Schele katten – Is scheel kijken een probleem?

Wanneer spreek je van schele katten?

Heb je ooit een kat gezien met een schele ogen? Zijn ogen en dus zijn pupillen wijzen naar verschillende kanten. Dit noemen we in de diergeneeskunde ook wel strabismus. Het komt voor wanneer de spieren die de beweging van het oog regelen niet goed werken.  Hierdoor wijst het ene oog in een andere richting dan het andere oog.

Scheel kijken wordt gezien bij zowel mensen als dieren, inclusief katten. Hoewel het er misschien ongebruikelijk of aandoenlijk uitziet, zorgt het bij katten soms wel voor lichte problemen. Maar in de meeste gevallen is er niets aan de hand.  

Persische kat kijkt behoorlijk scheel.

Symptomen bij schele katten

Zoals reeds gezegd hebben schele katten dus één oog dat in een andere richting wijst dan het andere oog. Dit kan een permanente stand van de ogen zijn. Maar het kan ook komen en gaan, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Vooral aan het eind van hun actieve periode (veel katten leven met name ’s nachts en slapen overdag), wanneer ze wat moe zijn zullen de ogen sneller scheel kijken. 

Naast de scheve oogstand hebben schele katten ook nog wel eens problemen met diepte zicht. Waar de meeste katten met groot gemak op een klein voorwerp weten te springen (bijvoorbeeld een muis of vogel), hebben schele katten daar nogal eens wat moeite mee. Aangezien ze bij ons in huis leven en eten krijgen in hun bakje zonder dat ze er wat voor hoeven doen is het meestal geen probleem. Maar een kat die vooral zelf zijn eten bij elkaar moet jagen door vogels of muizen te vangen kan daar wel eens extra veel moeite voor moeten doen. 

Oorzaken van scheel kijkende katten:

De scheve oogstand bij schele katten kan vele oorzaken hebben. Zoals bijvoorbeeld:

        • Erfelijke aandoeningen – Scheelheid komt bij een aantal rassen vaker voor dan bij andere rassen. Zo hebben Persische katten en Siamese katten relatief veel schele katten in hun populatie. 
        • Letsel of trauma – Een klap op het hoofd of letsel aan het oog kan scheelheid bij katten veroorzaken. Dit kan komen doordat de oogspieren beschadigden of de hersenen de oogspieren niet goed kunnen aansturen. 
        • Neurologische problemen – Stoornissen van het zenuwstelsel kunnen de spieren die de oogbeweging controleren beïnvloeden.

Diagnose en Behandeling:

Een diagnose stellen kun je vrij gemakkelijk zelf. Je kunt het haast niet over het hoofd zien. Indien de kat al vanaf zijn geboorte scheel kijkt dan is er geen reden om een dierenarts te bezoeken. Hou wel in de gaten dat hij niet gemakkelijk kan vallen door het verkeerd inschatten van bepaalde hoogtes. Het kan zijn dat het voor hem verstandiger is om extra oppervlaktes halverwege een bepaalde route te plaatsen waardoor hij veiliger kan rond bewegen in een kattenparadijs. 

Was jouw kat eerder nooit scheel, maar komt hij ineens scheel thuis? Dan is het wel verstandig om hem even naar een dierenarts te brengen en om hem te laten nakijken. Het is mogelijk dat hij bijvoorbeeld werd aangereden. Het scheel kijken op zichzelf kan dan geen kwaad, maar er kan meer lichamelijke schade zijn als gevolg van het ongeluk. Vaak wordt er bij plots scheel kijken door de dierenarts gekozen om heel sterke ontstekingsremmers te geven zodat eventuele zwellingen in de hersenen en zenuwbanen afnemen. De ogen zullen dan vrij snel weer een normale stand aannemen en de hersenen kunnen zich dan weer gaan herstellen. 

Operatie voor schele katten

Bij mensen worden ogen vaak operatief recht gezet indien het een aangeboren probleem is. Bij katten is deze operatie ook mogelijk, maar dit wordt zelden gedaan. Schele katten worden niet gepest op school en zullen ook niet zo snel een 3D film willen kijken. Ze zijn zichzelf niet bewust van het feit dat zij iets minder goed diepte zien dan andere katten. En aangezien wij ze kunnen helpen aan extra eten is een operatie niet nodig. 

schele kat in een mandje.

Fokken met schele katten

Indien je fokt met katten dan is het verstandig om goed na te denken of je met schele katten wilt gaan fokken. Het is erfelijk en dus zullen de kittens op drager kunnen zijn van genen die zorgen voor scheel kijken. Zorg er dan voor dat er met de kittens niet zomaar nestjes “gefokt” worden wanneer ze oud genoeg zijn. Hiervoor is fatsoenlijke kennis nodig over een juist fokbeleid. 

Overleg met dierenarts Nanda

Mocht je na het lezen van dit artikel toch nog twijfels hebben over de ogen van je kat. Of denken dat hij er pijn aan heeft. Dan kunt u altijd via whatsapp advies aan dierenarts Nanda vragen. Op de Home-pagina lees je hier meer informatie over en kun je terugvinden wat de kosten ervoor zijn.