Wond op de buik van uw hond – Wanneer moet u ingrijpen?

Wond op de buik van uw hond: eerste controle.

U heeft een wond op de buik van uw hond gezien. Super vervelend natuurlijk! Wanneer deze wond groter is dan 1cm en open staat dan is het belangrijk dat u langs uw dierenarts gaat. De wond moet helaas gehecht worden. Is de wond kleiner dan 1cm ofwel staat de huid niet als een gapend gat open dan kunt u het thuis laten genezen. Ook wanneer uw hond een zieke indruk maakt is het verstandig om bij uw dierenarts langs te gaan. Bij twijfel mag u uiteraard contact met mij opnemen zodat ik u kan adviseren of u wel of niet naar een dierenarts toe moet gaan. 

Wond op de buik van uw hond: hoe diep is het?

Een wond op de buik van uw hond kan helemaal door de huid heen zijn. U ziet dan onderliggende weefsels liggen. Meestal gaat het om spierweefsel dat u dan ziet als het gaat om de buikregio. Ziet u organen dan moet u uiteraard met spoed naar een dierenarts gaan. Ook al is de wond maar een halve centimeter groot. 

Maar een wond kan ook een oppervlakkige schaafwond zijn. In dit geval mag de wond behoorlijk wat groter zijn dan de 1cm die ik eerder aan gaf. U hoeft dus met een 3cm grote schaafwond niet persé naar een dierenarts toe gaan. 

Naar de dierenarts met een wond op de buik

Hoe behandel je thuis een wond op de buik van uw hond?

Reinigen van de wond

In de eerste plaats moet de wond op de buik bij uw hond schoon zijn. Er mag dus geen zand, gras of haren in zitten. Heeft uw hond wat langer haar dan is het verstandig om de haren rondom de wond weg te knippen of te scheren. Ze zullen daarna dan niet in de wond gaan plakken en zo voor extra infecties zorgen. Na het verwijderen van de haren moet u de wond schoonmaken met een nat gemaakte gaaskompressen. Dit mag gewoon met normaal kraanwater. Probeer zo veel mogelijk vuil en haren te verwijderen, zonder dat uw hond in paniek raakt van de pijn. 

Desinfecteren van de wond

Is de wond op de buik van uw hond schoon? Dan is het nu belangrijk om de wond te desinfecteren. Dit houdt in dat de bacteriên en virussen dood gemaakt worden die er in de wond gekomen zijn. Wonden genezen niet of nauwelijks wanneer er een wondinfectie speelt. Dit desinfecteren kunt u doen met betadine-zalf. Heeft u dat niet in huis, maar wel gewone betadine-oplossing? Dat mag u ook gebruiken. U kunt de betadine-oplossing op doen met behulp van een gaaskompres. 

Desinfectie van een wond op de buik van een hond

Wond op de buik van de hond beschermen

Het heeft de voorkeur om een wond aan de droge lucht te laten genezen. Maar helaas gaan veel honden dan aan de wond op de buik  likken of bijten. Is dit het geval bij uw hond dan is het verstandig om hem een medical pet shirt, t-shirt of baby-romper om te doen. Is zelfs dit niet voldoende? Maak dan gebruik van een halskraag om de wond te beschermen. Maar dat neemt uw hond u niet in dank af!

Wond op de buik van een hond laten genezen

In principe is de kans groot dat de wond op de buik van uw hond op deze manier vanzelf geneest. Is dit niet het geval dan moet u even goed kijken of de wond nattig of etterig is. Is dat het geval dan is er waarschijnlijk sprake van een bacteriële infectie. U kunt in dat geval de wond 2x daags gedurende 7 dagen met betadine-zalf insmeren. Let er wel op dat u de zalf op doet voor een wandeling zodat het goed kan intrekken en uw hond het er niet gelijk af likt. Hij kan er namelijk van aan de diarree gaan. Afhankelijk van de grootte van de wond gaat het in elk geval binnen 5 dagen duidelijk genezen. 

Is de wond op de buik van uw hond verder droog, maar geneest het niet goed? In dat geval kunt u gebruik maken van wond-helende zalf. Zelf adviseer ik in dat geval Vetramil wondzalf met cardiospermum. Dit kunt u 2x daags op de wond smeren gedurende 7-10 dagen. 

Hond is bang voor de dierenarts.

wanneer moet je met je hond naar de dierenarts?

Wanneer een wond op de buik van uw hond ondanks bovenstaande adviezen toch niet wil genezen is het belangrijk om alsnog met je hond naar een dierenarts te gaan. Indien nodig kunnen er dan sterkere medicijnen voorgeschreven worden, zoals antibiotica. Ofwel kan er besloten worden dat de wond “opgefrist” moet worden. Ze verwijderen daarbij de wondranden of de bovenste laag van de huid en maken zo een verse wond. Indien mogelijk hechten ze de randen dan weer aan elkaar zodat het sneller dicht zit. 

Indien u behoefte heeft aan overleg

Twijfelt u over de wond op de buik bij uw hond en heeft u wat advies nodig? U kunt via onderstaande whatsapp knop om advies vragen. Voor meer informatie en de kosten over deze mogelijkheid leest u meer op de home-pagina