Een wond aan de penis van een reu – Hoe behandel je dit?

Inleiding

Een wond aan de penis van je hond is een erg vervelende lokatie om een wond te hebben. Maar dat niet alleen. Het kan ook voor problemen zorgen aan de werking van de penis. Zeker wanneer het gaat om een dekreu moet dat ten alle tijden voorkomen worden. 

Verschil tussen penis en de voorhuid

De penis van de hond bevindt zich normaal gesproken in een extra zakje dat de penis beschermt. Dit is de voorhuid. Het gaat hierbij om de huidplooi waar haren op groeien en van waaruit je ziet dat je hond plast. Zijn werkelijke penis zit echter in die huidplooi. In opgewonden staat zie je de penis af en toe uit de voorhuid komen. Deze is donker roze tot rood. Er is dan ook een groot verschil tussen een wond aan de voorhuid en een wond aan de penis zelf. 

Verschil tussen penis en voorhuid bij de reu

Een wond aan de penis

Zit er een wond aan de penis zelf? Dus aan het donker rode deel dat uit de voorhuid kan steken? Dan is het altijd noodzakelijk om een dierenarts te laten beoordelen of er een behandeling plaats moet vinden. De penis is zeer goed doorbloed en kan zeer goed genezen. Echter kan er ook zeer gemakkelijk een litteken ontstaan dat de penis van vorm zal laten veranderen. Hierdoor kan zijn werking bemoeilijkt worden. Daarnaast kan de penis afsterven als de doorbloeding niet goed verloopt. Het is dan ook noodzakelijk om de penis van je hond door een dierenarts te laten beoordelen. 

Een wond aan de voorhuid

In veruit de meeste gevallen zal de wond echter zitten aan de voorhuid van de penis. Dit is dus het behaarde zakje waar de penis in zit. In dit geval is het niet altijd noodzakelijk om naar een dierenarts toe te gaan. Wanneer de wond kleiner is dan 1cm ofwel wanneer de wond groter is dan 1cm maar slechts oppervlakkig is dan kunt u het zelf behandelen. Is de wond diep of staat het open? Dan is het toch verstandig om met je hond naar de dierenarts toe te gaan. Uiteraard mag de wond ook na 10 minuten niet meer (veel) bloeden. Is dit wel het geval dan kan het zijn dat er een wat groter bloedvat gescheurd is. Deze zal dan gehecht moeten worden. 

Zelf behandelen van de wond

Indien je van mening bent dat je het zelf thuis kunt behandelen dan is het belangrijk om de volgende stappen te nemen. 

Reiniging van de wond aan de voorhuid

Een wond aan de penis moet altijd eerst goed schoongemaakt worden. Dit houdt in dat je met wat gaaskompressen en schoon water het vuil uit de wond verwijderd. 

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk zandkorrels of stukjes hout uit de wond verwijderd worden. Eventuele langere haren die in de wond kunnen gaan plakken moeten weg geknipt worden. Houd daarbij een rand van 5cm korte haren aan. 

Ontsmetten van de wond aan de voorhuid

Nadat al het zichtbare vuil uit de wond verwijderd is moet ook het onzichtbare vuil aangepakt worden. Daarmee bedoelen we bacteriën, virussen en schimmels. Deze kunnen namelijk zorgen voor nare infecties. Zij zorgen ervoor dat een wond niet goed kan genezen. Dit ontsmetten doe je het beste door middel van Betadine. Je hebt het in een zalf vorm en in een waterige vorm, de oplossing. 

Beide middelen zijn prima om te gebruiken. Maar de zalf is bij honden wat makkelijker om te gebruiken. Je knoeit er iets minder mee. Doe de Betadine op de wond en laat het even intrekken zonder dat je hond eraan gaat likken. Soms is het handig om het op te doen en dan even met je hond te gaan wandelen of spelen. Hij is dan afgeleid en zal waarschijnlijk niet aan de wond likken. 

Wondheling stimuleren

De wond is nu schoon van zowel zichtbaar als onzichtbaar vuil. Het is nu in staat om vanzelf te gaan genezen. Dit kun je echter ook nog extra stimuleren door gebruik te maken van een wondhelende zalf. 

Deze wondzalf bevat honing waarvan bekend is dat het infecties tegen gaat. Daarnaast stimuleert het de celgroei waardoor wonden sneller dicht groeien. Over het algemeen groeit de wond ook wat netter dicht. Je moet het 2x daags op de wond smeren. De wond zelf kun je het beste aan de lucht laten drogen. Dek je de wond af dan ontstaat er een vochtig milieu en hier groeien bacteriën graag in. Dit is ook het geval wanneer je geen gebruik maakt van een zalf.  Door de vochtigheid neemt de kans op infecties toe. 

Voorkomen van likken aan de wond

Een keer likken aan de wond is op zich niet erg. Maar de meeste honden gaan er veel aan likken omdat het wat jeukt en irriteert. Met name vanaf dag 3, wanneer de genezing goed op gang begint te komen, ontstaat er meer jeuk. Dit overmatig likken aan de wond moet tegen gegaan worden. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. 

Halskraag

Door het gebruik van een halskraag zorg je ervoor dat je hond niet bij de wond kan komen. Deze kraag moet 7 tot 10 dagen gebruikt worden. Daarna is de wond als het goed is zo goed als genezen. 

De halskraag vinden alleen veel honden erg vervelend. Het levert dan ook vaak stress op. En stress zorgt weer voor een verminderde wondgenezing. Gebruik de halskraag dan ook alleen indien het echt niet anders kan. Het voordeel van een halskraag is wel dat de wond onbedekt kan blijven en dus goed kan drogen met minder kans op infecties. 

Hond met een halskraag om zodat zijn penis wond beschermd wordt.
Medical petshirt

Je kunt ook gebruik maken van een medical petshirt. Dit kun je vergelijken met een rompertje voor kinderen. Honden vinden dit vele malen prettiger dan een halskraag. Maar de wond wordt zo wel afgedekt en hierdoor ontstaat er een wat vochtigere omgeving van de wond. De kans op infecties neemt dan ook iets meer toe. De wondgenezing wordt echter door stress niet verminderd. Er zijn zeer veel verschillende maten. Kijk dus even goed naar welke maat je nodig hebt. Hou er ook rekening mee dat het shirt buiten uit moet. Je hond zal immers gewoon gaan plassen zodra hij buiten komt. Of hij nou een shirt aan heeft of niet. Zit de wond ook meer in de lies dan op de buik? Dan kun je beter geen gebruik maken van een medical petshirt. Een halskraag is dan verstandiger. 

Oude boxershort

Heb je zelf nog een schone oude onderbroek die je hond zou kunnen passen? Trek hem die dan aan en kijk waar je een gat moet knippen voor zijn staart. Zorg er wel voor dat je hond hem zelf niet kan uittrekken. Soms is het verstandig om met een elastiekje de band om de buik wat strakker te maken zodat je hond de onderbroek niet zelf uit krijgt. Ook in dit geval moet je de onderbroek wel uit doen voordat je naar buiten gaat. Je hond zal er gewoon doorheen plassen zodra hij buiten komt. 

Een oud rompertje voor een klein kind werkt bij veel honden ook goed. Let er wel op dat de romper niet te strak zit anders krijgt hij schuurplekken. Dan ben je weer terug bij af. 

Wanneer is de wond aan de penis genezen?

Een wond aan de voorhuid of aan de penis geneest over het algemeen vrij snel. Na 7-10 dagen zou de wond in elk geval al zo goed als genezen moeten zijn. Na een dag of 2 hoor je in elk geval te zien dat de wond droog is en er een korstje op zit. Is de wond nog nat? Dan kun je proberen of 2x daags betadinezalf erop smeren beter werkt. Is de wond 2 dagen later dan nog altijd niet droog? Dan moet je even langs je eigen dierenarts gaan. 

Twijfel je of wil je advies van een dierenarts over de wond aan zijn penis?

Dan kun je natuurlijk altijd gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk voorzien van medisch advies specifiek voor jouw hond. Mocht je meer willen weten over deze manier van werken en wat de kosten zijn? Dit vind je terug op de Home-pagina