Pijnstillers voor de hond

Inleiding

Pijnstillers voor mensen kun je overal kopen. Echt overal!!! Maar wanneer je pijnstillers voor de hond wilt hebben is er niets te verkrijgen zonder dierenarts-bezoek. Een dierenarts is wettelijk verplicht om eerst een dier te onderzoeken voordat er een pijnstiller (mee)gegeven mag worden. En dus wordt er ook altijd een consult gerekend naast de prijs van de pijnstiller. 

Hond met pijn. Deze hond zou een pijnstiller goed kunnen gebruiken.

Pijnstillers voor je hond bij een kortdurend probleem.

Het gebeurt heel vaak dat mensen vragen om een pijnstiller zonder dat ze langs gekomen zijn. “Hij heeft een aanvaring gehad met de hond van de buren en nu loopt hij ietsjes mank. Het is niks ernstigs, maar ik zou hem wel graag een pijnstiller geven.” En dan kun je als dierenarts niets anders reageren dan dat je dat enkel mag voorschrijven nadat je een hond gezien hebt. Ergens is het goed, want er zijn mensen die een hond met een maagkanteling nog willen proberen op te lappen met een pijnstiller. Maar soms is het gewoon wel zo prettig om even iets te kunnen geven tegen de pijn. Net zoals je zelf wel een paracetamol neemt wanneer je wat hoofdpijn hebt. 

Maar goed, dat is dus geen mogelijkheid. Toch ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. En hoewel ze niet zo goed werken als de pijnstillers die een dierenarts mag voorschrijven, is het wellicht wel fijn voor u om tenminste iets te kunnen geven. 

Hond voelt zich niet fijn. Een pijnstiller zou bij deze hond wel fijn zijn.

Pijnstillers voor de hond: alternatieven

Er zijn meerdere mogelijkheden voor honden geschikt. Wanneer uw hond een bepaalde aandoening heeft is het wellicht toch verstandiger om even met uw dierenarts of met mij via whatsapp te overleggen of het geen kwaad kan om onderstaande middelen te geven!   

1. Boswellia serrata wordt gebruikt om ontstekingen en de pijn die daarmee samen gaat tegen te gaan. Dit wordt veelvuldig gebruikt bij pijnlijke gewrichten, maag-darm problemen en huidproblemen. Zo is er bijvoorbeeld Flex Rex te koop. De dosering is 1/2 afgestreken theelepel poeder per 10kg lichaamsgewicht. 

2. PEA oftewel Palmitoylethanolamide is een lichaamseigen stof dat als werking heeft om ontstekingen en de pijn die daarmee samen gaat tegen te gaan. PEA in medicatie wordt gewonnen uit een palmplant.  Het helpt vooral goed bij acute pijnklachten, oogproblemen, huidontstekingen, zenuwaandoeningen, jeuk en gewrichtspijn. U kunt bijvoorbeeld Organimal PEA gebruiken. Die is er in twee maten: voor kleine honden en voor grote honden. U gebruikt 1 maatschepje van 250mg per 8kg lichaamsgewicht. 

3. CBD-olie. Hierbij is de eerste reactie van mensen vaak dat ze hun dier niet willen laten hallucineren. Gelukkig is dat hierbij niet het geval. CBD-olie heeft als effect dat het ontstekingen tegen gaat, zonder dat het hallucinaties geeft. De hallucinerende stoffen uit cannabis zitten niet in CBD-olie. Uit onderzoek is gebleken dat het helpt bij pijn als gevolg van verwondingen en bij pijn als gevolg van gewrichtsproblemen en ook bij pijn als gevolg van kanker. U kunt bijvoorbeeld deze CBD olie gebruiken voor grote honden (vanaf 15kg) of deze CBD olie voor kleinere honden (van 10-30kg). Voor honden onder de 10kg kunt u deze CBD olie gebruiken. 

Overleg met Nanda

Hopelijk kunt u met een van deze middelen uw huisdier snel helpen om minder pijn te ervaren. Want iedereen verdient een pijnvrij leven, toch? Heeft u nog de behoefte om met mij te overleggen dan kunt u mij een whatsapp bericht sturen.