Zachte bult op of onder de staart – Wat doe je er aan?

Inleiding

Wanneer er een zachte bult aan de staart zit die niet pijnlijk is dan zijn er twee mogelijke oorzaken die veel voorkomen. Hieronder kunt u lezen wat het kan zijn en wat u ermee moet doen. Is de bult echter hard dan kunt u hier meer over lezen op de pagina harde zwelling aan de staart. Gaat het om een pijnlijke of gevoelige bult dan kunt u hier meer over lezen op de pagina over een ontsteking of abces

Een vetbult als oorzaak van de zachte bult aan de staart

De eerste mogelijkheid voor een zachte bult aan de staart is een vetbult. Dit noemen we ook wel een lipoom of lipoma. Dit is een tumor die afkomstig is van vetcellen. De vetcellen gaan vermeerderen en dit stopt niet meer. Daarom valt het officieel wel onder de (goedaardige) tumoren. Goedaardig, want ze zaaien nooit uit en zijn dus op zich geen probleem totdat ze uw hond mechanisch in de weg gaan zitten. Het is dus geen kanker. Gelukkig is het op de staart maar zelden het geval dat het een hond mechanisch in de weg gaat zitten. In veruit de meeste gevallen laten we ze dan ook gewoon zitten, maar als het nodig is kunnen we een operatie uitvoeren waarbij we de vetbult verwijderen. 

Talgkliercyste de oorzaak van een zachte bult aan de staart

Een tweede mogelijkheid is dat het gaat om een talgkliercyste. In de huid zitten talgkliertjes die talg produceren. Dit doen ze om de huid en de haren gezond te houden. Er zit een openingetje in de huid naar dat kleine kliertje toe. Hieruit komt normaal gesproken de talg naar buiten en verspreid zich over de huid en haren. Raakt dit openingetje verstopt dan kan de gemaakte talg niet naar buiten. Het hoopt zich op in de huid met als gevolg een zachte bult aan de staart. 

Als dit het geval is kunnen er op termijn twee dingen gebeuren. Ten eerste kan hij iets open gaan en komt de talg eruit, maar ontstaat er wel een soort van wondje. Dit kan dan gaan infecteren en voor problemen zorgen. Maar het kan ook zo zijn dat de cyste op spanning komt te staan. Hierdoor wordt er tegendruk gegeven aan het klierweefsel waardoor de talgproductie stopt. Er zit dan wel een zachte bult aan de staart, maar er gebeurt niets mee. Hij zal op een gegeven moment ook niet meer groeien. 

Jeuk aan de staart. In dit geval door een andere hond.

Zachte bult aan de staart geen reden voor paniek

Al met al kunt u het bij een zachte bult aan de staart wel even aankijken. Groeit hij echter hard dan is het advies om toch even langs een dierenarts te gaan. Hoe groter de tumor/cyste is hoe lastiger hij operatief te verwijderen is. Dus als het erop lijkt dat een operatie toch nodig zal zijn in de toekomst, doe het dan zo vroeg mogelijk! Dan is de operatiewond immers ook kleiner dan wanneer je langer wacht. 

Overleg is mogelijk

Natuurlijk is het voor u lastig om in te schatten of het wel of niet goed zit met die bult. U mag dus altijd even een whatsapp bericht sturen en mij om advies vragen.