Tumor op de borst bij je hond – Wat zijn de symptomen?

Je hebt een tumor op de borst bij je hond gevoeld. Wat nu?

Een knobbel, bobbel of bult noemen we ook wel een tumor. Deze tumor kan zowel goedaardig zijn als kwaadaardig. In dit laatste geval spreken we ook wel van kanker. Een tumor op de borst van een hond kan dus een ernstig probleem zijn. Maar het kan ook iets zijn dat geen kwaad kan. Je kunt dan ook het beste zo vroeg mogelijk met een tumor op de borst van je hond naar je dierenarts toe gaan. Deze kan dan bepalen of er verder onderzoek nodig is. Over het algemeen geldt dat hoe ouder de hond is, hoe groter de kans is dat het om een kwaadaardige tumor gaat. Melkkliertumoren vallen ook onder deze uitleg, maar die hebben een hele eigen pagina gekregen. 

Goedaardig versus kwaadaardig

Een goedaardige tumor op de borst bij je hond kun je ook weer opdelen in groepen. Aan de ene kant kan het gewoon simpelweg een wratje zijn. Daarnaast kan het een klompje cellen zijn dat ongeremd gaat vermeerderen. De bult wordt dus steeds groter en kan in de weg gaan zitten. Maar meer ellende geeft een goedaardige tumor niet. Hij wordt alleen maar groter en groter, maar zaait niet uit. 

Een kwaadaardige tumor op de borst bij je hond is een groepje cellen dat ook ongeremd gaat vermeerderen maar waarbij die cellen ook nog eens niet zo vast aan elkaar geplakt zitten. Ze groeien makkelijk door andere weefsels heen en gaan ook makkelijk verspreiden naar de rest van het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld via de lymfevaten of via de bloedvaten. Er ontstaan uitzaaiingen. Zeer dikwijls zaaien tumoren uit naar de longen, maar ook wel naar de lever of de hersenen. 

tumor op de borst bij een hond. Deze tumor is goedaardig.

Symptomen van een tumor op de borst bij je hond

Een ontsteking doet meestal een beetje zeer en gaat vaak geleidelijk in de omliggende huid oplossen. Het heeft dus geen voelbare rand om de zwelling heen, maar het wordt geleidelijk steeds dunner. Het is zeer plotseling ontstaan en zit er slechts sinds een paar dagen. 

Een goedaardige tumor op de borst bij je hond is meestal pijnloos, maar wel heel sterk als knobbel afgelijnd. Je voelt dus duidelijk een grens tussen de tumor en de omliggende huid. De huid bovenop de knobbel is verder meestal normaal. En meer klachten merk je doorgaans niet. 

Een kwaadaardige tumor op de borst bij je hond groeit vaak vrij snel (weken) en de huid die op de tumor zit heeft zeer dikwijls ook een ander uiterlijk dan de omliggende huid. Bijvoorbeeld een zwarte verkleuring of een wond-achtig beeld. Daarnaast kan een hond er flink jeuk of pijn aan hebben. 

Hoe bepaal je als eigenaar de ernst van een tumor op de borst bij je hond?

Dat is eigenlijk vrij simpel: niet! In veel gevallen hebben dierenartsen inmiddels wel aardig wat tumoren gezien om te bepalen of iets zorgwekkends is of niet. Als eigenaar weet je dat gewoon niet. Daarom is het verstandig om naar je dierenarts toe te gaan en deze verder onderzoek te laten doen. Wanneer je immers een kanker gezwel niet tijdig behandelt zal dit tot de dood van je hond leiden. 

Diagnose van een tumor op de borst bij je hond.

De dierenarts zal met een naald wat cellen uit de tumor halen. Die cellen kunnen vervolgens opgestuurd worden naar een laboratorium om vast te stellen welke cellen er aanwezig zijn. Een vetbult kan hij zelfs zelf onder zijn microscoop bekijken. Op basis van de uitslag van het laboratorium krijg je een advies hoe de tumor het beste behandeld kan worden. Dat kan gaan van ontstekingsremmers bij een ontsteking, niets doen bij een vetbult, tot zeer ruime verwijdering van een kanker gezwel en verdere onderzoeken om de kans op uitzaaiingen te verkleinen. 

Behandeling van een tumor

Als een tumor op de borst bij je hond wel behandeld moet worden dan is dit meestal door het operatief verwijderen van de tumor. Daarbij wordt in de huid om de tumor heen een citroenvormige snede gemaakt tot op de onderliggende weefsels. In het geval van de borst is dit dus tot op de ribben. De tumor wordt los gehaald van de onderliggende weefsels en verwijderd. Daarna wordt de ene rand van de gezonde huid weer aan de andere rand van de gezonde huid gehecht. Er blijft dan helaas wel een litteken over. Dat is minder mooi, maar kan verder geen kwaad. 

tumoren ontstaan meestal bij oude honden.

Toekomst

Hoe kwaadaardiger de tumor op de borst bij je hond is, hoe groter de kans op uitzaaiingen is. Uitzaaiingen zijn cellen die losgekomen zijn uit de tumor en die op een andere plek een nieuwe tumor gaan vormen. Helaas is dit zeer dikwijls in de longen. Is dit het geval dan is de kans op genezing wel een stuk kleiner en zul je het traject van chemotherapie in moeten gaan als je herstel voor je hond wenst. In de praktijk kiezen niet heel veel mensen voor deze optie. Je hond zal dan op termijn benauwd gaan worden door de tumoren in zijn longen en op dat moment kies je als eigenaar naar onze mening beter voor euthanasie

Wanneer je besluit om een kankergezwel niet meer te laten opereren, dan heb je kans dat de tumor een wondachtig uiterlijk in de huid gaat krijgen. Hierin kan zeer makkelijk een wondinfectie ontstaan. Eigenlijk is dit al het moment waarop de meeste mensen ervoor kiezen om hun hond verder lijden te besparen. In dat geval kiezen ze voor euthanasie. Mocht u het toch nog iets langer willen uitstellen dan kunt u de tumor-wond 2x daags insmeren met betadine-zalf. Dit zal de bacteriële infectie onderdrukken. De tumor zelf gaat er uiteraard helaas niet meer mee weg. 

Heb je behoefte aan advies?

Je mag natuurlijk altijd dierenarts Nanda om advies vragen wanneer je een knobbel, bobbel of bult gevoeld hebt. Hoewel het erg lastig is om een tumor te beoordelen op basis van een foto of filmpje zal zij uiteraard erg haar best doen om je zo goed mogelijk advies te geven. Klik hier onder op de whatsapp knop om met haar in contact te komen. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en wat de kosten zijn.