Kaalheid op de flanken – Hoe ontstaat dit?

Inleiding

Kaalheid op de flanken noemen we ook wel “flank alopecie”. Dit kan veroorzaakt worden door ontstekingen in de huid, door overmatige jeuk en dus door krabben. Maar in veruit de meeste gevallen wanneer er enkel kaalheid op de flanken zit dan is er sprake van wat we noemen “seizoensgebonden flank alopecie”. Wil je meer weten over jeuk of ontstekingen dan kun je daar meer over lezen op onze pagina over jeuk aan de flanken.  Op deze pagina gaat het met name over kaalheid zonder enige vorm van jeuk. Ook heeft de hond er zelf totaal geen last van. Heb je dit bij jouw hond gezien? Lees hieronder dan verder wat het kan zijn. 

Het begrijpen van kaalheid op de flanken bij honden

Flankalopecie is een veelvoorkomende huidaandoening bij honden die leidt tot haaruitval aan de flanken. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan dit het hele jaar door spelen ofwel in het voorjaar ofwel in het najaar ontstaan. Zeer vaak groeit in dat geval het haar in het daarop volgende voorjaar/najaar weer terug. De huid zelf kan in veel gevallen een donkere kleur krijgen en kan een beetje schilferig worden. 
kaalheid op de flanken van een bulldog.

Oorzaken van kaalheid op de flanken bij honden

De precieze oorzaak van kaalheid aan de flanken bij honden is vaak lastig vast te stellen. Er zijn echter verschillende factoren die worden aangenomen om bij te dragen aan het ontstaan van deze aandoening.  Bijvoorbeeld:
   • Hormonale onbalans: kaalheid aan de flanken wordt vaak geassocieerd met hormonale onblans. Zo is er vaak een probleem met de hoeveelheid melatonine (bij seizoensgebonden flankalopecie), het schildklierhormoon (in geval van hypothyroidie) of het cortisol hormoon (in geval van ziekte van cushing).
   • Allergieën: Sommige honden kunnen kaalheid aan de flanken ontwikkelen als gevolg van een allergische reactie op iets in hun omgeving. Zoals bij een voedselallergie, tekenbeten of omgevingsallergieën zoals voor huisstofmijten of pollen.
   • Auto-immuunstoornissen: In sommige gevallen kan kaalheid aan de flanken een symptoom zijn van een auto-immuunstoornis, zoals pemphigus foliaceus of een auto-immuun huidaandoening.
   • Bacteriële of schimmelinfecties: Bacteriële of schimmelinfecties van de huid kunnen ook haaruitval veroorzaken bij honden, waaronder aan de flanken. Dit gaat echter meestal gepaard met jeuk en irritatie.
   • Stress: Chronische stress kan ook leiden tot haaruitval bij honden, waaronder op de flanken.

Symptomen van kaalheid op de flanken bij honden

Het primaire symptoom van flankalopecie bij honden is haaruitval aan de flanken. Deze haaruitval kan lokaal zitten of een groter gebied van de flank betreffen. Het kan aan één kant zitten, maar vaak zit het aan beide kanten. De huid kan donker gepigmenteerd worden en schilfertjes krijgen. 

Diagnosticeren van kaalheid op de flanken bij honden

Het vast stellen van de oorzaak van de kaalheid aan de flanken bij honden begint meestal met een grondig lichamelijk onderzoek en een uitgebreid gesprek door een dierenarts. De dierenarts zal ook een geschiedenis van de gezondheid van de hond uitzoeken. Eventuele recente veranderingen, zoals veranderingen in het dieet of de omgeving, zal hij ook uitzoeken. Daarnaast kan de dierenarts verschillende tests uitvoeren. Ze beginnen meestal met een bloedonderzoek om een aantal oorzaken al vast te stellen dan wel uit te sluiten. Indien daar niets uit naar voren komt kan het zijn dat ze een voedselallergie test voorstellen. Indien het echt nodig is dan zullen ze onder narcose een stukje van de kale huid bij je hond afnemen en dit laten opsturen naar het laboratorium. Met al deze onderzoeken is de kans groot dat er uiteindelijk duidelijk wordt wat de oorzaak is van de kaalheid bij jouw hond.

Behandeling van kaalheid op de flanken bij honden

De behandeling van flankalopecie bij honden is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de aandoening. Hieronder staan enkele veelvoorkomende behandelopties. In sommige gevallen kan een combinatie van behandelmethoden nodig zijn om de haaruitval te stoppen en te voorkomen dat het terugkeert.
   • Hormonale onevenwichtigheden: Bij honden met een hormonale oorzaak van flankalopecie, kan de dierenarts hormonale medicatie voorschrijven om de productie van hormonen te reguleren. Het kan hierbij gaan om melatonine of schildklierhormonen. Ofwel geven ze hormoon remmende medicatie zoals bij de ziekte van cusing.
   • Allergieën: Bij honden met een allergische oorzaak van kaalheid aan de flanken, is het belangrijk om de oorzaak van de allergie te identificeren en uit het leven van je hond te verwijderen. Ook is het mogelijk om met medicatie de allergische reactie te onderdrukken in de hoop dat de huid dan weer zal herstellen.
   • Auto-immuunstoornissen: Bij honden met een auto-immuunoorzaak van kaalheid op de flanken, kunnen immuunonderdrukkende medicijnen worden voorgeschreven om het immuunsysteem te onderdrukken en te helpen bij de behandeling van de aandoening.
   • Bacteriële infecties: Bij honden met een bacteriële infectie kunnen antibiotica worden voorgeschreven om de infectie te bestrijden. Indien de plekken heel lokaal en niet al te groot zijn dan kun je ook gebruik maken van betadine-zalf 2x daags.
   • Schimmelinfecties: Indien de plekken niet al te groot zijn kun je gebruik maken van een miconazol nitraat zalf. Bij grotere schimmelinfecties is het beter om medicatie van je dierenarts te krijgen. 

Voorkomen van kaalheid op de flanken bij honden

Er zijn enkele stappen die je kunt nemen om het risico op het ontwikkelen van kaalheid aan de flanken bij jouw hond te verminderen:

   • Regelmatige controle door de dierenarts: Het is belangrijk om regelmatig een afspraak met uw dierenarts te maken voor controle en eventuele behandeling van gezondheidsproblemen, waaronder kaalheid aan de flanken.
   • Stress verminderen: Het is belangrijk om te zorgen dat uw hond een stressvrije omgeving heeft. Dit omdat stress een van de vele factoren kan zijn die bijdragen aan de ontwikkeling van kaalheid aan de flanken.
   • Gezonde voeding: Het geven van een evenwichtige en voedzame voeding aan je hond kan helpen om de huid in een optimale conditie te laten zijn. Een voorbeeld hiervan is Royal Canin Skin Care.

Conclusie

Kaalheid aan de flanken is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij honden. Het kan worden veroorzaakt door een aantal factoren. Hieronder vallen bijvoorbeeld hormonale onevenwichtigheden, allergieën, auto-immuunstoornissen, en bacteriële of schimmelinfecties. Behandeling van de aandoening is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Het kan variëren van hormonale medicatie tot immuun-onderdrukkende medicijnen. Het is belangrijk om regelmatig een controle te hebben bij de dierenarts en te zorgen voor een gezonde en stressvrije omgeving voor uw hond om het risico op kaalheid aan de flanken te verminderen.

 

Heb je behoefte aan advies van een dierenarts?

Maak dan gebruik van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een whatsapp bericht naar dierenarts Nanda. Op de Home-pagina lees je hoe dit in zijn werk gaat en wat de kosten hiervoor zijn.