Vliegen met je hond
Waar moet je aan denken?
Vliegen met je hond, het wordt steeds normaler. Als je van plan bent om met je hond te gaan vliegen, dan lees je hier alles waar je rekening mee moet houden. We geven je tips over waar je hond tijdens het vliegen mag verblijven en hoe je je hond veilig en comfortabel houdt tijdens de vlucht. Ook geven we je informatie over wat je kunt doen tegen misselijkheid of angst bij je hond tijdens het vliegen. En waar moet je nog meer rekening mee houden. En natuurlijk bespreken we hoe je om moet gaan met het geven van eten en water voorafgaand aan de vlucht en hoe het zit met plassen en poepen. En vraag je je af welke transportbox, reistas of bench je kunt nemen om je hond zich comfortabel te laten voelen tijdens zijn vliegtuig vlucht? Dan geven we je daar ook wat tips en voorbeelden voor.
Met je hond in het vliegtuig
Tegenwoordig maakt je hond nog meer deel uit van het gezin dan vroeger het geval was. En tegenwoordig gaan we ook veel vaker op vakantie dan vroeger. Als gevolg van beide verschuivingen gaat een hond ook steeds vaker gewoon mee op vakantie. Dat is vaak met de auto of in een camper of caravan Maar ook steeds meer vliegmaatschappijen staan ervoor open dat je hond met ze mee kan vliegen. Maar een goede planning is dan wel vereist! Want je hond moet dan wel aan een aantal regels voldoen.
En je moet een aantal keuzes maken. Zoals of je je hond naast je op een stoel wilt hebben in een reismand of dat hij ook in het ruim kan verblijven. Of misschien zelfs wel de hele tijd op schoot in zijn reismand. Welke middelen wil je gebruiken om hem veilig te vervoeren, bijvoorbeeld een transportbox, reistas, draagtas of bench. Verwacht je dat je hond erg veel stress zal hebben tijdens de reis, dan wil je wellicht ook nog wel een kalmeringsmiddel aan hem geven of juist niet. Allemaal dingen dus waar je over na moet denken en een geschikte keuze in moet maken. Want geen hond is hetzelfde en ook geen eigenaar is hetzelfde. En dan heb je natuurlijk ook nog eens de wettelijke verplichtingen waaraan je hond moet voldoen voordat hij een bepaald land in mag om vakantie te vieren.
Op welke manier mag je vliegen met je hond?
In principe heb je meerdere mogelijkheden om je hond mee te nemen in het vliegtuig. Bijvoorbeeld:
-
- Je neemt je hond mee op de grond onder de stoel voor je in het vliegtuig
- Je reserveert een eigen stoel voor je hond (mag vaak niet)
- Je hond kan mee in het bagage-ruim van het vliegtuig waarmee je zelf vliegt
- Je hond wordt vervoerd als “vracht”. Het kan dan voorkomen dat je hond met een andere vlucht gaat dan jij.
Helaas is niet elke optie bij elke vliegmaatschappij een mogelijkheid. Wil je je hond dus mee hebben in het vliegtuig dan zul je voordat je gaat boeken al goed moeten kijken wat er bij de verschillende maatschappijen mogelijk is wat betreft het vervoeren van je hond in het vliegtuig.
Mag je hond altijd met je mee op vliegvakantie?
Helaas is dit niet het geval. Jonge pups mogen op zijn vroegst pas vanaf 8 weken leeftijd vliegen, maar de meeste vliegmaatschappijen houden een leeftijd van 12 weken aan. In veel gevallen is het echter noodzakelijk om een hondsdolheid-vaccinatie (ook wel bekend als rabiës-vaccinatie) gehad te hebben om een bepaald land in te mogen. Die vaccinatie mag je hond pas krijgen vanaf de eerste dag dat hij 12 weken oud is. En vervolgens moet de vaccinatie vrijwel altijd eerst drie weken inwerken voordat je hond mag reizen naar een bepaald land. Met andere woorden, in de meeste gevallen mag je hond op zijn vroegst pas op de leeftijd van 15 weken voor het eerst vliegen.
Naast het feit dat je hond een hondsdolheid-vaccinatie gehad moet hebben, moet hij ook voorzien zijn van een chip en een paspoort. In Nederland zijn een chip en een paspoort verplicht voor elke hond die geboren is na 2021. Maar ook daarvoor hadden de meeste honden al een paspoort en een chip. Denk er overigens ook aan dat de chipregistratie nog de juiste gegevens moet bevatten zoals een correct telefoonnummer. Je weet immers nooit of je hond misschien in het buitenland kwijt raakt.
En het is natuurlijk ook niet zo raar, maar je hond moet ook in een goede gezondheid zijn om te mogen vliegen. In veel gevallen is er dan ook een dierenarts verklaring nodig waarop je dierenarts verklaart dat deze je hond gezien en gecontroleerd heeft en je hond gezond genoeg is om te vliegen.
Op de website van LICG vind je meer informatie over de eisen die gesteld worden per land om dat land met je hond te bezoeken tijdens een vakantie. Dat geldt dus niet alleen voor reizen met het vliegtuig, maar ook voor reizen met je hond naar dat land in het algemeen. Op deze LICG pagina vind je informatie over reizen binnen Europa en op deze LICG pagina vind je meer informatie over reizen buiten europa.
Een lange vlucht met je hond
Wettelijk gezien is het toegestaan om je hond op een vlucht van 12u mee te nemen. Dit is dan wel inclusief de tijd die je doorbrengt bij de douane om je hond aan te melden. Het is echter diervriendelijker om je hond maximaal 6-8 uur te laten vliegen en dan een tussenstop te maken zodat hij even kan poepen en plassen en kan bijkomen. Wil je een vlucht nemen die langer duurt dan 6-8 uur, dan is het verstandig om een vlucht te boeken waar een tussenstop is. Controleer dan wel of je tijdens die stop ook even bij je hond mag komen om hem uit te laten en van eten en drinken te voorzien. Soms is dit niet mogelijk, maar kun je wel het vliegtuigpersoneel betalen om je hond te verzorgen.
Met welke honden mag je niet vliegen?
Zoals we hierboven al schreven is het niet mogelijk om te vliegen met honden die jonger zijn dan 15 weken (heel soms 8 weken), geen chip hebben en geen rabiës vaccinatie gehad hebben. Ook moeten ze gezond zijn, dus met zieke dieren mag niet gevlogen worden.
Maar daarnaast mogen bij heel veel vliegmaatschappijen ook honden met een platte neus niet met het vliegtuig mee. Dit zijn bijvoorbeeld de mopshond, chowchow, deense dog, shar-pei, shi-tzu en pekingees. Maar ook veel andere rassen hebben een te platte neus en mogen niet vliegen. Op de foto bij dit stukje zie je een onwaarschijnlijke foto van een mopshond in de armen van haar eigenaar. Deze hond zal zeer waarschijnlijk geweigerd worden om te mogen vliegen. De reden hiervoor is dat deze honden in geval van warmte en stress in ademnood kunnen verkeren en in dat geval kunnen stikken. Dit is uiteraard niet diervriendelijk en dus worden deze rassen per definitie niet gezien als “gezond genoeg om te vliegen”.
In veel landen zijn de zogenaamde vechthonden ook niet welkom. Hieronder valt bijvoorbeeld de Pitbull, de Rottweiler, Dobermann, Staffordshire terrier en de Boerboel. En daarmee willen we zeker niet zeggen dat deze rassen per definitie gevaarlijk zijn! Maar bij deze rassen komen bijtincidenten nou eenmaal iets vaker voor. Naar onze mening als gevolg van het niet opmerken van de waarschuwende signalen van deze honden, maar dat is een andere discussie.
Wat zijn de kosten voor vliegen met je hond?
Bij veel vliegmaatschappijen worden honden in een draagtas gezien als handbagage. Dit hoeft dus in veel gevallen niet extra te kosten. Wel mogen ze dan maar een maximaal gewicht hebben. Bij de KLM bijvoorbeeld mogen ze inclusief reistas dan maar 8kg wegen. Er zijn niet veel rassen die dat gewicht halen. Voor de overige honden worden vaak kosten gerekend tussen de €75,- en €400,-. Op deze pagina van skyscanner kun de meer algemene informatie vinden over de kosten voor het vervoer van je hond per vliegmaatschappij.
Wat als je hond moet plassen tijdens het vliegen?
Als je hond heel dringend moet plassen dan heeft hij helaas gewoon pech. Er is geen plekje voor je hond aan boord om even een plasje te gaan doen. Weet je dus van je hond dat hij niet zo heel lang zijn plas kan ophouden? Dan is het belangrijk dat je een vlucht boekt waar een tussenstop in zit. Controleer dan wel even of je op die luchthaven met je hond even naar buiten mag gaan om hem een plas te laten doen. Dit zal echt geen lange wandeling zijn, maar gewoon even zijn blaas legen en weer naar binnen.
Door je hond ook niet overmatig veel te laten drinken vlak voor de vlucht zorg je er ook voor om niet te veel urine aan te maken en dus minder nood te hebben om te plassen. Maar je mag hem uiteraard ook niet helemaal geen water aanbieden omdat hij anders uitgedroogd zal raken. Het moet allemaal wel een beetje prettig zijn voor je hond, anders kun je hem toch beter thuis laten.
Luchtziekte of reisziekte als je gaat vliegen met je hond
Net als bij mensen komt ook bij honden reisziekte voor. Of in geval van vliegen noemen ze dit ook wel luchtziekte. Je hond wordt misselijk en voelt zich heel beroerd. Als je pech hebt zal hij zijn maaginhoud naar buiten werken. Als hij bij jou in de cabine verblijft dan kun je dit zelf schoonmaken. Hoewel dit geen fijn klusje is, natuurlijk. Maar zit je hond in het bagage-ruim? Dan ligt hij gewoon de hele tijd in zijn eigen braaksel.
Zorg er dan ook voor dat je hond 4 uur voor het vliegen geen voedsel meer gehad heeft. Op het moment dat hij dan het vliegtuig in gaat is zijn maag zo goed als leeg, zonder dat hij honger heeft. Dan is de kans kleiner dat hij zal overgeven als hij luchtziek zou worden. Weet je al van eerdere ervaringen dat je hond snel last heeft van luchtziekte of andere vormen van reisziekte? Dan kun je bij je dierenarts Cerenia tabletten ophalen. Deze zorgen er in zijn hersenen voor dat hij misselijkheid niet ervaart en dus dat hij niet zal overgeven. Mocht je liever een iets goedkopere variant aan je hond geven dan kun je ook gebruik maken van Primatour dat voor mensen op de markt is. De werking hiervan is echter zeer wisselend bij honden en minder sterk dan Cerenia.
Een angstige hond in het vliegtuig verdoven met een slaappil
In principe heeft het uiteraard de voorkeur om niet te vliegen met een angstige hond. Maar heel soms ontkom je er niet aan. Vroeger adviseerden ze altijd om je hond geen kalmeringsmiddel te geven aan je hond tijdens een vliegtuig vlucht. De middelen die toen beschikbaar waren, waren narcose middelen. Als je hond echter erg heftig reageert op de die middelen, dan kan hij haast bewusteloos zijn. In dat geval kan hij minder goed alert zijn en “vergeten” adem te halen, met verstikking tot gevolg. Ook kunnen ze hun lichaamstemperatuur minder goed onder controle houden met die middelen.
Inmiddels zijn er echter wel middelen die we bij honden op een veilig manier kunnen gebruiken. Bij je dierenarts kun je bijvoorbeeld vragen of hij Sileo, Pexion of Tessie wil voorschrijven. Deze middelen zijn getest en geregistreerd voor het gebruik bij honden. Ze zijn veilig te gebruiken met nagenoeg geen kans op onderkoeling of stoppende ademhaling. Daarnaast kan je dierenarts ook kiezen voor gabapentine of diazepam. Deze middelen worden regelmatig gebruikt bij honden in angstige situaties, maar zijn niet officieel geregistreerd om bij honden te mogen gebruiken.
Toch is het vaak beter om niet te kiezen voor het gebruik van kalmeringsmiddelen. Zeker als je hond niet al te veel stress en paniek ervaart is het beter om het niet te geven. In dat geval kan je hond namelijk beter wennen aan het reizen in het vliegtuig. En zeker als je het vaker met hem wil gaan doen heeft dat zeker een meerwaarde.
Welke honden reistas is geschikt voor een vliegreis in de cabine?
Reist je hond met je mee in de cabine van het vliegtuig? Dan moet hij vrijwel altijd verplicht in een reistas of bench zitten. Op die manier is hij geen gevaar voor andere reizigers. En in principe voelt een hond zich meestal ook veiliger als hij in een “holletje” zit. Het kan immers best wel spannend voor hem zijn om op reis te gaan. Jij weet min of meer wat er staat te wachten, maar je hond heeft geen idee. Je mag je hond dus helaas niet op schoot nemen vanwege de veiligheidsvoorschriften. Enkel kleine honden mag je meenemen in de cabine van het vliegtuig. En aangezien de reistas tijdens de vlucht onder de stoel voor je moet staan moet hij voldoen aan bepaalde maten. Controleer dan ook voordat je iets koopt welke maten toegestaan zijn. De reistassen die we hieronder adviseren zullen in de meeste gevallen toegestaan zijn.
Let erop dat de reistas die je gaat aanschaffen voor je hond aan alle kanten open te maken is. Dus vanaf de zijkanten en vanaf te bovenkant. Dit is belangrijk omdat je de reismand goed wilt kunnen schoonmaken als er toch een ongelukje is gebeurd. Daarnaast is het belangrijk dat hij niet makkelijk door je hond kapot te krabben of bijten is en dat de ritssluitingen vanaf binnenuit niet open gemaakt kunnen worden door je hond.
Welke transportbox of bench is geschikt voor een hond tijdens een vliegtuig vlucht in het ruim?
Moet je hond tijdens het vliegen in het ruim verblijven? Ook dan wil je een comfortabel “holletje” voor hem maken. Deze box moet goed ventileren, maar tegelijk ook goed te reinigen zijn. Daarnaast moet hij stevig zijn voor het geval je hond in paniek zou raken en eruit probeert te komen. Je hond moet er rechtop in kunnen staan zonder dat zijn oren de bovenkant van de transportbox of bench raken. Dit is wel zo comfortabel voor je hond. Je wil immers zelf ook niet een lange vlucht je hoofd gebogen moeten houden.
Is je hond een echte houdini om uit zijn transportbox te komen of ben je daar een beetje bang voor? Uit onderstaande transportbox kan je hond niet ontsnappen. De maten zijn echter net wat aan de grote kant, dus vraag na aan je vliegtuigmaatschappij of ze deze maat accepteren. Uiteraard is het wel verstandig om een lekker dik kussen onderin te leggen en wellicht wat dekens over de transportbox heen te leggen om ook in dit geval een soort van “holletje” voor hem te maken. Maar laat wel goede stukken open zodat de ventilatie goed kan verlopen!
Voedsel en water als je gaat vliegen met je hond
Voedsel
Als je besluit te gaan vliegen met je hond dan is het uiteraard wel belangrijk dat je hem op de juiste tijden voorziet van voedsel en water. Zoals we al eerder in dit artikel schreven wil je het liefst 4 uur voor de vlucht geen voedsel meer geven om de kans op overgeven en misselijkheid te verminderen. Heb je een zeer klein ras? Dan moet je weten dat de zeer kleine rassen er gevoelig voor zijn om een te laag bloedsuiker gehalte te krijgen als ze veel stress hebben en tegelijk geen eten krijgen.
Bij de grotere rassen kun je prima je hond ongeveer 12u geen eten geven, maar bij kleine rassen heeft het de voorkeur om ze niet langer dan een uur of 7 een lege maag te laten hebben. Gelukkig kun je kleine rassen bij je in de cabine houden. Geef ze dan na een uur of 6-7 ook maar een paar brokjes of snoepjes. Niet te veel, want dan kan hun maag weer voor problemen gaan zorgen. Wil je langer vliegen dan het aantal uren dat je hond zonder eten kan? Dan is het verstandig om een tussenstop tijdens je vlucht te boeken waarbij je in de tussentijd even bij je hond kunt kijken hoe het gaat, hem kunt laten plassen en hem even een klein beetje eten kunt geven.
Water
Je hond moet je tijdens de vlucht wel voorzien van water. Probeer dit niet al te veel te laten zijn, maar genoeg voor tijdens de vlucht. Je moet er ook rekening mee houden dat er soms vertraging kan zijn en dat je hond dus wat extra water nodig kan hebben. Hij kan echter in zo’n kleine transportbox wel makkelijk zijn drinkbak omver gooien. Of tijdens turbulentie kan het water flink over de rand gaan. Maar ook daarvoor hebben ze wat bedacht! De drinkbak die je hieronder ziet is er ideaal voor. Er drijft een plaat op het water die bij heftige beweging de bak behoorlijk goed afsluit. Er zal dan niet gelijk heel veel water naast terecht komen. Wel moet je hond een beetje wennen aan deze manier van drinken. Dus zet de bak al een week of wat eerder bij je in huis zodat hij eraan kan wennen.
Heb je alles goed doordacht?
Heb je alles goed uitgezocht en weet je welke zaken je op welk tijdstip in orde moet (laten) maken? Dan nog moet je rekening houden met onvoorziene omstandigheden. Raak niet gelijk in paniek als er iets niet helemaal volgens planning verloopt. Het vliegtuigpersoneel is getraind om te zorgen voor de honden en om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn tijdens de vlucht. Vertrouw erop dat ze het beste met je hond voor hebben en dat ze in geval van problemen ook zullen zoeken naar oplossingen.
En dan is het eindelijk zo ver! Jullie gaan op reis met je hond. We hopen dat jullie voldoende informatie hebben gekregen uit dit artikel en dat jullie een onvergetelijke reis te wachten staat. Heel veel plezier voor jullie en voor jullie hond. Goede reis!
Vraag advies aan dierenarts Nanda
Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!