In dit artikel bespreken we wat een hotspot bij je hond is en hoe je het herkent. We geven je advies hoe je een hotspot bij je hond zelf kunt behandelen met een huismiddel zoals betadine en hoe je hotspots bij honden in de toekomst kunt voorkomen. We wensen je veel succes met het weg krijgen van die pijnlijke irriterende hotspot bij je hond. 

Wat is een hotspot bij een hond? Hoe begint een hotspot?

Je hoort het vaak: “mijn hond heeft een hotspot”. Maar wat is dat dan eigenlijk? Wanneer er een kleine (zeer kleine) beschadiging is van de huid dan kan daar een bacterie in gaan groeien. Die vindt dat een lekker plekje en kan daar goed in vermeerderen. Daarbij maakt die bacterie echter nog meer van de huid kapot. Wederom een lekker gebied voor de nieuwe bacteriën om daar te gaan wonen en zich voort te planten. Maar ja, die maken ook weer schade en dus weer een nieuwe woonlocatie voor de nieuwe bacteriën… En ga zo maar door. Dat is dus helaas ook een beetje een kenmerk van een hotspot bij honden. Vandaag is het piepklein, maar morgen is het zo groot als een euro en overmorgen zo groot als een hand. Je moet het dus zo snel mogelijk behandelen om de gevolgen te beperken. 

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het vooral om de huidbacterie Staphylococcus intermedius gaat. Deze bacterie kan op zichzelf geen kwaad. Maar komt hij in een kleine huidbeschadiging te zitten, dan kan hij voor behoorlijk wat ellende zorgen in de vorm van een hotspot bij honden. In dierenartsen-taal noemen we dit een diepe pyodermie. In het engels spreken ze ook wel over acute-moist-dermatitis. 

Symptomen bij een hotspot bij een hond

De plek is vrij makkelijk te herkennen. Je hond ondervindt erg veel irritatie van zo’n hotspot en zit er dus steeds aan te likken of te krabben. De huid onder de haren is behoorlijk rood, vochtig en vaak ook etterig. En de weinige haren die er nog zitten, zijn nat van het weefselvocht en eventueel het speeksel van je hond. Kortom, een prachtige voedingsbodem voor bacteriën dus. Wat je echter niet ziet is dat de hotspot bij je hond al verder onder de vacht aan het uitbreiden is. Dit kun je helaas alleen maar zien als je de hotspot scheert of kaal knipt. Pas dan zie je dat een hotspot bij honden in feite meestal ongeveer 2 keer zo groot is als je dacht. 

Hotspot op de wang van een labrador.
Hotspot op de wang van een labrador

Een hotspot bij een hond stinkt

Als gevolg van de aanwezige bacteriën worden en bepaalde stoffen gemaakt die de hotspot verlaten. Deze stoffen kunnen behoorlijk stinken en dus stinkt een hotspot bij honden behoorlijk. 

De hotspot snel behandelen scheelt voor je hond

Omwille van het snelle karakter ervan is het dus noodzakelijk om heel snel te handelen zodra je zo’n plek ziet. Het mooiste is om naar je dierenarts te gaan want deze heeft er zalven voor die antibiotica bevatten en een middel dat de jeuk vermindert. Deze zalf is helaas niet te verkrijgen zonder bezoek aan de dierenarts. Maar de titel van dit artikel geeft ook een DIY (do-it-yourself) optie aan. Je kunt dus ook zeker wel zelf die plek laten verdwijnen. Maar doe het rigoreus! Met half werk lukt het je niet. 

Hoe weet je of je hond hotspot heeft?

Eigenlijk is het zo dat als je al twijfelt of het wel eens een hotspot zou kunnen zijn, dan is het er zeer waarschijnlijk één. Behandel het dus maar alsof het een hotspot is. Daar kun je bij geen enkel andere huidontsteking de boel mee verergeren. Hieronder vertellen we je hoe je een hotspot bij je hond kunt behandelen. 

Wat te doen met een hotspot bij een hond?

Pijnstiller geven aan je hond

Een hotspot is behoorlijk pijnlijk. Hieronder vertellen we je wat je zelf aan een hotspot kunt doen om deze te behandelen. Het is alleen best wel een pijnlijke plek voor je hond, zo’n hotspot. Daarom kun je als je wilt je hond eerst aspirine geven en dit een uurtje laten inwerken voordat je gaat behandelen. Gebruik wel alleen aspirine, geen paracetamol of ibuprofen aangezien die makkelijk de giftige dosering aantikken voor je hond. Aspirine is veilig om te gebruiken, mits je hond een bloedstollingsstoornis heeft. Je houdt de dosering van 10mg per kilogram lichaamsgewicht aan. Dus een hond van 20kg mag 200mg aspirine krijgen (20kgx10mg=200mg). Dat is een half tablet van een 400mg bruistablet die we hieronder hebben neergezet. Hij kan dit veilig 2x daags krijgen voor de komende paar dagen. 

Scheren en reinigen van de hotspot

Heeft je hond voldoende pijnstiller gehad? Dan kun je beginnen met de behandeling. In de eerste plaats moeten de haren op die plek verwijderd worden. Het liefst met een scheerapparaat, maar een schaar werkt vaak ook goed. Gebruik je een scheerapparaat? Maak na het scheren dan het scheerkopje heel goed schoon, want anders gaat hij verkleven en kun je hem weggooien! 

Maak de haren zo kort mogelijk tot minimaal 2cm voorbij de rand van de hotspot die je voor het scheren al ziet. Je zult zien dat je met het scheren meer rode en ontstoken huid ziet dan je eerst dacht. De hotspot is vrijwel altijd 1,5 keer zo groot als je dacht. Dus rondom de rode huid als gevolg van de hotspot bij je hond hoor je 2cm normale huid te zien. Dit scheren of knippen is belangrijk omdat het vocht dan beter kan verdampen en de plek dan droger wordt. Hierdoor hebben bacteriën het moeilijker om te groeien. Dat is dan al 1-0 voor jou als eigenaar. 

Vervolgens verwijder je zoveel mogelijk de haren en ontstekings-prut uit de huidontsteking met een gaaskompres dat je wat nat maakt met lauw water. Niet te hard wrijven want het is behoorlijk pijnlijk voor je hond. Je wil dat hij nog blijft meewerken de komende dagen. Het kan zijn dat je hond even 5 min pauze nodig heeft nadat je zijn hotspot geschoren hebt voordat je verder kunt. 

Ontsmetten van de hotspot met een huismiddel

Als de plek niet al te veel vieze rommel meer bevat kun je de hotspot bij je hond ontsmetten met betadine zalf. Dit is een huismiddel dat de meeste mensen wel voor zichzelf of hun kinderen in huis hebben. Ontsmetten houdt in dat je de bacteriën die er zitten zoveel mogelijk dood maakt. De plek moet een beetje een oker-gele kleur krijgen, anders heb je er niet genoeg op gedaan. Als je toevallig betadine oplossing in huis hebt in plaats van de zalf dan kun je dit ook gebruiken. De betadine kun je in dat geval opbrengen met behulp van een gaaskompress. Maar betadine-zalf werkt vaak wat makkelijker en met minder knoeien. 

Als dit vijf minuten is ingetrokken kun je de hotspot bij je hond insmeren met Vetramil wondzalf. Deze zalf is gemaakt van honing. Daarvan is bekend dat er in de wond een klein beetje waterstofperoxide gemaakt wordt. En dat werkt dan weer als een soort van antibioticum. Daarnaast is de zalf wat zuur gemaakt waardoor de bacteriën er ook niet meer zo graag gaan wonen. 

Vervolg behandeling met Betadine en honingzalf

Na de eerste reiniging en ontsmetting moet je 3x per dag de plek blijven behandelen met eerst wat betadine-zalf en daarna wat honingzalf zoals Vetramil. Het kan helpen door dit steeds even voor de wandeling te doen zodat je hond is afgeleid en het tijdens het wandelen goed kan intrekken in de hotspot. Zorg er dan alleen wel voor dat hij niet in het zand gaat liggen rollen. 

Ook is het verstandig om een beschermkraag om te doen om te zorgen dat je hond niet aan de plek kan gaan likken. Zo likt hij de zalf er niet af en blijft de wond droger. Zoals we al vertelden bij het kopje over scheren is droogte iets waar bacteriën niet tegen kunnen. 

Hotspot bij een hond afdekken

De hotspot van je hond kun je beter niet afdekken met een shirt of iets dergelijks. Daardoor kan de hotspot namelijk minder goed opdrogen en kan ook de warmte niet goed weg. En zoals boven al uitgelegd werd zijn warmte en vocht twee hele belangrijke oorzaken waardoor de hotspot zich kon ontwikkelen. Dus gebruik liever een kap om de kop van je hond om hem van de hotspot weg te houden. Hoe zielig dat ook is. 

Dermacool​

Mocht je hond ondanks bovenstaande behandeling toch gek worden van de jeuk dan kun je ook gebruik maken van Dermacool spray. Deze spray moet je er ook 3x per dag opsmeren. Dit kun je dan weer een half uur na de vetramil zalf toepassen. Zo blijf je gelukkig wel lekker druk bezig met je hond. 

Succesvolle behandeling van de hotspot bij een hond

In principe hoort een hotspot bij honden gelijk de dag erna al niet meer groter te worden. Na 2-3 dagen moet hij er droger en rustiger uit zien. Na een dag of 6-7 zou de huid er normaal uit moeten zien en niet meer zo rood als eerder. Je gaat 3 dagen langer met zalven door nadat je vindt dat het er weer normaal uit ziet. Daarna moet je het ook nog even heel goed in de gaten houden, want het kan zo maar weer opflakkeren. 

Een hond likt zelf aan de hotspot op zijn bil.
Hotspot op de bil van een labrador

Waarom werkt de behandeling met calendula niet bij de hotspot?

Aangezien calendula een onvoldoende antibacteriële werking heeft werkt calendula niet goed genoeg tegen een hotspot bij honden. Er is echt betadine voor nodig om alle bacteriën te doden. Wel kun je eventueel de Betadine in combinatie gebruiken met de Calendula in plaats van de Betadine met honingzalf.

Is een hotspot bij een hond besmettelijk?

Nee. Een hotspot bij je hond is wel een bacteriële infectie van de huid, maar dat zijn de bacteriën die bij elke hond op zijn huid standaard aanwezig zijn. Komt een hond met een hotspot dus in contact met een andere hond dan zal die andere hond geen hotspot krijgen omdat hij die bacteriën zelf ook al op zijn huid heeft en ook geen beginnend wondje heeft. 

Heeft je hond regelmatig een hotspot?​

Heeft je hond nou regelmatig last van ? Dan zijn er wel dingen die je preventief kunt doen om dit tegen te gaan. In de eerste plaats is het verstandig om de haren van een langharige hond kort te houden in de warme maanden. Daarnaast weten we dat zwemmen wel veel meer kans geeft op een hotspot bij honden. Dus houdt als het even kan je hond uit het water. Maar springt je hond toch in het water? Deze waterratten moeten dan in elk geval heel goed droog gemaakt worden. Vooral op de plekken waar hij vaak een hotspot krijgt (kop, hals en billen). Verder is het belangrijk dat je hem parasiet-vrij houdt omdat de parasieten de eerste wondjes veroorzaken. Dus gebruik een goed vlooienmiddel zoals advantix. 

Allergie als oorzaak van een hotspot bij de hond​

Heeft je hond nou echt heel vaak een hotspot, dan kan er ook ook nog een allergie bij hem spelen. De weerstand van de huid is dan te slecht door de allergie waardoor bacteriën makkelijk de huid binnen dringen. Er kan sprake zijn van een voedselallergie. Daarover kun je op de pagina over een voedselallergie meer lezen. Maar er kan ook een allergie voor omgevingsfactoren zijn zoals boompollen, graspollen of huisstofmijt etc. Dit noemen we een atopie. Op de pagina over een atopie lees je hier meer over. Met deze laatste zul je echter even langs je dierenarts moeten gaan. Deze kan dan wat bloed bij je hond afnemen en dit opsturen voor een allergie-onderzoek. Als de allergie behandeld wordt dan neemt het aantal hotspots bij je hond aanzienlijk af. Maar heel af en toe zal hij er helaas toch nog een krijgen. 

Een hotspot bij de hond als gevolg van zwemmen

Doordat sommige honden graag gaan zwemmen hebben ze een natte vacht. Zeker op plekken die niet snel genoeg opdrogen kan er dus gemakkelijk een hotspot ontstaan als je hond daar maar een heel klein wondje krijgt. Bacteriën groeien immers graag in een warme, vochtige omgeving. Zorg er dus voor dat je je hond heel goed droog maakt na het zwemmen. En hou hem het liefst zoveel mogelijk uit het water als het hem niet echt interesseert. Maar de echte waterratten mogen dus best zwemmen, als je ze daarna maar heel goed droog maakt. Maak desnoods gebruik van een speciale hondenföhn.

Hotspot bij een hond met stress

Als gevolg van stress maakt je hond meer van het hormoon cortisol aan. Heeft een hond langere tijd een verhoogd cortisol gehalte als gevolg van langdurige stress, dan verslechtert de weerstand van de huid en ook de kracht van de huid neemt af. Als gevolg hiervan kunnen allerlei huidklachten makkelijker opkomen en dus kan er ook gemakkelijker een hotspot bij je hond ontstaan. 

Kan een hotspot bij de hond vanzelf genezen?

Alles is mogelijk, maar de kans is zeer klein. Het gaat namelijk om een bacteriële infectie die zich sneller uitbreidt dan dat jouw hond afweercellen erheen kan sturen om de boel onder controle te krijgen. Het is dus zeker niet verstandig om het maar gewoon vanzelf te laten genezen. Dan lijdt je hond er wel heel erg onder, want een hotspot is erg pijnlijk en jeukt heel erg. En dat op zich is al heel vervelend. Maar hij kan er ook nog eens erg slecht van gaan slapen, met een chagrijnige hond tot gevolg. En tja, een chagrijnige hond zal gewoon sneller bijten. 

Tot slot​

Hopelijk is je hond na bovenstaande behandeling snel weer hotspot vrij. Hou wel in de warme maanden de verschillende zalfjes goed op voorraad zodat je gelijk kunt starten met behandelen als je het weer ziet ontstaan. Mocht je twijfelen of je hond een hotspot heeft of gewoon even wilt overleggen dan kun je dierenarts Nanda om advies vragen via onderstaande whatsapp-knop. Op de Home-pagina lees je meer over deze mogelijkheid en wat de kosten ervoor zijn.  

nieuwsbrief pupup golden retriever ligt bovenop geld.