Hoe ontstaat schijndracht bij Honden? Symptomen, Oorzaken en Behandeling.

Inleiding

Schijndracht is een veel voorkomend probleem waarbij een vrouwelijke hond zwangerschapsverschijnselen vertoont, zoals nesteldrang, agressie en/of lactatie. En dit terwijl ze niet zwanger of net bevallen is. Hoewel schijndracht geen ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid van de hond, kan het wel zeer oncomfortabel voor haar zijn en het normale leven van zowel de teef als het gezin waarvan ze deel uitmaakt flink verstoren.

Symptomen van schijndracht bij Honden

De meest voorkomende symptomen van schijndracht starten doorgaans al gelijk na de eerste loopsheid. Ze worden wel vaak bij elke loopsheid vaak steeds wat erger. De symptomen die gezien kunnen worden bij teven met een schijndracht zijn:

  • Zwelling van de melkklieren
  • Melkproductie
  • Nesteldrang
  • Onrustig of wat agressief gedrag
  • Depressiviteit
  • Verlies van eetlust
Pups drinken melk bij een teef.

Oorzaken van schijndracht bij Honden

Schijndracht is een prachtig natuurlijk verschijnsel bij honden dat nog afkomstig is van de wolven. In een roedel wolven of honden zullen de wolvinnen of teven hun loopsheid-cyclus tegelijk laten lopen. Dat houdt in dat alle hormonen die te maken hebben met de voortplanting bij de teven ongeveer tegelijk gaan stijgen en dalen. Of een wolvin of teef nou drachtig is of niet. Bij wolven is het zo dat in principe enkel de vrouwelijke roedelleider gedekt zal worden. Maar dit is ook de wolf die veel moet jagen om haar roedel van voedsel te voorzien. Heb je jongen, dan is het lastig om langdurig weg te blijven om te gaan jagen. De jongen moeten immers om de paar uur melk kunnen drinken, anders zullen ze sterven.
En laten de wolven daar nou wat handigs op verzonnen hebben! De andere wolvinnen zijn niet gedekt en dus niet drachtig. Maar ze hebben wel dezelfde hormonale cyclus. Dus ook het lichaam van een niet-drachtige teef “denkt” dat de teef drachtig is. En door die hormonen kan een hond slecht gaan eten, chagrijnig worden, nesteldrang krijgen of depressief worden. Door veranderingen in hormoonspiegels gaat een teef die bevallen is melk produceren. Maar aangezien ook de niet-drachtige teven ongeveer vergelijkbare hormoon spiegels hebben kunnen zij ook melk gaan produceren. Is een wolvin-leider op jacht, dan kunnen de andere teven haar jongen voorzien van melk! Super handig! Jammer dat dit fenomeen bij mensen niet voorkomt… 
Chihuahua geeft melk aan pups die niet van haar zijn. Schijndracht zorgt ervoor dat dat kan.

Behandeling van schijndracht bij honden

Behandeling met medicijnen

Schijndracht kan zeer vervelend zijn bij sommige honden. Het lost meestal vanzelf op binnen een paar weken. Als de symptomen echter ernstig of langdurig zijn, kan de dierenarts een behandeling aanbevelen om de symptomen tegen te gaan. Het middel dat ingezet kan worden door de dierenarts is Galastop. Hierin zit de werkzame stof Cabergonine dat de hormonen weer naar een rust-stand terug brengt en op die manier de schijndracht opheft. Dit middel mag je bij de balie van je dierenarts ophalen. Wel moet je er volledig zeker van zijn dat je teef toch niet stiekem wel gedekt is. De pups zullen anders in haar baarmoeder sterven, met alle gevolgen van dien. 

 

Behandeling met natuurlijke producten

Heeft je teef wel last van haar schijndracht, maar niet in extreme mate? Dan kun je gebruik maken van het middel World of Herbs schijndracht. Maar ook NMLhealth heeft hier een goed product voor: Puur pseudopregnancy. Beide middelen zijn op basis van geneeskrachtige planten en hebben ook als doel om de hormonale balans terug in rust te brengen. Hetzelfde dus als de Galastop, maar dan op natuurlijke basis en iets minder krachtig

Sterilisatie

Wil je geen nestje meer met je hond krijgen in de toekomst? Dan is het verstandig om haar te laten steriliseren. Het beste moment hiervoor is drie maanden na de start van een loopsheid. De reden hiervoor is dat de bloedvaten naar de eierstokken op dat moment het kleinst zijn. Dee kans op inwendige bloedingen tijdens en vlak na de sterilisatie is het kleinst op dat moment. Ook om op latere leeftijd een baarmoederontsteking of melkkliertumoren tegen te gaan is het verstandig om je hond te laten steriliseren.

Agressiviteit bij teven kan veroorzaakt worden door schijndracht.
Agressiviteit bij teven kan veroorzaakt worden door schijndracht.

Conclusie

Schijndracht is een veelvoorkomende aandoening bij vrouwelijke honden die oncomfortabel kan zijn en het normale huishouden kan verstoren. Het wordt meestal veroorzaakt door hormonale veranderingen en kan worden behandeld met hormonale therapie of met natuurlijke producten. Door uw hond te laten steriliseren kunt u schijndracht helpen voorkomen. Vermoedt u dat uw hond schijndrachtig is?  Dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en de beste behandeling voor uw hond te adviseren.

Wilt u meer weten over schijndracht bij uw hond?

Heeft u behoefte aan overleg met dierenarts Nanda over de schijndracht bij uw hond? Druk dan op onderstaande whatsapp knop en stuur haar een whatsapp bericht. Hoe het werkt en wat de kosten zijn leest u op de Home-pagina