Wond op de neus van uw hond – Hoe verzorgt u dit?

De grootte van de wond op de neus

Oeps! Heeft uw hond en ongelukje gehad? Dat is wel dikke pech! Een wond op zijn neus moet gehecht worden wanneer het groter is dan 1,0 cm en open staat.  Is de wond niet al te diep en meer een kras is dan mag het wel wat groter zijn. Is de wond kleiner dan 1,0 cm of is het een grotere wond die niet open staat dan kunt u het thuis behandelen. 

Schoonmaken en ontsmetten van de wond op de neus

De wond moet eerst schoongemaakt worden. Hiervoor kunt u een gaaskompres gebruiken met wat kraanwater. Het doel hiervan is om vuil zoals zand uit de wond op de neus te verwijderen. Daarna moet de wond ontsmet worden met betadine. U kunt hiervoor betadine-oplossing gebruiken en met behulp van een gaaskompres op de wond deppen, ofwel kunt u betadine-zalf gebruiken om erop te smeren. 

Wondgenezing stimuleren

Nu kan de wond gaan genezen. Om een wondinfectie te voorkomen en de wondgenezing te stimuleren kunt u de wond op de neus 2x per dag zalven met vetramil zalf. Dit blijft u gebruiken tot de wond geheel hersteld is. In deze zalf zit honing dat een anti-bacteriële werking heeft doordat het een laagje waterstofperoxide maakt op de wond. Bacteriën houden hier niet van. Ook heeft honing een wond genezende werking. 

Pijnstilling voor een wond op de neus

Een goede pijnstiller kunt u helaas alleen bij de dierenarts krijgen nadat u op consult geweest bent. Als alternatief kunt u op deze pagina over pijnstilling bij de hond meer lezen over hoe u de pijn van de wond op de neus kunt verminderen. 

Overleg met mij

Twijfelt u over de wond bij uw hond? Dan mag u natuurlijk altijd even een whatsapp bericht met een foto aan mij sturen en mij om advies vragen.