Een wond aan de poot

Inleiding

Oeps! Heeft uw hond en ongelukje gehad? Een wond aan zijn poot moet gehecht worden wanneer het groter is dan 1,0 cm en open staat.  Wanneer de wond niet al te diep is en meer een kras of een schaafplek is dan mag het wel groter zijn. Is de wond kleiner dan 1,0 cm of is het een grotere wond die niet open staat dan kunt u het thuis behandelen. Let wel op: want soms is er sprake van een steekwondje. De schade onder de huid kan dan veel erger zijn dan je van buiten kunt zien. Bij twijfel kunt u het beste langs uw dierenarts gaan.

Wond aan de schouder van een hond

Zelf behandelen van de wond aan de poot

Wanneer u de wond aan de poot toch zelf gaat behandelen dan moet u de volgende stappen nemen.

Reinigen van de wond

De wond moet eerst schoongemaakt worden. Hiervoor kunt u een gaaskompres gebruiken met wat kraanwater. Het is ook verstandig om de haren om de wond op de poot heen ruim weg te scheren of te knippen. Dan kan de wond goed aan de lucht drogen en plakken de haren niet in de wond. Zo kunnen zij niet de oorzaak worden van een wondinfectie.

Ontsmetten van de wond

 Na het reinigen moet de wond op de poot ontsmet worden met betadine. U kunt hiervoor betadine-oplossing gebruiken en met behulp van een gaaskompres op de wond deppen, ofwel kunt u betadine-zalf gebruiken om erop te smeren. Hiermee doodt u ziektekiemen die voor een infectie kunnen gaan zorgen. 

Wond aan de achterpoot van een hond
Wondgenezing stimuleren

Nu kan de wond aan de poot weer gaan genezen. Om een wondinfectie te voorkomen en de wondgenezing te stimuleren kunt u de wond 2x per dag zalven met vetramil zalf. Dit kunt u blijven gebruiken tot de wond geheel hersteld is. In deze zalf zit honing dat een anti-bacteriële werking heeft en de wondgenezing stimuleert.

Halskraag ter bescherming van de wond aan de poot.

Mocht uw hond veel last hebben van de wond aan zijn poot dan kan het verstandig zijn om een halskraag bij hem om te doen zodat hij niet aan de wond kan gaan bijten. Het spreekt voor zich dat met het bijten of likken de wond minder goed kan gaan genezen.

Langs de dierenarts

Indien de wond op zijn poot niet na 2 dagen een mooie droge korst gevormd heeft dan moet u toch even langs de dierenarts. Het kan dan zijn dat er toch een wondinfectie is opgetreden en dan geneest het niet.
Klein wondje aan het voetje van een hond

Pijnstillers

Mocht hij er ook pijn van hebben dan kunt u hier lezen welke middelen u kunt inzetten om pijn te bestrijden bij de hond zonder dat u bij uw dierenarts langs hoeft te gaan. 

Advies aan mij vragen

Hopelijk is zijn poot nu weer snel weer in orde! Heeft u twijfels over de wond bij uw hond? Dan mag u natuurlijk altijd even een whatsapp bericht met een foto aan mij sturen en mij om advies vragen.