassen? Dan is de kans vrij groot dat ze stress ervaart.

En nou niet gelijk roepen dat jouw kat geen stress heeft! Onderzoek toont namelijk in de meeste gevallen waarbij er sprake is van overmatig likken aan de vagina of buikregio bij een poes, er een verhoogd cortisol bloedgehalte is. Dus ook bij katten waarvan de eigenaar absoluut zeker is dat hun poes geen stress ervaart. Cortisol is het stress hormoon dus bij verhoging ervan resulteert dit in een lichamelijke reactie op stress. In veel gevallen reageren katten hierop door zichzelf veel te gaan likken. En dan met name hun buik en geslachtsdelen. En in veel gevallen wordt het de eigenaar nooit duidelijk waar hun poes nou stress van had.

Je kunt in elk geval proberen veel bekende stress factoren te verminderen voor jouw kat. Zorg ervoor dat ze zich kan terugtrekken in een stille, rustige ruimte zonder andere katten en mensen als ze daar behoefte aan heeft. Voorkom dat de buurkatten bij jullie in huis en in de tuin kunnen komen. Geef haar mogelijkheden om in huis lekker te klimmen en klauteren. En uiteraard moet je ervoor zorgen dat ze lichamelijk geen pijn ervaart. 

Helpt dit allemaal nog niet om haar minder aan haar vagina te laten likken? In dat geval kun je ook met voedingssupplementen ervoor zorgen dat het serotonine gehalte in haar hersenen verhoogd waardoor ze minder gevoelig wordt voor het ervaren van stress. Het gevolg is dus uiteindelijk dat haar cortisol gehalte omlaag zal gaan als je haar speciale voedingssupplementen geeft, zoals bijvoorbeeld Zylkène. 

Je poes heeft een huidontsteking rond haar vagina

Het komt gelukkig niet vaak voor, maar het is mogelijk dat je poes een ontsteking van haar huid heeft rondom haar vagina. In dit geval zal je kat van die huidontsteking irritatie ondervinden en als gevolg daarvan haar vagina-regio veel likken. Op die manier houdt ze het goed schoon en verwijderd ze eventuele bacteriën. Helaas is haar tong ook erg ruw en daarmee kan ze wel haar beschadigde huid verder beschadigen. Het is dan ook verstandig om haar een beschermende halskraag om te doen en haar vulva 2x per dag in te smeren met honingzalf zoals Vetramil. Vermoedelijk is het dan over een dag of 5 weer over. 

Hoe behandel je zelf je kat als ze veel aan haar vagina likt?

De behandeling hangt uiteraard af van wat de oorzaak is dat je poes veel aan haar vagina likt. Als ze drachtig is hoef je op zich niets te doen aan behalve voorbereidingen treffen voor de bevalling en de komst van de kittens. Heb je het idee dat het wel eens een blaasontsteking kan zijn, dan kun je zelf haar urine onderzoeken met de test die we je adviseerden eerder in dit artikel. Of sluit het op zijn minst uit als je twijfelt. Bekijk ook de huid rond haar vagina goed of je geen wondjes of geïrriteerde huid ziet zitten. Indien dit het geval is dan kun je ze het beste behandelen met honingzalf. Zie je etterig vocht of bloederig vocht uit haar vagina komen en is ze niet gesteriliseerd? In dat geval moet je met haar naar je dierenarts gaan om te laten onderzoeken of ze wellicht een baarmoederontsteking heeft. 

Hoe voorkom je dat je poes veel aan haar vagina likt?

Eigenlijk is het in de meeste gevallen niet nodig om al maatregelen te nemen zodat je voorkomt dat je poes veel aan haar vagina zal gaan likken. Het spreekt voor zich dat een goede voeding belangrijk is om de huidweerstand en blaasweerstand optimaal te houden. Laat haar steriliseren wanneer je geen nestje meer van haar wilt hebben. En zorg voor veel mogelijkheden om je poes in huis te laten bewegen en tot rust te komen zodat ze stress goed de baas kan. De kans dat je poes dan veel aan haar vagina gaat likken is dan minimaal. 

Kat is klaar met haar vagina te wassen, maar kijkt nog niet zo vrolijk in de camera.

Wanneer ga je naar de dierenarts als je poes veel aan haar vagina likt?

Als je kat veel aan haar vagina likt en daarbij ook een zieke indruk maakt dan moet je met haar naar je dierenarts. Ook wanneer ze slecht eet of pijnuitingen heeft bij het plassen kun je het beste met haar naar je dierenarts toe gaan. Better safe than sorry!

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

Onze dierenarts Nanda zal je uiteraard graag helpen om uit te zoeken waarom je poes veel aan haar vagina likt. In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande knop. Op die manier kom je via whatsapp met dierenarts Nanda in gesprek. Wat de kosten hiervoor zijn en hoe het in zijn werk gaat kun je terug vinden op de Home-pagina. Stuur gerust scherpe foto’s of filmpjes van je kat mee om duidelijk te laten zien wat je kat exact doet.