Je poes heeft bloed in haar urine
Je hebt gezien dat je poes bloed in haar urine heeft zitten. En nu maak je je er zorgen om. Dat is ook wel een beetje terecht, want dat bloed zit er niet zomaar. Maar we kunnen je al wel een klein beetje gerust stellen. Bij poezen is bloed in de urine zelden levensbedreigend. Maar het is wel heel erg vervelend voor je poes! In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken, welke klachten je kunt zien als je poes bloed plast en het meest belangrijke van al: wat jij er als eigenaar zelf aan kunt doen om de oorzaak van het bloed in de urine van je poes op te lossen. Heb je een kater die bloed plast? Dan moet je op de pagina zijn over katers die bloed plassen.
Uitleg over het urine systeem
De urine wordt gemaakt in de nieren. De nieren zijn filters van het bloed en dus ook zeer goed voorzien van heel veel bloedvaten. De gemaakte urine zal via de urineleiders naar de blaas van je poes lopen. Daar wordt het opgespaard totdat er genoeg is om een plas te gaan doen. Op dat moment zal de urine vanuit de blaas, via de plasbuis het lichaam van je poes verlaten. Op deze manier worden heel veel afvalstoffen het lichaam van je poes uitgewerkt. Wanneer er bloed in de urine van je poes te zien is dan kan het bloed dus ontstaan zijn in de nieren, in de urineleiders, in de blaas of in de plasbuis.
Is bloed in de urine van je poes gevaarlijk?
Dat er bloed in de urine van je poes aanwezig is kan op zichzelf niet veel kwaad. Maar de oorzaak van dit bloed kan natuurlijk wel een ernstige oorsprong hebben. Zoals we in het begin van dit artikel al schreven is bloed in de urine maar heel zelden levensbedreigend. De kans is dus erg klein dat je kat er aan zal overlijden. Wel is het van belang dat uitgezocht wordt wat de oorzaak is. Op die manier kun je de meest passende behandeling voor je kat toepassen en zal het bloed in de urine van je poes weer verdwijnen. Blijft je poes immers maanden bloed verliezen via haar urine, dan kan ze op termijn wel een behoorlijke bloedarmoede krijgen. Om van de mogelijke pijn die ze heeft nog maar niet te praten.
Wat kan bloed in de urine betekenen bij je poes?
Hierin kunnen we onderscheid maken in twee groepen. De ene groep komt het meest voor en houdt in dat er schade of ontstekingen zijn in de weefsels van de urinewegen bij je kat. Het is echter ook mogelijk dat je poes een probleem heeft met haar bloedstolling. Dat is dan ook de tweede groep. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je kat rattengif binnen heeft gekregen. In verreweg de meeste gevallen gaat het om de eerste groep, wanneer je poes bloed plast. Wanneer je poes echter een bloedstollingsstoornis heeft dan zie je ook in haar bek allemaal kleine rode vlekjes op haar tandvlees of tong. Of op haar buik, waar het weinig behaard is. Dit noemen we punt-bloedingen. Als je dit ziet is het noodzakelijk dat je met je kat naar je dierenarts toe gaat om haar te laten behandelen. Dat kun je helaas niet zelf.
Oorzaken voor bloed plassen bij poezen
In de meeste gevallen zit het probleem in de urinewegen. De oorzaak van het bloed plassen bij je poes kan liggen in de nieren, de urineleiders, de blaas of de plasbuis. Elk van die onderdelen kan een ontsteking hebben, een infectie, een verwonding of er kan een vergiftiging spelen. Ook is kanker een mogelijke oorzaak bij oudere katten. In veruit de meeste gevallen is er sprake van een blaasontsteking als een poes bloed plast. Poezen zijn hier heel gevoelig voor. Alle andere oorzaken komen ook af en toe voor en zijn zeker niet zeldzaam te noemen. Maar een blaasontsteking is wel de meest voorkomende oorzaak van bloed plassen bij je poes.
Symptomen die je kunt zien bij je poes, naast bloed plassen
-
- Als je kat een blaasontsteking heeft dan zal ze ook heel vaak het gevoel hebben dat ze moet plassen. De oorzaak hiervoor is vrij eenvoudig. De zenuw-uiteinden die normaal gesproken opmerken dat de blaaswand op spanning staat als de blaas vol is, zijn nu wat ontstoken geraakt. Hierdoor geven ze een signaal af naar de hersenen die vervolgens denken dat er een volle blaas is. En die moet geleegd worden. Je poes zal dan ook vaak proberen een plas te gaan doen.
- Pijn bij het plassen ontstaat ook. De blaaswand is immers flink ontstoken en dus gevoelig. Dit uit zich in klaaglijk mauwen tijdens het plassen.
- Je poes kan ook buiten haar kattenbak gaan plassen. Ze hebben dan vaak de voorkeur om zachte dingen uit te zoeken. Bijvoorbeeld op je bed of op kleding die rond slingert.
- Ze blijven persen, terwijl er maar een paar druppels uit komen.
- Overmatig likken van de vulva of onderbuik. Het irriteert ze op die plek en door het te gaan wassen verminderen ze de pijn die ze ervan hebben.
- Algeheel niet fit zijn en slecht willen eten. Dit wordt veroorzaakt doordat ontstekingen stofjes in het lichaam vrijstellen die de eetlust kunnen onderdrukken en ervoor zorgen dat je kat rust neemt zodat de genezing kan optreden.
Wat te doen bij bloed in de urine van je poes?
Als je poes bloed plast dan is het belangrijk om te proberen te achterhalen wat de oorzaak is. In de meeste gevallen is er sprake van een blaasontsteking. De eerste stap is dan ook om een urineonderzoek bij je kat uit (te laten) voeren. Verder is het verstandig om haar hele lichaam te controleren of er signalen zijn dat ze aangereden is. Controleer bijvoorbeeld op wondjes van haar huid, gescheurde nagelpuntjes, en kijk goed in haar bekje of daar nog afwijkingen te zien zijn zoals puntbloedingen. Hieronder staat verder uitgelegd hoe je een urine onderzoek bij je kat kunt uitvoeren als je dat zou willen.
Wanneer ga je naar je dierenarts als je poes bloed plast?
Wanneer je je erg zorgen maakt over je poes die bloed plast, of wanneer ze een erg zieke indruk maakt is het verstandig om met haar naar je dierenarts toe te gaan. Better safe than sorry. Je dierenarts kan haar lichamelijk onderzoeken en indien mogelijk een urine onderzoek uitvoeren. Probeer dan ook urine, die ze buiten de bak geplast heeft, op te zuigen met een pipetje of spuitje zodat je dierenarts dat kan onderzoeken. In sommige gevallen is het mogelijk om haar blaas aan te prikken met een naald en er dan urine uit te zuigen. Maar in de meeste gevallen heeft je kat een lege blaas doordat ze steeds probeert te plassen.
Je dierenarts kan de urine van je poes onderzoeken of ze een blaasontsteking heeft, maar kijkt in de meeste gevallen ook naar blaasgruis. Dat is helaas iets dat je thuis niet zelf kunt doen. Maar dan moet je dierenarts wel urine van je poes hebben kunnen krijgen.
Zelf een urineonderzoek doen
Wanneer je kat niet een ernstig zieke indruk maakt dan kun je ook zelf een urine onderzoek bij je kat uitvoeren. Hiervoor moet je haar urine opvangen. Het heeft de voorkeur om zelf een urineonderzoek bij je kat te doen omdat het veel goedkoper is en het ook voor je kat veel minder stress oplevert. Het nadeel is echter dat jij geen ervaring hebt met het doen van een urine onderzoek. Het kan dan ook voor sommige mensen een beetje (te) lastig blijken te zijn.
Hoe urine van een poes opvangen?
Gebruik Katkor
Als je poes nog wel af en toe op de kattenbak plast haar bloederige urine uitplast dan kun je gebruik maken van de speciale kattenbak korrels Katkor. Je kunt ze apart kopen, ofwel kun je ze kopen in een set samen met de urine teststrips. Plast ze niet meer op de kattenbak dan nog adviseren we je wel om de Katkor te kopen. Bij de korrels zitten namelijk ook een pipet om de urine op te zuigen en een urinebuisje om de urine in te bewaren.
Je poes afzonderen
Je zorgt ervoor dat je poes niet naar buiten kan gaan en zorgt er ook voor dat er geen andere katten op de kattenbak met Katkor kunnen gaan plassen. Mensen die meerdere katten hebben zetten de poes die bloed plast dan ook vaak apart in de badkamer met een eigen kattenbak gevuld met Katkor. Zodra je poes geplast heeft kun je de urine met de bijgeleverde pipet opzuigen tussen de Katkor korrels. Zij nemen geen vocht op en geven je poes enkel het idee dat de kattenbak niet leeg is. Het mooiste is het als je minimaal 1ml urine hebt kunnen krijgen. Soms moet je kat daar een aantal keer voor naar de kattenbak gaan om te plassen.
De urine doe je vervolgens in het bijgeleverde urinebuisje. De korrels kun je weggooien bij het plastic afval, maar je kunt ze ook goed schoonspoelen met alleen water (niet met zeep!) en laten drogen in een vergiet. Zodra ze droog zijn kun je ze later nogmaals gebruiken. Je wil immers wel graag weten of je poes weer normale urine heeft na de behandeling.
Klaar om te testen
De urine in het urinebuisje kun je nu onderzoeken met behulp van een urine test strip. De strip werd ofwel bijgeleverd bij bovenstaande set. Ofwel kun je hem zelf los kopen. In dat laatste geval heb je echter wel heel veel stripjes en dat is echt niet nodig als je kat incidenteel een blaasontsteking heeft.
Waarom een urine onderzoek doen als je poes bloed plast?
Dat is eigenlijk wel handig om te weten ja! De reden dat je dit moet doen is om te bepalen of er sprake is van een blaasontsteking en zo ja, of er wellicht een bacteriële blaasontsteking speelt. In de meeste gevallen is dit bij katten niet het geval. Heeft je poes dat wel dan is het nodig om een antibiotica-kuur aan je kat te geven. En dat kun je alleen maar krijgen via je dierenarts. Daarnaast kun je ook uitsluiten of suikerziekte wellicht als onderliggende oorzaak voor een blaasontsteking speelt als jouw kat al wat ouder is. Het is dan ook verstandig om het urinebuisje met urine nog even te bewaren als je de test aan het doen bent. In het ergste geval kun je het dan namelijk alsnog bij je dierenarts inleveren zodat daar de urinetest herhaald kan worden.
Hoe voer je het urine onderzoek zelf uit?
Je opent het urinebuisje waarin je de urine van je poes gedaan hebt. Hierin doop je het stripje even helemaal onder en haalt hem er gelijk weer uit. Alle vlakjes moeten nu een beetje “nat” geworden zijn. Het buisje met de urine sluit je weer af en bewaart hem nog even. Het stripje moet je een klein beetje schudden boven de wasbak zodat de overtollige urine eraf valt. Vervolgens wacht je 30 seconden. Daarna kun je de kleur-stripjes vergelijken met de bijgeleverde normaal-waarden. Tip: maak even een foto waarop je de strip naast de normaal waarden hebt liggen. Dan kun je op je gemak de resultaten bekijken. Want na een minuut of wat zal de strip gaan verkleuren en dan kun je wel eens een foute diagnose gaan stellen.
Heeft je poes heel veel bloed in haar urine dan kan het soms ook wel eens lastig worden om de stripjes goed af te lezen. Probeer rekening te houden met een rood-bruin verkleuring van de stripjes als gevolg van het bloed. Lukt het je niet goed? Ga dan met de het urinebuisje waarin wat urine zit naar je dierenarts. Zij kunnen de urinetest voor je herhalen en je een goede uitslag geven.
Hoe weet ik of mijn poes een blaasontsteking heeft?
Uitleg over de mogelijke waarden
Wanneer er een blaasontsteking speelt dan zijn de waarden van de urine van je poes afwijkend ten opzichte van normaal. Maar wat is nou normaal. Gelukkig krijg je bij de teststrips de normaalwaarden erbij geleverd.
- Zo hoort normale urine van een poes een pH te hebben die lager is dan 7.
- Er hoort geen glucose of ketonen in te zitten. Dan zou je kat namelijk suikerziekte hebben.
- De leukocyten horen er ook niet in te zitten, maar bij katten is die heel vaak vals positief. Dus daar moet je niet teveel waarde aan hechten als die helemaal paars uit slaat.
- Wanneer er bacteriën in de urine zitten dan maken die de stof nitriet aan. Zit er dus nitriet in de urine dan is er een bacteriële blaasontsteking.
- Eiwitten horen ook niet in normale urine thuis. Die ontstaan in urine wanneer er schade is van de weefsels van de urinewegen.
- Erytrocyten zijn een ander woord voor rode bloedcellen. Aangezien je zelf al met het blote oog gezien hebt dat je kat bloed plast is dit stripje hoogst waarschijnlijk knalgroen bij jouw poes, maar uiteraard hoort er geen bloed in de urine voor te komen.
Conclusie blaasontsteking
Is er dus een blaasontsteking dan zie je een pH van 8 of hoger, en zitten er leucocyten, eiwitten en bloed in de urine. Als de nitriet verhoogd is dan is er hier sprake van een bacteriële blaasontsteking. En als je ziet dat er glucose of ketonen in de urine aanwezig zijn dan duidt dit op suikerziekte. Je moet in dat geval contact opnemen met je dierenarts.
Je poes plast bloed door stress
Nummer 1 oorzaak van een blaasontsteking
Zoals je kunt zien in bovenstaande afbeelding heeft 69 % van de katten met een blaasontsteking deze gekregen doordat ze stress ervaren. Als gevolg van stress neemt de weerstand van je kat af wat ervoor kan zorgen dat haar blaaswand makkelijk van slag raakt en er een blaasontsteking ontstaat. In heel veel gevallen heeft een eigenaar niet het idee dat hun poes stress heeft. Katten laten dat zeer slecht aan hun eigenaar zien. Of eigenlijk, zijn wij mensen gewoon heel slecht in het herkennen van stress-signalen van onze katten.
Stress behandelen
Er zijn inmiddels heel veel artikelen geschreven over hoe je het beste stress bij katten kunt verminderen. Zorg ervoor dat je kat een eigen kattenbak heeft en hem niet hoeft te delen met een andere kat. Hetzelfde geldt voor een plek om te eten. Laat ze niet naast elkaar eten, als het geen dikke vrienden zijn. Ik zou ook niet met mijn vijand aan tafel willen gaan eten. En verder is het verstandig om je kat veel extra slaapplekjes te bieden die op een flinke afstand van de andere katten in huis zijn. Maak bijvoorbeeld extra ligplekken op plankjes aan de muur.
Je kunt stress bij katten tegen gaan door gebruik te maken van Zylkène. Dit zijn tabletten met natuurlijke ingrediënten die de voorloper zijn van serotonine. Door deze stoffen aan je kat te geven zorg je ervoor dat je poes er zelf makkelijker serotonine van kan maken. Hierdoor zal ze zichzelf wat relaxter voelen en wat meer zelfvertrouwen hebben. Het gevolg is dat ze minder stress ervaart.
Heb je nou geen zin om tabletten te gaan geven aan je poes? Dan kun je ook het Calm dieet van Royal Canin aan je poes gaan geven. Hierin zitten min of meer dezelfde stoffen verwerkt als in Zylkène. Op de verpakking staat ook “S/O index”. Dit houdt in dat je poes dan met haar voeding ook geen stoffen binnen krijgt waarmee ze blaasgruis zal ontwikkelen. Hierover lees je hieronder meer.
Je poes plast bloed door blaasgruis
Meer over blaasgruis
De tweede grote oorzaak van een blaasontsteking bij een poes is blaasgruis. Dit zijn microscopisch kleine kristallen die in de urine ontstaan als gevolg van bepaalde stoffen die in de voeding van je poes verwerkt werden. Hoe goedkoper de voeding, hoe groter de kans is dat die stoffen erin verwerkt werden. Je kunt blaasgruis een beetje voorstellen als de vorm van suikerkristallen, maar dan in de urine. Als je steeds met suiker over je arm zou wrijven dan gaat op den duur je huid kapot. Ditzelfde gebeurt door de urine kristallen aan de binnenkant van de blaas. Het gevolg is dat de blaaswand gaat ontsteken en er op die manier bloed, eiwitten en afweercellen in de urine ontstaan.
Deze kristallen kunnen zich ook gaan samenvoegen tot een heuse blaassteen. Er zit dan een harde massa in haar blaas op de plek waar urine hoort te zitten. De grotere stenen kan je dierenarts met de hand voelen. De kleinere zijn met een blaasecho of röntgenfoto vast te stellen.
Blaasgruis vast stellen
Blaasgruis kun je helaas niet zelf aantonen met een urine onderzoek. Mocht je het met zekerheid willen weten dan kun je de opgevangen urine van je poes naar je dierenarts toe brengen en ze vragen om te testen op blaasgruis. Deze test moet wel binnen 4 uur na het uitplassen van de urine uitgevoerd worden aangezien er na die tijd vanzelf kristallen in de urine kunnen gaan ontstaan. Dan krijg je een vals positieve uitslag.
Je kunt je kat een voeding geven tegen blaasgruis als zeker is dat er blaasgruis aanwezig is. In dat geval is Royal Canin Urinary S/O geschikt. Als je het echter niet zeker weet dan heeft het de voorkeur om het Calm Diet te geven. Die is ook tegen blaasgruis, maar daarnaast ook stress verlagend.
Je poes plast bloed door een bacteriële infectie
Als de nitriet verhoogd is bij de urine test dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een bacteriële blaasontsteking. Dat is slechts bij 5% van de katten met een blaasontsteking het geval. Met andere woorden, slechts 1 op de 20 katten met een blaasontsteking heeft een bacteriēle blaasontsteking. Wel hebben deze poezen een antibiotica-kuur nodig. Heeft jouw kat dus nitriet in haar urine? Dan zul je met je kat en het urinebuisje naar je dierenarts toe moeten gaan. Deze kan je poes dan een antibioticum voorschrijven.
Je poes plast bloed na een aanrijding of ander ongeluk
We zien redelijk vaak dat een poes een dag bloed plast nadat ze aangereden is. In dat geval is er een kneuzing en schade ontstaan aan haar nier(en), blaas of urinewegen. Je kunt in de meeste gevallen zien dat een kat aangereden is door naar haar nagels te kijken. Zijn de puntjes van haar nagels gerafeld, dan heeft ze zich schrap gezet om de klap op te vangen. Als ze zich verder normaal gedraagt dan kun je dit een dagje aankijken. Maar bij twijfel ga je het beste naar je dierenarts. Er kunnen immers ook inwendige bloedingen ontstaan zijn. Hieraan kan ze dood bloeden.
Je poes plast bloed als gevolg van een poliep of tumor
Bij oudere poezen kunnen poliepen ontstaan in de blaas. Dit zijn een soort van paddestoel-achtige vormpjes die uit het oppervlak groeien. In dit geval dan uit het oppervlak van haar blaas of urinewegen. Er ontstaat dan wel een blaasontsteking, maar deze is niet (blijvend) op te lossen met voeding en stress behandelingen. Een poliep in de blaas wordt helaas heel vaak kanker. Met behulp van een echo of een blaas-scopie (camera in de blaas) kan zo’n poliep vast gesteld worden en in sommige gevallen is het mogelijk deze poliep operatief te verwijderen.
Je poes plast bloed als gevolg van een nierprobleem
Vooral in geval van acuut nierfalen is het mogelijk dat de nieren zo slecht worden dat de bloedcellen niet meer in de bloedvaten blijven zitten. In dat geval is er dus een verlies vanuit de normale bloedcirculatie naar de urinewegen toe. Het spreekt voor zich dat dit een zeer ernstig probleem is. Je kat is zichtbaar super ziek en gedraagt zich alles behalve normaal. Ze wil niet eten en zal vermoedelijk ook overgeven. Dit is een reden om met haar naar je dierenarts toe te gaan.
Je poes plast bloed vanwege een vergiftiging
Eerder spraken we al over een rattengif vergiftiging. Hierdoor kan je poes bloedstollingsstoornissen krijgen en dan als gevolg daarvan bloedingen in haar lichaaam krijgen, waaronder in haar blaas. Je poes kan echter ook ethyleen glycol, beter bekend als antivriesmiddel, opgelikt hebben. Als gevolg hiervan kan acuut nierfalen ontstaan en als gevolg daarvan ontstaat dan weer bloed in haar urine. We zien dit gelukkig maar zeer zelden.
Je oude kat plast bloed
Als je een oudere kat hebt van 10 jaar en ouder, dan is de kans op onderliggende problemen behoorlijk groter dan bij poezen die jonger dan 10 jaar zijn. In dat geval adviseren we dan ook om met je seniore poes naar je dierenarts toe te gaan om haar verder te laten onderzoeken. Zeker als haar blaasontsteking met enige regelmaat blijft terug komen.
Kan een blaasontsteking bij een poes vanzelf over gaan?
Dat is zeker mogelijk en zien we dan ook vaak in de praktijk. Katten die last van stress hebben die kunnen soms een blaasontsteking krijgen. Is de stress weer even wat minder dan lost je poes haar blaasontsteking vanzelf weer op. Het bloed plassen is dan over. En in feite is het ook mogelijk dat je een verkeerde voeding aan je kat gegeven hebt waardoor ze blaasgruis en dus een blaasontsteking kreeg. Vervolgens ben je overgestapt op een andere voeding waarmee ze geen blaasgruis vormde. Dan lost het probleem zich ook op.
Alleen een bacteriële blaasontsteking lost zichzelf niet op. En ook blaasontstekingen die veroorzaakt worden door poliepen lossen zichzelf niet op ofwel komen steeds weer terug.
Wat kun je zelf doen bij bloed in de urine van je poes?
Voeding aanpassen
Als je poes bloed plast is het dus belangrijk dat je een urineonderzoek doet om een blaasontsteking vast te stellen. Speelt er een blaasontsteking? In dat geval is het verstandig om je kat op het Calm diet van Royal Canin te zetten omdat die stress verlagend werkt en ook nog eens blaasgruis oplost. In dat geval behandel je dus al 91% van alle poezen met een blaasontsteking op de juiste manier.
Ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie
Om je kat minder pijn te laten ervaren van de blaasontsteking mag je haar ook 1x per 2 dagen een kwart tablet geven van de aspirine 100mg tabletten. LET OP! ENKEL EN ALLEEN ASPIRINE 100MG!!! Alle andere soorten pijnstillers voor mensen zijn dodelijk voor je poes!! Het heeft echter de voorkeur om je kat een pijnstiller te geven die je bij je dierenarts kunt ophalen. Officieel mag je dierenarts die enkel meegeven als hij of zij je kat onderzocht heeft. Maar incidenteel wil een dierenarts daar nog wel een uitzondering op maken.
Alternatieve pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie
Ook kun je gebruik maken van CBD olie om de stress bij je kat te verlagen en ontstekingen tegen te gaan. Het is verstandig om dit samen te geven met het Calm diet. Enkel en alleen CBD olie is maar zelden voldoende om de blaasontsteking bij je poes tegen te gaan.
Veel water laten drinken
Ook is het verstandig om je poes zoveel mogelijk te laten drinken zodat ze meer plast. Op die manier zal ze de irriterende stoffen in haar urine meer uitplassen zodat die de blaaswand niet meer kunnen irriteren. Hoe je je poes meer kunt laten drinken lees je verderop in dit artikel.
Wat doet je dierenarts bij bloed in de urine van je poes?
In de eerste plaats gaat je dierenarts luisteren naar de klachten die je bij je poes opgemerkt hebt. Dus het verhaal van het bloed plassen bij je poes, eventuele pijnuitingen tijdens het plassen, het naast de kattenbak plassen etc. Vervolgens onderzoekt je dierenarts je bloed plassende poes. Heel soms plast ze op de onderzoekstafel waarmee je dierenarts wellicht een urine onderzoek kan uitvoeren. In een enkel ander geval zal je dierenarts haar blaas kunnen aanprikken en op die manier een urine onderzoek kunnen uitvoeren.
Lukt een urineonderzoek niet dan beginnen ze doorgaans met ontstekingsremmende medicatie die ook de pijn voor je kat onderdrukt. Dat helpt in de meeste gevallen al voldoende. De dagen daarna is het nog wel verstandig om wat urine op te vangen van je poes die hopelijk nu geen bloed meer plast. Met dat urineonderzoek kan gekeken worden of ze blaasgruis heeft of niet. Is dat het geval dan zal ze speciale voeding moeten krijgen om later niet weer opnieuw een blaasontsteking te krijgen. In sommige gevallen wordt er ook uitleg gegeven over stress bij poezen en wat je er tegen kunt doen.
Wat kost een urine onderzoek voor een poes bij je dierenarts?
Dierenartsen mogen zelf hun prijzen bepalen en dus ook de prijs van een urineonderzoek. In de meeste gevallen zit de prijs ergens in de buurt van de €50,-. Als je de exacte prijs wilt weten dan kun je altijd je dierenarts opbellen of mailen en vragen wat bij hen de kosten daarvoor zijn.
Hoe stimuleer je je kat om meer te plassen?
Om een blaasontsteking tegen te gaan is het verstandig om je kat meer te laten drinken. Het gevolg is dat ze ook meer zal gaan plassen en daarmee haar blaas vaker zal ontdoen van stoffen die haar blaas irriteren.
Je kunt uiteraard al beginnen met wat water over de brokjes van je poes te doen en te kijken of ze het dan wil opeten. Laat het echter niet te lang staan, want dan wordt het er niet smakelijker op voor je poes.
Je kunt een poes meer vlees in haar voeding geven. In vlees zit veel meer vocht dan in brokjes. Royal Canin Calm heeft helaas geen natvoer. Maar wel kun je je kat naast het Calm dieet Urinary vlees geven.
Daarnaast is het ook verstandig om je kat een fonteintje aan te bieden. De meeste katten vinden het fijn om uit stromend water te drinken en zullen uit een fonteintje meer drinken dan uit een gewoon bakjes.
Hoe voorkom je dat je poes bloed gaat plassen?
Helemaal voorkomen zal je nooit lukken. Maar door je kat veel te laten drinken, een hoogwaardige kwaliteit voeding te geven aan je kat, stress zoveel mogelijk tegen te gaan zorg je voor een hele goede basis. Mocht je kat toch erg gevoelig zijn voor blaasontstekingen dan kun je ook voedingssupplementen aan je poes geven om de weerstand in haar urinewegen te verbeteren.
Heb je behoefte aan overleg?
Heb je een poes die bloed plast? En wil je even overleggen over jouw poes? Of heb je wat hulp nodig bij het interpreteren van de urine test? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies te vragen. Dierenarts Nanda zal je zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!