Schilfers en korstjes op de rug – Wat kun je er tegen doen?

Inleiding

Het onderscheid tussen schilfers en korstjes is soms best een beetje lastig te maken. De meeste schilfers voelen zacht aan en zijn velletjes die afkomstig zijn van de huidlagen. Korstjes voelen wat harder aan en zijn meestal wat opgedroogd bloed of wondvocht. 

Schilfers als gevolg van Cheyletiella mijt

Is er enkel sprake van veel schilfers in de vacht dan kan het zijn dat uw hond last heeft van de mijt Cheyletiella. Die noemen ze ook wel schilfermijt. Deze parasiet gaat dood aan de stof fipronil en dat zit onder andere in Frontline voor de hond. Ook is deze specifieke mijt gevoelig voor Milbemax. Dit is een ontwormingsproduct, dus dat lijkt wat tegenstrijdig. Het is vooral handig om deze laatste te geven wanneer u de ontworming al een tijdje achterwege heeft gelaten. Hier vindt u de Milbemax voor kleine honden. Voor grote honden moet u deze Milbemax gebruiken om de schilfers aan te pakken. 

Schilfers in de vacht als gevolg van Cheyletiella mijt

Verminderde vachtconditie als oorzaak van schilfers

Wanneer de schilfers hiermee niet oplossen dan zijn de schilfers het gevolg van een verminderde vachtconditie. Dit kan ontstaan door een overmatige hoeveelheid wormen in de darmen.  Hiervoor dient u dus uw hond te ontwormen. Naast het geven van Milbemax om te ontwormen kunt u ook gebruik maken van essentiële vetzuren, bijvoorbeeld van Megaderm,  zal de huidweerstand bij uw hond verbeteren en zouden de schilfers zich moeten oplossen. 

Voeg je header hier toe

Heeft uw hond naast de schilfers ook diverse korstjes in de vacht zitten, dan wordt de huid om de een of andere reden een beetje kapot gemaakt. Dit kan door vlooien zijn, of door mijten of door bepaalde huidziektes. Voor deze laatste heeft u helaas wel even de hulp van een dierenarts nodig om vast te stellen wat de oorzaak is. Het is echter verstandig om eerst te starten met een goed product tegen huidparasieten, waaronder vlooien en mijten, zoals met de producten Stronghold of Bravecto. Vrijwel alle huidparasieten gaan dood van deze middelen. U kunt ze echter alleen ophalen aan de balie van uw dierenartsenpraktijk ofwel heeft u een recept van mij nodig om het zelf online te kunnen bestellen. De kosten voor een recept zijn €10,-. U kunt mij een bericht sturen om een recept aan te vragen.

Mijten zijn vaak de oorzaak van schilfers en korsten in de vacht.

Wenst u advies op maat?

Hopelijk lossen de schilfers/korstjes snel op. Maar mocht u nog even met mij willen overleggen dan kunt u via whatsapp even contact met mij opnemen.