Een te groot oog

Inleiding

De bijgaande foto is een extreem geval. Gelukkig zien we dit maar zelden in de praktijk voorbij komen. Wanneer u zelf denkt dat het oog van uw hond groter geworden is dan moet u het oog goed onderzoeken. Het kan namelijk zo zijn dat hij zijn andere oog gewoon wat dicht knijpt. Lijkt het nog altijd vergroot te zijn na zorgvuldige inspectie dan is het advies om nu gelijk uw dierenarts op te bellen en onmiddellijk bij hem/haar langs te gaan. Dus ook ’s avonds, ’s nachts of in het weekend! Dit is een medisch spoedgeval. Knijpt hij het andere oog wat meer dicht dan heeft hij mogelijk last van dat dichtgeknepen oog. Wellicht is er dan sprake van een oogontsteking.

Wat gebeurt er bij een te groot oog

Waardoor wordt dit nou veroorzaakt? Het vocht in de oogbol dat het oog mooi rond maakt kan niet meer afgevoerd worden, maar er wordt nog steeds opnieuw vocht aangemaakt. De druk in het oog neemt dan toe en de bol rekt langzaam uit. Hiermee beschadigen de inwendige structuren van het oog die nodig zijn om te kunnen zien. Er moet dus heel snel iets aan gedaan worden om te zorgen dat uw hond zijn zicht kan blijven behouden. Het is bovendien een erg pijnlijke aandoening en dat alleen al is reden voor een spoed bezoek aan uw dierenarts. 

oog uit de oogkas gedrukt

In sommige gevallen is er geen vergroting maar is het oog uit de oogkas gekomen. Het verschil met een werkelijk vergroot oog is moeilijk door iemand zonder opleiding te maken. Maar ook in dit geval is er sprake van een medisch spoedgeval. De dierenarts zal moeten vaststellen wat er aan de hand is.

Overleg met mij is mogelijk

Mocht u na het lezen van dit artikel toch nog twijfels hebben over de ogen van uw hond dan kunt u altijd via whatsapp advies aan mij vragen. Maar in dit geval kunt u eigenlijk beter gelijk bellen en langsgaan bij uw eigen dierenarts zodat er geen onnodige tijdsverspilling is. Wacht in elk geval niet langer dan een half uur op een antwoord van mij.