Pijnstillers voor je hond

Welke kun je zonder recept kopen?

en belangrijk onderdeel van het verzorgen van honden is het gebruik van pijnstillers. Pijn is een indicatie van een fundamenteel medisch probleem dat de levenskwaliteit van een hond aanzienlijk kan beïnvloeden. Honden kunnen verschillende soorten pijnstillers krijgen, bijvoorbeeld opioïden zoals methadon; niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) zoals Metacam of Rimadyl; of pijnstillers gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

In Nederland zijn pijnstillers voor honden niet vrij verkrijgbaar. Dit is zo geregeld in de wet. Dit komt omdat ze honden kunnen schaden als ze niet correct worden gebruikt. Alleen een dierenarts kan die medicijnen voorschrijven. Wat natuurlijk soms zeer vervelend is. Het is mogelijk dat je je hond een paar dagen een pijnstiller wilt geven omdat hij zich bezeerd heeft. In dit artikel zullen we ons concentreren op pijnstillers die in gewone winkels vrij verkrijgbaar zijn. We bespreken wat ze kunnen doen om pijn bij honden te verlichten.

 

Hond heeft een pijnstiller nodig voor zijn pijnlijke poot

Soorten pijnstillers voor honden

Er zijn verschillende soorten pijnstillers beschikbaar voor honden, waaronder opioïden, NSAID’s en natuurlijke producten. Elke pijnstiller heeft zijn eigen werking en voor- en nadelen. Het is belangrijk om te weten welk type pijnstiller het meest geschikt is voor welke soort pijn.

Opioïden werken door de pijnreceptoren in de hersenen te beïnvloeden. Ze worden vaak gebruikt bij acute hevige pijn. Zoals pijn na een operatie of bij ernstige verwondingen. Opioïden hebben echter bijwerkingen zoals sufheid, verminderde ademhaling en overgeven. Ook werken ze verslavend en mogen ze daardoor niet zomaar verkocht worden.

NSAID’s werken door de ontstekingsreactie te remmen en verminderen daardoor ook de pijn. Ze worden vaak gebruikt bij chronische pijn zoals artrose en andere ontstekingsaandoeningen. NSAID’s kunnen echter bijwerkingen hebben, zoals maagzweren en nierproblemen. Daarom mogen ook deze NSAID’s die geregistreerd zijn voor honden, niet zomaar verkocht worden. Bekende NSAID’s voor mensen zijn Paracetamol en Aspirine. 

Natuurlijke producten werken minder krachtig dan opioïden en NSAID’s. Maar ze zijn wel veel veiliger, gezonder en geven minder bijwerkingen. De werking is er meestal op gebaseerd om de ontstekingsreactie in het lichaam tegen te gaan en op die manier de pijn te onderdrukken. Dezelfde werking als NSAID’s dus, maar dan met minder bijwerkingen en risico’s wanneer ze door iemand gebruikt worden zonder medische kennis. Daarom mogen deze middelen wel overal verkocht worden.

Het is belangrijk om te weten welk type pijnstiller het meest geschikt is voor welke soort pijn. Bijvoorbeeld, opioïden zijn effectief bij acute pijn, terwijl NSAID’s vaak worden gebruikt voor chronische pijn. Een dierenarts kan helpen bij het bepalen welke pijnstiller het meest geschikt is voor jouw hond, afhankelijk van de aard en ernst van de pijn.

Kun je je hond een Paracetamol geven?

Nee, dat kun je helaas beter niet doen. Paracetamol wordt voor mensen zeer vaak ingezet bij pijn. Bijvoorbeeld bij hoofdpijn of spierpijn. Of we gebruiken diverse andere middelen zoals Ibuprofen of Diclofenac. Dit zijn allemaal stoffen die vallen onder de groep die we NSAID’s noemen. Oftewel Niet-Steroïdale-Anti-Inflammatoire-Drugs. Deze pijnstillers voor mensen kunnen we echter niet bij honden inzetten omdat deze al vrij snel een giftige dosering voor honden in het bloed aannemen. En dan is het middel erger dan de kwaal. Dat is dus niet de bedoeling. Geef deze pijnstillers voor mensen dan ook niet aan je hond!

Aspirine is wel een geschikte pijnstiller voor je hond

Indien de pijn plotseling ontstaan is en de verwachting is dat er slechts een paar dagen een pijnstiller nodig is dan is aspirine een goede keuze. Let op, dit moet dus echt aspirine zijn en geen paracetamol, ibuprofen of iets anders dat geschikt is voor mensen. Enkel en alleen ASPIRINE!! De dosering die gegeven mag worden aan honden is 2x daags 10mg per kilogram lichaamsgewicht. Heb je dus een hond van 10kg dan mag je 2x daags 100mg aan hem geven (10kg x 10mg = 100mg). In het geval van onderstaande aspirine is dat dus een kwart tablet. Het is niet verstandig om aspirine te geven aan honden met nierproblemen, leveraandoeningen of bloedstollingsproblemen aangezien Aspirine daar effect op heeft. 

 

Boswelia Serrata is een kruid met pijnstillende werking bij de hond

Boswellia serrata wordt als pijnstiller voor de hond gebruikt om ontstekingen en de pijn die daarmee samen gaat tegen te gaan. Dit wordt veelvuldig gebruikt bij pijnlijke gewrichten, maag-darm problemen en huidproblemen. Zo is er bijvoorbeeld Flexadin dat bij dagelijks gebruik honden aanzienlijk minder pijn oplevert in zijn gewrichten.  Dit middel mag in principe levenslang gegeven worden. In de praktijk wordt het met name veel gebruikt voor honden met problemen in hun gewrichten en bewegingsstelsel. 

 

Omega-3 Vetzuren zijn belangrijke pijnstillers bij de hond

Omega-3 vetzuren worden gebruikt om ontstekingsreacties in het hele lichaam tegen te gaan. Het wordt vooral ingezet bij artrose, maar ook helpt het om chronische huidontstekingen, chronische maag-darmontstekingen en hart- en bloedvaten ontstekingen tegen te gaan. Ook de ontstekingsreacties in een kankergezwel worden tegen gegaan. De belangrijkste omega-3 vetzuren zijn ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Doordat ontstekingen tegen gegaan worden ontstaat er ook minder pijn bij honden. Het is dus een goed alternatief voor een “gewone” pijnstiller voor je hond voor langdurig gebruik. Als dosering kun je 200-300 mg omega-3 per kilogram lichaamsgewicht van je hond aanhouden. Bijvoorbeeld de omega-3 vetzuren van Aniculis werken erg goed. Je zult zien dat ook de vacht van je hond weer veel meer gaat glanzen. 

 

PEA oftewel Palmitoylethanolamide

PEA oftewel Palmitoylethanolamide is een lichaamseigen stof dat als werking heeft om ontstekingen en de pijn die daarmee samen gaat tegen te gaan. De PEA in de pijnstiller voor de hond wordt gewonnen uit een palmplant.  Het helpt vooral goed bij acute pijnklachten, oogproblemen, huidontstekingen, zenuwaandoeningen, jeuk en gewrichtspijn. Je kunt bijvoorbeeld Organimal PEA gebruiken. Die is er in twee maten, voor kleine honden en voor grote honden. Dit middel mag in principe levenslang gegeven worden.

 

CBD-olie een zeer goed alternatief als pijnstiller bij je hond

Hierbij is de eerste reactie van mensen vaak dat ze hun dier niet willen laten hallucineren. Gelukkig is dat hierbij ook niet het geval. CBD-olie heeft als effect dat het ontstekingen tegen gaat, zonder dat het hallucinaties geeft. De hallucinerende stoffen uit cannabis zitten niet in CBD-olie. Uit onderzoek is gebleken dat het helpt als pijnstiller voor de hond met name als die pijn een gevolg van verwondingen is en bij pijn als gevolg van gewrichtsproblemen. Ook helpt het bij pijn als gevolg van kanker. Het is geschikt om langdurig te geven en werkt minder belastend op de lever en nieren dan bijvoorbeeld aspirine of de pijnstillers die je bij je dierenarts krijgt. Dit middel mag in principe levenslang gegeven worden. Het heeft ook nog een ontspannende werking, wat in sommige gevallen extra fijn is. Je hond kan immers beter genezen als hij ontspannen is. 

Kurkuma is een kruid met pijnstillende werking bij je hond

Kurkuma is een kruid dat ook ontstekingen, en dus pijn bij je hond, tegen gaat. De actieve stof die de geneeskrachtige werking heeft noemen we Curcumine. Het is verkrijgbaar onder de naam Optim curcuma cats & dogs. Let hierbij wel op dat je niet te hoge doseringen geeft want dit kan maag problemen opleveren. Start met een lagere dosering en verhoog het indien nodig en let ondertussen op de bijwerkingen. Het werkt voor alle soorten ontstekingen in het lichaam en is dus een goede algemene pijnstiller voor je hond. 

 

Chondroïtinesulfaat en Glucosamine

Chondroïtinesulfaat en glucosamine zijn stoffen die gebruikt worden bij de aanmaak van kraakbeen. Specifiek voor gewrichtsproblemen werken deze stoffen dus om ontstekingen in de gewrichten tegen te gaan en het kraakbeen te herstellen. Je hond zal dan weer wat soepeler gaan lopen. Glucosamine is specifiek voor het herstel van kraakbeen. Chondroïtine verbetert de schokabsorptie van het kraakbeen. Deze stoffen worden in veel producten gebruikt, maar over het middel Puur Soepel zijn de gebruikers altijd erg enthousiast als het om de pijnstillende werking bij hun hond gaat. Naast deze pijnstillende werking zorgt het er dus ook voor dat de verslechtering van de gewrichten minder snel zal gaan verlopen. Het heeft wel een wat langere inwerktijd nodig. Na pas ongeveer 30 dagen kun je een optimale werking verwachten. 

 

Vetalin Joint Support is een goede pijnstiller voor je hond

Wat is de beste pijnstiller voor de hond?

Er zijn zoals je hierboven al kon lezen veel producten op de markt waar een aantal van de pijnstillende stoffen zitten en als zodanig een geschikte pijnstiller voor je hond kunnen zijn, zonder dat je er een recept voor nodig hebt. Er is echter één middel dat er met kop en schouders bovenuit springt. Vetalin Joint support!

De tabletten bevatten Chondroïtine sulfaat, glucosamine, groenlip mossel (hoogwaardige bron van omega-3 en ontstekingsremmende furaanvetzuren), Boswelia Serrata, Kurkuma en Astaxanthine (heel sterke antioxidant om ontstekingen tegen te gaan). En om het nog beter te maken bevatten ze ook de voor honden aantrekkelijke smaakstof Palasurance, waardoor je hond het gewoon als snoepje zal zien. Dit middel bevat dus bijna alle pijnstillende stoffen en is dus één van de beste vrij verkrijgbare pijnstillers voor je hond. 

 

Hopelijk heeft je hond genoeg aan bovenstaande pijnstillers

Uiteraard wensen we je veel sterkte om de pijn bij je hond te bestrijden. Alleen op die manier zul je zijn kwaliteit van leven verbeteren. Hij verdient het om pijn-vrij door het leven te gaan. Probeer dus snel één van bovenstaande producten. Hij heeft er ongetwijfeld veel profijt van. En mocht hij toch nog pijn blijven houden dan is het verstandig om met hem langs je dierenarts te gaan. Deze kan immers ook de nog sterkere pijnstillers voorschrijven aan je hond. Veel succes!

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda