Er steekt iets uit de vagina van je kat – Wat is dat?

Steekt er iets uit de vagina van je kat? Dan is dit zelden iets anders dan een prolaps of een poliep. In dit artikel leggen we je uit wat dit zijn en hoe je het herkent. En natuurlijk wat je ermee moet doen. 

Dracht uitsluiten

Het lijkt een beetje een schot voor open doel. Maar steekt er iets uit de vagina van je kat? Dan kan het natuurlijk ook een kitten zijn die geboren wordt. In dat geval heb je de afgelopen weken waarschijnlijk al gezien dat ze dikker werd en dat ze de afgelopen dagen een beetje onrustig of abnormaal gedrag vertoonde. Daarnaast is je poes natuurlijk (nog) niet gesteriliseerd. Dit artikel gaat enkel over poezen die niet drachtig zijn en waar er iets uit de vagina van de kat steekt. Lijkt je kat toch drachtig te zijn dan vind je hier meer informatie. 

Hoe herken je een uitsteeksel uit de vagina van je kat?

Steekt er iets uit de vagina van je kat? Dan ziet dat er meestal licht roze uit. Mocht er een ontsteking spelen van het uitsteeksel, dan kan het ook donkerrood van kleur geworden zijn. Is het echt heel ernstig dan kan het weefsel zelfs al een beetje aan het afsterven zijn en dan ziet het er donker paars tot zwart uit. Vooral een prolaps kan soms wel enkele centimeters groot zijn. Maar als er iets steekt uit de vagina van je kat dan kan het ook heel klein zijn. Daarnaast kan het natuurlijk zo zijn dat het uitsteeksel dat je ziet niet uit de vagina komt, maar vast zit aan de huid van de vagina

Oorzaken van een uitsteeksel uit de vagina van je kat

In principe zijn er maar twee oorzaken die we regelmatig zien ontstaan in het geval dat er iets uitsteekt uit de vagina van je kat. Dat is een baarmoederprolaps / vaginaprolaps of een poliep van het vagina slijmvlies. Hieronder leggen we je deze oorzaken van een uitsteeksel uit de vagina bij je kat verder uit. 

Schematische tekening van de baarmoeder, vagina en vulva van een kat.

Een baarmoederprolaps of vaginaprolaps

De baarmoeder en vagina kun je je voorstellen als een ballon. Bij katten is de baarmoeder gesplitst in 2 delen. Dus eigenlijk 2 ballonnetjes die samen komen in 1 vagina. Je kunt je voorstellen dat (een deel van) de baarmoeder of vagina binnenste buiten kan omvouwen. Dan komt de binnenkant van de baarmoeder en / of vagina via de vulva naar buiten. Normaal gesproken zit de baarmoeder goed vast. Maar als ze drachtig is geweest dan is de baarmoeder nogal uitgerekt en ontstaat een baarmoeder prolaps makkelijker. Dit ontstaat vrijwel alleen als je kat net bevallen is en ze toch blijft doorpersen zonder dat er nog kittens in haar baarmoeder zitten. Een baarmoederprolaps kan een halve centimeter groot zijn, maar enkele centimeters groot zijn kan ook. Hoe groter de prolaps is, hoe verder de baarmoeder binnenste buiten gekeerd is. 

Ook kan er een plooi van de vagina zo opgezwollen zijn geraakt, dat hij via de vulva naar buiten komt. Doorgaans is dit minder groot dan bij een baarmoederprolaps. Meestal is het maximaal een halve centimeter groot.

In beide gevallen zie je een wat donkerrood gekleurd weefsel als een bolletje uit de vulva van je kat naar buiten steken. Dit kan een halve centimeter groot zijn, maar ook wel 5 centimeter of meer. Dit is een medisch spoedgeval aangezien de bloedcirculatie in de baarmoeder en vulva op dat moment verstoord is. Wordt er niets aan gedaan dan zal de baarmoeder afsterven en kan er gemakkelijk een infectie optreden in de baarmoeder. Deze zal zich verspreiden via het lichaam en uiteindelijk leiden tot de dood van je kat. En in het geval van een baarmoederontsteking zal de dood van de moeder ook nog eens kunnen leiden tot de dood van haar kittens aangezien zij niet meer verzorgd zullen worden. 

Wanneer er iets steekt uit de vagina van je kat dan kan het een baarmoederprolaps zijn.

Een poliep

Bij oudere katten kan het voorkomen dat ze poliepen krijgen. Dat kun je een beetje vergelijken met een wratachtige woekering. Maar dan niet op de huid, maar op de slijmvliezen. In dit geval het slijmvlies van de vagina. Maar poliepen kunnen in alle lichaamsholten voorkomen. Het is mogelijk dat een poliep kanker wordt, maar dat zien we in de vagina niet zo vaak. Gelukkig komt een vagina poliep sowieso niet heel vaak voor.

Een poliep in de vagina kun je herkennen als een bultje op een steeltje. Een beetje als een paddestoel. Deze begint klein als een bultje op de vagina, maar dan zie je hem nog niet. Pas als hij groter wordt steekt er een deel van de poliep uit de vagina van je kat. In dat geval kun je bij goed onderzoek zien of voelen dat het bultje op een steeltje zit. Doorgaans zijn deze bultjes niet ontstoken en zien ze er licht roze uit.

Welke symptomen zie je als er iets uit de vagina van je kat steekt?

In principe kan het heel goed zijn dat je niets anders ziet dan dat er iets uit de vagina van je kat steekt. Maar in sommige gevallen zien we ook dat een kat gaat zitten persen. Dit komt doordat er een ander gevoel voor haar opgetreden is in haar bekkenholte. Dit zorgt voor de pers-reflex. Daarnaast kan je kat mogelijk moeite hebben met plassen in het geval dat er iets uit haar vagina steekt. Dit kan immers de opening van haar plasbuis blokkeren. En zeer regelmatig zien we ook dat je kat haar vulva-regio overmatig gaat wassen en likken. Sommige katten worden er ook een beetje bang van omdat ze dat “ding” niet van zich af krijgen. 

Kan het kwaad dat er iets uit de vagina van je kat steekt?

Vervelend genoeg kan dit inderdaad wel kwaad. Vooral wanneer het gaat om een prolaps. In dat geval is de bloedcirculatie in het deel dat uitsteekt belemmert. Hierdoor krijgt het weefsel niet genoeg bloed om zijn functies te kunnen blijven uitvoeren. En in ernstige gevallen zal het weefsel kunnen afsterven met als gevolg dat je kat er op een erg nare manier aan zal overlijden. Maar ook van een poliep kan een kat veel last krijgen. Dit kan gaan ontsteken of de wand irriteren waar de poliep tegenaan ligt. 

Dierenarts onderzoekt een kat waarbij er iets uit haar vagina steekt.

Wat kun je doen als er iets uit de vagina van je kat steekt?

Helaas kun je er zelf niet veel tegen doen. Je zult hier de hulp van je dierenarts voor moeten inschakelen. Vooral bij een baarmoederprolaps is het een medisch spoedgeval en moet je dus zo snel mogelijk naar je dierenarts. Dat houdt in dat het ook ’s avonds, ’s nachts of in het weekend noodzakelijk is om naar je dierenarts toe te gaan. Deze zal je kat onderzoeken en een diagnose stellen. 

Gaat het werkelijk om een baarmoederprolaps wanneer er iets uit de vagina van je kat steekt? Dan zal je kat onder narcose gebracht moeten worden om de vagina en baarmoeder weer op zijn normale plek te brengen. Wilde je toch hierna al je kat laten steriliseren? Dan is het verstandig om dit dan gelijk te laten doen. In dat geval zal haar hele baarmoeder en eierstokken verwijderd worden zodat er ook geen complicaties meer kunnen optreden. Nadat een baarmoeder weer op de oorspronkelijke plaats gekomen is, is er immers geen garantie dat de bloedcirculatie blijvend beschadigd is. In dat geval kan de baarmoeder alsnog in haar buik afsterven en voor ellende zorgen. En ook is het mogelijk dat de baarmoeder weer opnieuw naar buiten zal komen. Dit voorkom je door je kat gelijk te laten steriliseren.

Twijfel je of wil je graag even overleggen met een dierenarts?

Steekt er iets uit de vagina van je kat en twijfel je erover? In dat geval kun je diergeneeskundig advies vragen aan onze dierenarts Nanda. Zij zal je zo goed mogelijk voorzien van advies als er iets uit de vagina van je kat steekt. Wat de kosten voor het advies geven zijn en hoe het in zijn werk gaat lees je op de Home-pagina. Stuur dierenarts Nanda wel heel scherpe foto’s op, want je kunt je voorstellen dat die vulva van je kat lastig te zien is op een foto en als deze dan ook nog eens onscherp is dan is het helemaal lastig. Veel sterkte en beterschap voor je kat!