Wond op de lip van je kat – Hoe behandel je dat?

Hoe ziet een wond op de lip van je kat eruit?

Een wond op de lip van je kat herken je doordat er een klein stukje van zijn lip geen haar meer bevat en de huid op die plek open is. Hierbij kan de huid in zijn geheel kapot zijn tot op de onderliggende weefsels. In dit geval zie je dan meestal het kaakbot of het onderhuids bindweefsel. Met andere woorden, je ziet een rood of wit achtig weefsel door het gat in de huid. Maar als de huid nog niet geheel door is dan is het meer een schaafplek. Het kan dan ook gaan om een wond waarbij een stuk huid weg geschuurd is ofwel om een wond waarbij de huid een snee bevat. 

Een wond op de lip van je kat ontstaat van het ene op het andere moment. Heb je dus gezien dat de wond langzaam ontstond en groter werd, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om een eosionfiel granuloom complex of om een abces wanneer het langzaam aan steeds erger wordt. 

Wanneer moet je met een wond op de lip van je kat naar je dierenarts?

Het is altijd het verstandigst om naar je dierenarts toe te gaan wanneer je een wond ziet op de lip van je kat. Is de wond echter kleiner dan een halve centimeter en staat hij niet open dan kun je het ook thuis behandelen en goed in de gaten houden. Je kat mag afgezien van de wondjes geen andere klachten hebben. Hij moet dus goed kunnen en willen eten en hij mag verder niet mank lopen of pijn lijken te hebben. 

Een wond op de lip van je kat kun je in veel gevallen zelf behandelen.

Hoe behandel je zelf een wond op de lip van je kat?

Voor alle vormen van wondjes geldt dat je ze eerst moet schoonmaken, dan moet desinfecteren en vervolgens de wondgenezing moet stimuleren. Hieronder wordt dit verder uitgelegd. 

Rust

Een kat die net een ongeluk heeft gehad is zeer waarschijnlijk erg geschrokken. Als jij er als eigenaar als een paniek-vogel omheen gaat rennen dan zal je kat niet meewerken met de wondbehandeling. Zorg er dus voor dat je kat eerst even tot rust kan komen. Als de wond op de lip van je kat bloedt dan wordt hierbij ook de wond schoongespoeld. Zolang het bloed er dus niet in grote plassen tegelijk uit komt is het niet erg als je het even laat bloeden zonder er wat aan te doen. Meestal stopt het bloeden na een minuut of 5 vanzelf. Zodra zowel jij als eigenaar als je kat allebei wat gekalmeerd zijn kun je beginnen met de behandeling. 

Reinigen van de wond

Hierbij start je met eerst zelf je handen goed te wassen met zeep. De wond op de lip van je kat maak je vervolgens schoon met wat kraanwater en een gaaskompres. Veel mensen zweren erbij dat het gekookt, afgekoeld water moet zijn. Ja, dat mag zeker. Maar in Nederland is ons kraanwater zo schoon dat het niet erg is als het niet gekookt is. Zit je in een land waarbij je niet weet of de kwaliteit van het water goed genoeg is dan kun je het water beter wel even 10 minuten laten koken. 

In deze stap gaat het er vooral om dat vuil zoals zand, haren en bijvoorbeeld stukjes hout uit de wond op de lip van je kat gehaald worden. Terwijl je het wondje schoonmaakt kijk je ook goed hoe diep de wond op zijn lip is en of er geen voorwerpje achter gebleven is. Zeer dikwijls treft een eigenaar nog een nagel van de andere vechtersbaas aan. Het kan ook verstandig zijn om haren rondom de wond weg te scheren of te knippen als jouw kat een langharige kat is. Dan gaan de haren niet in de wond plakken. Ook als het om de snorharen gaat kun je die afknippen zonder dat het je kat pijn doet. Maak op dit moment ook even een foto van de wond. Indien de wond later geneest kun je goed de genezende wond vergelijken met de foto die je van dit moment hebt. 

Desinfecteren

Bij het desinfecteren van de wond op de lip van je kat gaat het erom dat eventuele bacteriën en virussen kapot gemaakt worden. Hierdoor wordt de kans op een wondinfectie vele malen kleiner. Ook is er bij wondjes een kans om de tetanus bacterie te krijgen. Maar dit komt in Nederland niet zo heel vaak voor. Indien er sprake is van tetanus dan gaat het lichaam van je kat in een kramptoestand en is de kans aanwezig dat hij zal overlijden. Nogmaals, het komt niet vaak voor, maar door een wondje te ontsmetten maak je de kans nòg kleiner. 

Het desinfecteren van wondjes kun je doen met behulp van betadine-oplossing of betadine-zalf. Deze laatste heeft de voorkeur omdat je dit makkelijker bij je kat kunt op doen dan de oplossing, maar beiden werken even goed desinfecterend. De zalf kun je met je vinger aanbrengen. De oplossing kun je het beste op een wattenstaafje of gaaskompres doen en daarmee de wond op de lip van je kat deppen. In beide gevallen moet er een okerkleurig laagje achterblijven, maar niet te dik. Katten kunnen aan de diarree gaan als ze te veel van de betadine binnen krijgen. Zolang het wondje een beetje een oker kleurtje krijgt is het goed, dikker hoeft niet. 

Wondgenezing stimuleren

Goed, de wond is nu schoongemaakt en de aanwezige bacteriën en virussen zijn dood gemaakt. Nu moet de wond op de lip van je kat gaan genezen. Dit kan het lichaam van je kat prima zelf, maar het gaat sneller wanneer je gebruik maakt van een wondzalf. Deze gaat ook de bacterievorming in de dagen na het desinfecteren tegen. De lucht en de tong van je kat bevatten immers ook bacteriën waardoor de wond alsnog kan gaan infecteren. 

Om de wondgenezing te bevorderen en de bacteriegroei tegen te gaan gebruiken we meestal honingzalf. Honing bevat veel suiker waar bacteriën een hekel aan hebben en daarbij geeft honing ter hoogte van weefsel ook voor een laagje waterstofperoxide dat de bacteriegroei tegen gaat. Daarnaast heeft honing een wondgenezing stimulerende werking. 

Honingzalf moet je 2-3x daags op de wond op de lip van je kat smeren. Meestal is 5-7 dagen voldoende. De wond ziet er op dat moment als het goed is al bijna genezen uit. 

Extra bescherming van de wond

Katten kunnen soms wel eens heel erg jeuk of last hebben van hun wond. Vooral in de dagen van de genezing. Hierdoor gaan ze overmatig krabben aan de wond op de lip. Is dit het geval bij jouw kat dan kun je hem het beste een halskraag om doen. Let er hierbij op dat hij behoorlijk lang moet zijn. Een achterpoot kan namelijk soms best wel flexibel blijken als het om een wond aan de lip van je kat gaat. 

Wat als de wond op de lip van je kat niet goed geneest?

In dat geval zit er waarschijnlijk toch nog een voorwerpje in de wond op zijn lip ofwel is er een bacteriële wondinfectie opgetreden. Hierdoor kan de wond niet goed genezen en kan zelfs gaan etteren. In dit geval moet je met je kat naar je dierenarts toe gaan. Deze kan kijken of het nodig is om onder narcose de wond op de lip van je kat te reinigen. Maar in de meeste gevallen is een antibiotica-kuur voldoende. 

Dierenarts onderzoekt de wond op de lip van een kat.

Heb je behoefte aan overleg?

Twijfel je over de wond op de lip van je kat? Of heb je het idee dat de wondgenezing niet optimaal verloopt? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!