Roos op de flanken bij je hond – Hoe los je dit op?

Inleiding

Sommige honden hebben erge last van roos op de flanken. Soms zelfs op andere plekken van het lichaam. Hiervoor kunnen meerdere redenen zijn. Bijvoorbeeld een droge huid, een kwalitatief minder goede voeding, parasieten, allergieën of huidafwijkingen. Hieronder staat per onderdeel uitgelegd hoe het ontstaat en hoe je het kunt oplossen. 

Roos of schilfers op de flanken bij een hond.

Een droge huid als oorzaak voor roos op de flanken

Wanneer de huid wat te droog is dan kan de huidcel aanmaak wat verstoord zijn. Je ziet dan vaak dat er huidschilfers ontstaan in de vacht. In veel gevallen helpt het door zalmolie door de voeding heen te doen. Hierdoor krijgt de huid meer essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6 vetzuren ter beschikking en gaat de huid aanmaak beter. Je zou dan al na een week of 2 duidelijk minder schilfers moeten zien. 

Voeding als oorzaak voor roos op de flanken

In sommige gevallen is de voeding van minder goede kwaliteit. In feite is dit hetzelfde oorzaak als een droge huid. Soms zitten er minder goede vetzuren in de voeding, simpelweg omdat dat goedkoper is. Dan kunnen dieren te weinig essentiële vetzuren binnen krijgen om hun huid in topconditie te houden. Het is dan ook verstandig om ofwel de bovenstaande zalmolie door de voeding erbij te geven ofwel om een voeding te geven die de huidkwaliteit ondersteunt. Hiervoor is bijvoorbeeld Royal Canin Skin Care een hele goede om te geven. De schilferende vacht moet je na een week of twee wel duidelijk meer zien glanzen en er moeten (veel) minder schilfers ontstaan zijn. 

Voor de kleine hond

Voor de grote hond

Parasieten als oorzaak voor roos op de flanken

In feite zijn er twee parasieten die voor roos op de flanken kunnen zorgen. Dit is de Cheyletiella mijt en de Sarcoptes mijt. Met name de Cheyletiella mijt geeft zelden andere klachten dan roos in de vacht. Sarcoptes geeft er ook vaak jeuk, huidontstekingen en kaalheid bij. 

Beide mijten kun je behandelen met Stronghold, Bravecto of Advocate. Maar deze middelen zijn enkel bij de balie van een dierenarts te krijgen. Ook kun je mij om een recept vragen en het dan zelf online kopen. De kosten hiervoor zijn €10,00. De Cheyletiella mijt gaat echter ook dood van het vlooienmiddel fipronil en van het ontwormingsmiddel milbemycime. Hieronder vindt je de producten waar die middelen in zitten. Let op: indien er dus meer huidklachten zijn dan alleen roos dan is de kans groot dat het niet gaat om de Cheyletiella mijt en dan helpen onderstaande producten niet. 

Frontline druppels voor in de nek. Is eigenlijk een vlooienmiddel maar doodt ook cheyletiella mijten. 

Milbemax is eigenlijk een ontworming, maar doodt ook de Cheyletiella mijten. 

Allergieën als oorzaak voor roos op de flanken

In sommige gevallen kunnen honden een heel milde allergie hebben. Over het algemeen is er sprake van behoorlijke jeuk, maar heel soms ontstaan er alleen maar roos in de vacht. Wanneer een allergie de oorzaak is voor de roos op de flanken dan kan dat veroorzaakt worden door een allergie voor iets in de voeding. Dit noemen we een voedselallergie. Maar ook kan het veroorzaakt worden door een allergie voor omgevingsstofjes bijvoorbeeld boompollen of huisstofmijten. We noemen dit ook wel een atopische allergie

Wanneer er enkel roos op de flanken zichtbaar zijn en verder geen overmatige jeuk of andere huidklachten, dan is het niet bepaald zinvol om het deel van de atopie uit te gaan zoeken. Het is duur en eventuele behandelingen zijn toch meestal medicijnen die niet gezond zijn. In dat geval is het middel dus erger dan de kwaal en zou ik de roos gewoon accepteren. Maar een voedselallergie test kun je wel doen. Hiervoor kun je gebruik maken van de volgende voeding. 

Deze voeding moet je wel minimaal 4 weken hebben gegeven en geen enkel andere soorten van voeding of snoep erbij hebben gegeven. Pas na 4 weken zal de huid beginnen te herstellen. Heb je na 8 weken nog geen enkele verandering gezien? Dan gaat dat ook niet meer komen helaas. Een voedselallergie is in dat geval niet de oorzaak voor de huidschilfers. 

Andere huidafwijkingen

Hebben bovenstaande adviezen nog niet geleid tot de oplossing voor de roos op de flanken bij je hond? Dan kan het zijn dat er een huidziekte speelt. Er zijn bijvoorbeeld een aantal ziektes waarbij het lichaam de eigen huid aanvalt en kapot maakt. Hierdoor kan een schilferende vacht ontstaan. Indien het je erg stoort dan is het verstandig om een bezoek aan een dierenarts te brengen. Deze kan kijken of er noodzaak is om verder onderzoek te doen. Zo kunnen er huidafkrabsels genomen worden. Of soms zelfs onder narcose hele stukjes huid verwijderd zodat die naar een laboratorium gestuurd kunnen worden in de hoop dat er een diagnose gesteld wordt. 

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je via onderstaande whatsapp knop een bericht sturen aan dierenarts Nanda. Stuur gerust (scherpe!) foto’s of een flimpje van de huid van je hond mee. Op de Home-pagina kun je meer lezen over hoe het vragen om advies in zijn werk gaat en wat de kosten ervoor zijn.