Je hond verhaart heel erg – Wat kun je er tegen doen?

Inleiding

Verharen is een natuurlijk en noodzakelijk proces om de vacht bij je hond in een goede conditie te houden. Het is nodig om een goed isolerende vacht te hebben in de winter. En in de zomer is het dan weer nodig om zo goed mogelijk hun warmte kwijt te kunnen. Maar doordat honden tegenwoordig in Nederland bij ons in huis wonen hebben ze gedurende het grootste deel van het jaar een constante omgevingstemperatuur. Wij zetten immers in de winter de verwarming lekker op 20 graden en in de zomer zetten veel mensen ook nog eens de airco aan om het koeler te krijgen. Het lichaam van je hond heeft dus minder de neiging om de vacht aan te passen. Dit resulteert in een constante hoeveelheid haarverlies gedurende het hele jaar door. 

Hand vol met haren omdat de hond zoveel verhaart.

Wanneer verhaart een hond abnormaal veel?

Indien er echt kale plekken ontstaan dan is het duidelijk afwijkend. Dan moet er een medisch probleem aan de basis liggen waardoor je hond overmatig veel verhaart. Zolang er geen kale plekken ontstaan dan is het over het algemeen zelden een ernstig probleem. In sommige gevallen kunnen er ook hormonale problemen zijn zoals hypothyroïdie of ziekte van cushing waardoor de vacht erg dun wordt. In dit geval is er echter niet een overmatige hoeveelheid haren die verloren worden, maar worden nieuwe haren niet meer aangemaakt. Je ziet dan dus wel een hond met een dunner wordende vacht, maar je ziet niet heel veel meer haarverlies dan normaal. 

Oorzaken die invloed hebben op hoeveel een hond verhaart

Ras

Verschillende hondenrassen verliezen op verschillende manieren haar. Sommige rassen, zoals de Labrador Retrievers, Duitse Herders en Siberische Husky’s staan bekend om hun overmatige haarverlies. Aan de andere kant staan de langharige of draadharige rassen zoals Poedels, Bichon Frisés en Portugese Waterhonden bekend om minimaal haarverlies. Zij hebben echter dan weer vaak een trimbeurt nodig om de vacht in goede conditie te houden. 

Labradoodle verhaart nauwelijks
Husky verhaart extreem veel.
Husky verhaart extreem veel
Seizoen

De meeste honden verliezen hun vacht tijdens de lente- en herfstseizoenen. Dus wanneer er een verandering begint te ontstaan in temperatuur. Tijdens deze seizoenen verandert hun vacht van een dikke wintervacht naar een lichtere zomervacht of omgekeerd. In deze periode verharen de meeste honden dan ook behoorlijk. Dit is echter normaal en kan geen kwaad voor je hond. 

Gezondheid

Als je hond overmatig haarverlies vertoont, kan dit te wijten zijn aan een onderliggende afwijking in zijn gezondheid. Vooral wanneer je hond anders verhaart dan dat je van hem gewend bent is er vaak een medisch probleem dat de oorzaak ervan is.  Gezondheidsproblemen zoals allergieën, huidinfecties en hormonale afwijkingen kunnen overmatig haarverlies veroorzaken. Vermoed je dat jouw hond een medisch probleem heeft? Ga dan met hem naar je dierenarts toe zodat deze jouw hond goed kan onderzoeken. 

Shiba inu met een berg haar op haar rug na het borstelen.
Voeding

De kwaliteit van voeding speelt ook een zeer belangrijke rol bij het haarverlies van jouw hond. Een dieet dat essentiële voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren en met name arm is aan de eiwitten keratine en collageen, kan leiden tot een droge, soms wat schilferende huid en overmatig veel haarverlies.

Keratine is een stevig, stug en vezelachtig eiwit dat gebruikt wordt bij de aanmaak van de huid en de haren. Haren moeten natuurlijk behoorlijk stevig zijn om niet af te breken tijdens een beweging van de hond. Ook is het eiwit collageen nodig voor de aanmaak van hondenhaar. Dit zorgt voor de elasticiteit en veerkracht in het haar. Maar ook elastine, fibrilline en melanine zijn nodig voor de haargroei. 

Wanneer er geen medisch probleem de oorzaak is dat je hond heel erg verhaart, dan ligt het in de meeste gevallen aan de voeding. Heeft jouw hond dus overmatig veel haarverlies? Probeer dan of het beter wordt wanneer je een voeding geeft die met name goed is voor de huid en de vacht. Een voorbeeld is Royal Canin Skin Care. 

Geschikt voor kleine honden

Geschikt voor grote honden.

Je ziet vaak al na een week of twee meer glans in de vacht komen, maar het kan soms wel een paar maanden duren voordat het verharen duidelijk minder wordt. De oude haren moeten immers eerst vervangen worden door haren van goede kwaliteit. 

Husky wordt geborsteld omdat hij erg verhaart.

Wat kun je nog meer doen om overmatig verharen bij je hond tegen te gaan?

Regelmatig borstelen

Door je hond regelmatig te borstelen verwijder je de dode haren. Maar daarnaast masseer je de huid zodat de doorbloeding verbeterd en er daardoor meer voedingsstoffen naar de huid gebracht worden. Ook zorg je ervoor dat de talg beter over de haren verspreid wordt wat de kwaliteit van de haren doet toenemen. Zo breken ze iets minder snel af. Let er echter wel op dat je ook weer niet teveel gaat borstelen. Hierdoor kun je de huid en vacht juist weer beschadigen wat het probleem alleen maar zal verergeren. Een goede borstel die je kunt gebruiken voor een hond met een korte vacht die overmatig veel haar verliest is de Furminator of een variant daarvan. 

Gebruik essentiele vetzuren

Essentiele vetzuren zoals omega-3 en omega-6 vetzuren zijn ook belangrijk voor de huid en de vacht. Deze stoffen zitten onder andere in zalmolie. Je kunt dan ook extra zalmolie door de voeding heen doen. De kwaliteit van de haren zal toenemen en de vacht zal ook meer gaan glanzen. De glans zie je vaak binnen twee weken ontstaan. Maar de kwaliteit verbetering van de haren duurt iets langer. De oude haren moeten immers eerst vervangen worden. Pas dan zal het verharen duidelijk verminderen. Dat kan dus soms wel een paar maanden duren voordat je echt resultaat ziet. 

Een chinese naakthond verhaart zelden.

Heb je behoefte aan overleg?

Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je aan dierenarts Nanda een bericht en kun je haar om advies vragen. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn.