Anaalklieren? Wat zijn dat?

Jeuk aan je billen.

Heel regelmatig horen wij dat een hond zo’n jeuk aan zijn billen heeft. Ze schuren dan over de grond met hun billen of likken er overmatig veel aan. Hiervoor kunnen diverse oorzaken zijn bijvoorbeeld vlooien, een allergie voor voedsel, een allergie voor pollen of huisstofmijten, wormen. Maar in de meeste gevallen is er sprake van overvulde anaalzakjes. We noemen dit vaak ook wel overvulde anaalklieren, maar eigenlijk zijn dat weer andere klieren dan dat we hier bedoelen.

Waar zitten de anaalklieren precies en wat doen ze?

De anaalklieren zitten vlak naast de anus en kun je zien als een soort van klein ballonnetje aan beide kanten. De opening van de “ballon” zit aan de binnenkant van de anus. Om het bolle deel heen zitten de kringspieren die kunnen samentrekken. In het bolle gedeelte van de “ballon” wordt een smeuiige en sterk ruikende substantie gemaakt. Deze geur is voor elke hond anders, maar voor ons mensen stinken ze allemaal even erg! Wanneer uw hond poept dan spant hij zijn kringspieren aan en dan hoort er een klein beetje van dit spul over de poep heen te komen zodat elke andere hond weet dat deze poep van deze specifieke hond is. Handig dus als je je territorium wilt afzetten. 

Waarom gaan anaalklieren dan jeuken?

Wanneer de openingen van de ballonnetjes een beetje verstopt raken, maar er toch anaalkliervloeistof gemaakt wordt dan gaat het ballonnetje groeien. Op een gegeven moment gaat het wat in de weg zitten en wat irriteren. Vaak beginnen de honden dan overmatig te likken of met hun billen over de vloer te schuren. Het welbekende sleetje rijden. Maar als het probleem dan nog altijd niet opgelost wordt dan gaat het ballonnetje een beetje scheuren en ontstaat er een ontsteking van de wand en van de omliggende weefsels. In dit stadium zijn de honden vaak heel erg gefrustreerd en zijn ze heel onrustig. Logisch, want dat doet hartstikke zeer. Van jeuk en irritatie zijn ze overgegaan naar behoorlijke pijn. Hoog tijd dus om er wat aan te gaan doen!

Hoe leeg je overvulde anaalklieren?

Het legen is best makkelijk!

Eigenlijk is het heel simpel, de ballonnetjes moeten geleegd worden en de verstopping moet worden opgeheven. Wanneer er nog geen sprake is van een flinke ontsteking dan kunt u dit gemakkelijk zelf doen. Het is heel makkelijk, maar je moet even weten hoe het moet en vooral durven. De meeste mensen vinden het heel spannend om te doen. Op dit filmpje kunt u zien hoe u het beste te werk gaat. Eerst ziet u de uitwendige manier, daarna de inwendige manier.

Anus bij een pup
Enkele tips bij het legen van de anaalklieren

De uitwendige manier kan voor veel honden al genoeg oplossing bieden en is voor uzelf het makkelijkst. De inwendige manier is ietsjes spannender, maar hierbij voel je meestal wel beter wat je doet. Hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt. Maar dat is eigenlijk met alles. Let er wel op dat u wegwerphandschoenen aan doet!!! Want die geur die was je niet van je handen af. Het kan wel 2 of 3 dagen duren voor je die geur weer kwijt bent. En een beetje glijmiddel is voor uw hond ook wat prettiger. Ga rustig te werk en forceer niets. Vaak is het makkelijker als u het even met twee personen doet. Zeker de eerste keer is het handiger om even twee handen te kunnen gebruiken om te voelen terwijl iemand anders uw hond even vasthoudt.

Pijnlijke anaalklieren

Wanneer een hond heel veel pijn aangeeft bij het legen van de anaalzakjes dan zijn ze ontstoken. In dit geval is het legen ervan extra belangrijk, maar wel lastiger om te voelen waar ze nu precies zitten. Daarbij is het ook mogelijk dat er al een andere opening gemaakt is door het lichaam van uw hond. Er is dan een gaatje te zien net naast de anus en hier kan dan ook een hoop rommel uit komen. Het is verstandig om dan even langs uw dierenarts te gaan. Die heeft veel ervaring met ontstoken anaalklieren en weet precies wat hij of zij moet voelen en kan beter inschatten of er een extra behandeling zoals antibiotica nodig is. Hij of zij kan eventueel ook een pijnstiller voorschrijven. Mocht u dat niet willen dan moet u de anaalzakjes wel leeg maken, maar voorzichtig. Alleen dan zal de ontsteking opgeruimd worden. 

Jeuk aan je anaalklieren als ze overvol zijn

Voorkomen is beter dan genezen.

Wanneer uw hond al meerdere keren last van zijn anaalzakjes gehad heeft dan kunt u het beste met enige regelmaat zijn anaalzakjes legen voordat hij er last van krijgt. Door bijvoorbeeld één keer per twee maanden even de anaalzakjes leeg te duwen voorkomt u dat ze overvol raken en gaan ontsteken. Mocht u het echt zelf niet durven dan kunt u ook de dierenarts assistente vragen of zij bereid is de anaalklieren preventief te legen. Daarnaast doen sommige trimsters het ook. Een dierenarts kan natuurlijk ook, maar die kost gewoon weer wat meer dan een assistente of een trimster en dat is in principe niet beter. 

Kan er nog meer gedaan worden om overvulde anaalklieren te voorkomen?

Voeding aanpassen

Er is voor zover mij bekend is nog geen duidelijke oorzaak gevonden voor het verstopt raken van de anaalzakjes. Maar het is wel bekend dat honden die weinig hoeven te persen op hun ontlasting sneller klachten krijgen. Het kan dus helpen om uw hond een voeding te gaan geven die meer vezels bevat. Hierdoor maakt uw hond meer ontlasting en zal hij dus vaker en harden moeten persen.

Snoepjes

Ook zijn er “snoepjes” te koop die de anaalklieren gezond houden en voorkomen dat de anaalklieren zich vullen.  Deze tabletjes hebben dezelfde werking. 

Ontlasting steviger maken

Mocht uw hond altijd een te breiige ontlasting hebben (lichte diarree) dan is het nuttig om op zoek te gaan naar de oorzaak hiervan. Echter zal deze vaak ook oplossen door een vezelrijke voeding te gaan geven. 

Overgewicht aanpakken

Ook honden die te dik zijn hebben meer last van hun anaalzakjes. Een dieet is dan natuurlijk ook zeer verstandig, maar eigenlijk nog veel verstandiger vanwege allerlei andere medische problemen die later gaan ontstaan. Gelukkig zal een te dikke hond ook kunnen afvallen van een vezelrijke voeding dus dan slaat u twee vliegen in één klap!

Overleg nodig?

Hopelijk is uw hond snel van zijn irritante gevoel aan zijn anus af! Heeft u nog aanvullende vragen of wenst u even met mij te overleggen? Bijvoorbeeld voor meer uitleg hoe u dat legen nu moet doen. Gebruik dan onderstaande whatsapp knop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *