Een rode anus bij je kat

Hoe behandel je dit?

In dit artikel leggen we je alles uit over een rode anus bij je kat. Hoe ontstaat een rode anus, door welke oorzaak en welke symptomen kun je opmerken. Door tips te geven over de behandeling hopen we dat je je kat snel kunt helpen om van die rode anus af te komen. Daarnaast leggen we ook nog uit wat je kunt doen om een rode anus bij je kat te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Mocht je toch nog twijfels hebben over de anus bij je kat, dan kun je ook altijd nog advies vragen aan onze Dierenarts Nanda. 

 

Een rode anus bij een lapjes kat

Hoe ontstaat een rode anus bij je kat?

De anus van je kat zal rood worden als de bloedvaten van zijn anus-huid wijder gaan worden. Dus meer open gaan. De reden dat dit gebeurt is dat er op de een of andere manier irritatie is van die regio en dat er daardoor stoffen vrij komen in het weefsel. Die stoffen werken dan weer in op de bloedvaten waardoor zij wijder open gaan staan. En dat heeft dan dus als resultaat dat er meer bloed naar dat gebied komt en daarmee genezende cellen en opruimende stoffen in die regio meer voorkomen. De genezing kan beginnen!

Wat veroorzaakt een rode anus bij je kat?

Een ontsteking van de anus huid

Wanneer een kat een klein wondje aan zijn anus heeft gehad, bijvoorbeeld door een vechtpartij met een andere kat, dan kan dat wondje geinfecteerd raken met bacteriën. De huid ziet dan rood, maar ook een beetje nattig en etterig. In dit geval bedoelen we een oppervlakkige ontsteking. Hierna leggen we je nog meer uit van een ontsteking die dieper zit. 

 

Een ontsteking van de anaalklieren

In de anus van je kat zitten twee anaalklieren. Deze anaalklieren kunnen overvol raken en dan gaan ontsteken. De huid die er dan overheen ligt krijgt dan ook vaak een rode kleur. Het verschil is echter dat dit meestal niet nat is en het deel naast de anus (op 4u en 8u als je de anus als klok voorsteld) behoorlijk opgezwollen is. Je kunt meer lezen over ontstoken anaalklieren op deze pagina

 

Een abces naast de anus

Eigenlijk is dit meestal niet precies de anus. Maar een kat kan een vechtpartij gehad hebben met bijvoorbeeld een andere kat. Die kat kan dan met zijn nagel of tanden een gaatje in de huid van jouw kat gemaakt hebben. Met die nagel of tand kan hij dan een bacterie onder de huid gebracht hebben. Die bacterie kan dan onder de huid gaan vermeerderen en zo zorgen voor een abces met een rode anus bij je kat tot gevolg. Een abces is altijd heel pijnlijk en er zal dan een heel grote verdikking in de buurt van de anus zitten. In dit geval is dit dus ook een ontsteking, maar deze zit dieper dan de ontsteking waar we het als eerste over hadden.

Een abces komt vaak voor aan het achterste van een kat. Je kat zal in dat geval geprobeerd hebben om weg te rennen, maar de andere kat heeft hem nog snel even te pakken kunnen krijgen. Ook is het mogelijk dat een abces ontstaat als gevolg van een anaalklier-ontsteking. Dat is dan ook soms haast niet van elkaar te onderscheiden. Een flinke anaalklier-ontsteking is ook altijd heel erg pijnlijk voor je kat. Maar in alle gevallen ontstaat een rode anus bij je kat. 

 

Een rode anus bij je kat als gevolg van parasieten

Er zijn een aantal parasieten die jeuk kunnen geven aan de anus van je kat. Met name spoelwormen, haakwormen en lintwormen kunnen hiervoor zorgen. Als gevolg van de jeuk gaat je kat overmatig likken aan zijn anus. Of hij schuift met zijn billen over de grond. In dit geval zal de huid van de anus van je kat lichtelijk beschadigd raken. En in dat geval komen er stoffen vrij uit het beschadigde weefel die ervoor zorgen dat de bloedvaten helemaal wijd gaan staan. Op die manier komen de helende stoffen meer in dat gebied zodat de huidontsteking zelf wel een beetje opgelost wordt. Maar zolang de parasieten niet verdwijnen zal je kat jeuk blijven houden aan zijn anus en dus gewoon verder likken of schuren. En dus blijf je een rode anus bij je kat zien. 

 

Overmatig persen

Als je kat heel hard moet persen omdat hij te harde ontlasting heeft dan zie je ook dat er soms schade aan zijn anus kan ontstaan. Zijn anus kan de druk dan als het ware niet aan. In dit geval is het beter om je kat te voorzien van een voeding met meer vezels en hem meer te laten drinken. Verderop in dit artikel, bij de behandeling, vertellen we je welke voeding geschikt is en hoe je je kat meer kunt laten drinken.

Daarnaast kan er in de anus een soort wrat groeien. We noemen dit ook wel een poliep. Deze poliep kan wat beschadigd raken en dan gaan ontsteken. Het gevolg is ook hier dat je kat vaak meer gaat persen. Je kunt soms ook een spoortje bloed op zijn ontlasting zien als deze poliep ontstoken is. 

 

Anus prolaps

In dit geval is er eigenlijk geen sprake van een rode anus bij je kat. Het is veel erger. Het laatste deel van de darm van je kat steekt in dat geval via zijn anus naar buiten. De darm is als het ware binnenste-buiten gekeerd en steekt nu via de anus naar buiten. Dit deel van de darm kun je herkennen aan de donkerroze tot rode kleur met een glanzend oppervlak. Het kan 1cm groot zijn, maar ook wel 5cm. Dit is een levensbedreigende aandoening. Je moet dan ook met spoed naar je dierenarts toe gaan. 

 

Door een rode anus gaat deze kat zich overmatig likken in die regio
kat is ongegeneerd zijn anus aan het likken omdat hij er irritatie in voelt.

Welke symptomen kun je opmerken bij een rode anus?

Naast een rode anus kun je ook nog de volgende andere symptomen bij je kat opmerken:

 

  • overmatig likken aan zijn anus
  • met zijn billen over of tegen oppervlakken schuren
  • op een andere manier gaan zitten dan je gewend bent
  • een onaangename geur
  • algeheel niet helemaal fit zijn
  • moeite hebben om te poepen
  • zwelling van de anus

Hoe behandel je een rode anus bij je kat?

Zalf smeren

Een rode anus bij je kat kun je in elk geval behandelen met een kalmerende, antibacteriële zalf die niet (of in elk geval nauwelijks) prikt. Hiervoor is een honingzalf zeer geschikt. Bijvoorbeeld Vetramil honingzalf voor katten. Deze zalf moet je 3x per dag op zijn anus smeren. Probeer hem vervolgens wel even af te leiden, bijvoorbeeld met wat lekker voer. Anders zal hij het er gelijk weer aflikken.

Anaalklieren legen

Als de anaalklieren overvol zijn dan moeten zij ook geleegd worden. Anders zal de rode anus bij je kat niet gaan oplossen. Hoe je dit doet lees je op de pagina over anaalklier overvulling.

Parasieten tegen gaan

Als je denkt dat je kat wel eens parasieten zou kunnen hebben dan is het belangrijk dat je hem een goede ontworming geeft. Dit is met name verstandig om te doen als je dit al langer dan drie maanden niet gedaan hebt. In dat geval is het belangrijk dat je gebruik maakt van een middel dat ook lintwormen dood maakt. En dat doen ze niet allemaal. Hieronder laten we je zien welke middelen geschikt zijn om je kat mee te ontwormen als je kat een rode anus heeft als gevolg van mogelijke parasieten.

Vezelrijke voeding

Als je kat overmatig veel perst en als gevolg daarvan een rode anus heeft, dan is het belangrijk dat je hem een voeding geeft waarin meer vezels zitten en die wat makkelijker te verteren is. Op die manier droogt de ontlasting minder in waardoor hij hem er makkelijker uit krijgt. Het nadeel is wel dat je kat er iets meer ontlasting van krijgt. Je zult de kattenbak dus wellicht iets vaker moeten reinigen. Een goede voeding in dit geval is Royal Canin gastrointestinal fibre response.

Naar je dierenarts

Zie je een rode anus bij je kat en denk je dat er sprake is van een abces, anus prolaps of darmpoliep? Dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan je dierenarts.

Hoe voorkom je dat de anus van je kat rood kan worden?

Je kunt een rode anus bij je kat niet 100% voorkomen. Maar door je kat elke 3 maanden een ontworming te geven voorkom je in elk geval een ernstige wormeninfectie en dus een jeukende anus als gevolg daarvan.

Daarnaast zorg je er het beste voor dat hij een voeding krijgt waarop hij niet te hard hoeft te persen. Je hoeft niet preventief de Royal Canin Fibre response te geven, maar geef wel een voeding met een wat hoogwaardige kwaliteit. Hoe beter de voeding, hoe minder afvalstoffen er in de ontlasting achterblijven en hoe beter er vocht in de ontlasting blijft zitten. Op die manier is zijn ontlasting doorgaans zacht genoeg om zonder al te veel persen uit zijn lichaam te verwijderen. 

Ook zijn katten geneigd niet al te veel te willen drinken als ze een bakje water hebben staan. De meeste katten drinken meer als het water stroomt. Vandaar dat de drinkfonteintjes zo geschikt zijn voor katten die weinig drinken of die meer water binnen zouden moeten krijgen. 

 

We hopen dat je met dit artikel je kat kunt helpen om van zijn rode anus af te komen. Veel succes!

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda