Inleiding

Vermoedelijk google je niet zomaar naar gegevens over een zieke hond. Je maakt je wellicht zorgen dat jouw hond zich anders gedraagt dan dat je gewend bent. Je vraagt je af of je hond ziek is. Hier lees je meer over hoe je dat kunt zien. 

Hoe kun je zien of je hond ziek is?

Hoe gedraagt een zieke hond zich? Uiteraard geeft elke ziekte verschillende symptomen. Maar een hond die plotseling veel slomer of rustiger is dan dat je van hem gewend bent, is een duidelijk symptoom dat hij waarschijnlijk ziek is. Is een hond ziek, dan gaan ze ook vaak minder of zelfs helemaal niet meer eten. Bij veel plotseling opkomende ziektes ontstaat er koorts in het lichaam van uw hond. In dat geval kunnen zijn oren, of zelfs zijn hele lichaam flink warm aanvoelen. Hun uithoudingsvermogen is veel slechter en dus willen ze niet meer, of niet zo ver, wandelen. In geval van maag-darm problemen zal een zieke hond vaak gaan overgeven of diarree krijgen. Veel mensen zeggen ook dat een zieke hond een droog neusje krijgt. Dit is echter niet bij alle zieke honden het geval en is dus geen goede manier om vast te stellen of je hond ziek is. 

Zieke hond

Je hoeft niet altijd gelijk naar een dierenarts

Net als wij mensen, hebben honden normaal gesproken een prima weerstand. Welke ziekte ze dan ook hebben opgelopen, ze herstellen meestal vanzelf weer binnen 3-4 dagen. Dus zolang hij niet extreem lamlendig in zijn mand ligt of pijn lijkt te hebben kun je het prima even aankijken wanneer je hond ziek is. 

Wanneer ga je wel naar een dierenarts?

Dat is eigenlijk vrij simpel. Wanneer je het niet helemaal vertrouwd! In dat geval moet je naar de dierenarts gaan als je hond ziek oogt. Dat is vooral wanneer hij niet meer zo goed op u of op zijn omgeving reageert. Of wanneer hij nog nauwelijks kan opstaan. Ook wanneer uw hond erg veel water drinkt is het belangrijk om toch even naar uw dierenarts te gaan. Bij een flinke benauwdheid of bij hersensymptomen is het uiteraard ook het beste om voor de zekerheid naar uw dierenarts toe te gaan. Ook als je weet dat je hond de afgelopen 7 dagen een teek gehad heeft is het belangrijk om naar je dierenarts te gaan. 

Temperatuur opmeten bij een hond

Wat kun je zelf thuis doen?

Het eerste dat je thuis kunt doen als je hond ziek is?  Dat is zijn temperatuur opnemen en kijken of hij koorts heeft. Dit kan met een rectale thermometer voor mensen. Op deze pagina kun je meer lezen over het opnemen van de temperatuur bij de hond. Bij honden is de normale temperatuur doorgaans tussen de 38.0 °C en 39.0 °C. Wanneer heeft een hond koorts? Dat is wanneer de lichaamstemperatuur van uw zieke hond hoger is dan 39.0 °C. Zolang de temperatuur onder de 40°C zit kunt u het thuis even aankijken. Het lichaam van uw hond is op dat moment hard bezig om de oorzaak van de koorts aan te vallen en op te ruimen. Maar wanneer de temperatuur boven de 40°C komt, dan heeft hij er toch wat hulp bij nodig. In dat geval is het verstandig om langs uw dierenarts te gaan. 

Eten en drinken stimuleren bij een zieke hond

Het vechten tegen een ziekte kost veel energie en veel bouwstoffen als uw hond ziek is. Het is daarom wel verstandig om uw hond proberen over te halen om wat te eten. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van Royal Canin Recovery vlees. Dit kunt u eventueel heel iets opwarmen in de magnetron. Hierdoor gaat het lekkerder ruiken. Is een hond ziek dan zijn ze vaak met warm vlees ineens wel bereid om wat te eten. Biedt het maar even om de twee uur aan en geef kleine beetjes per keer. Eet hij het dan toch niet zelf op? Dan kun je dit vlees wat aanlengen met wat water zodat het vloeibaar wordt. Dan kun je het met een spuit in zijn bek doen. 

Is uw hond ziek en drinkt hij niet? Dan kun je ook het water met een spuit in zijn bek doen. Per 10kg hond moet je ongeveer 250 ml water geven in 24 uur. Ook hiervoor geldt dat je kleine beetjes per keer moet geven. Dan belast je het lichaam het minst. En is de kans het grootst dat hij dit goed kan opnemen en verwerken. 

Hoe lang mag je hond ziek zijn?

Is uw hond ziek, maar is het niet al te erg? Dan kunt u het thuis dus even aankijken. Hij mag niet zieker worden en na een dag of 3 moet hij wel weer duidelijk aan de beterende hand zijn. Is dat niet het geval dan kunt u het beste even naar uw dierenarts toe gaan met uw zieke hond. Deze zal hem nakijken en indien nodig gepaste medicatie voorschrijven die de klachten onderdrukken of oplossen. Komt er een weekend in zicht? Houd daar dan rekening mee. Een spoed consult in het weekend is vele malen duurder dan een consult op een normale werkdag. 

Hond ziek als gevolg van medicatie

Zeer dikwijls geven mensen de wat goedkopere middelen uit de dierenwinkel. Maar in veel gevallen geven die middelen juist wat meer bijwerkingen. Zo gaan veel honden bijvoorbeeld overgeven nadat men een goedkopere ontworming gegeven heeft. Het heeft dus de voorkeur om niet altijd de goedkoopste medicijnen te nemen voor geneesmiddelen die u zelf kunt kopen. Zo voorkomt u in veel gevallen dat uw hond ziek wordt van medicatie. 

Maar ook als gevolg van een vaccinatie kan een dier best even een dagje een zieke indruk maken. Toch is het belangrijk om hem die vaccinatie te laten geven. Is uw hond niet al te erg ziek dan kunt u het gewoon even aankijken. Doorgaans zijn ze de volgende dag alweer in orde. Bij twijfel dient u contact op te nemen met uw dierenarts. Deze kan een injectie geven dat de overmatige reactie op het vaccin wat verlaagt. Zo wordt uw hond iets minder ziek als gevolg van de vaccinatie. 

van zwemmen kan een hond ook ziek worden

Zieke hond als gevolg van zwemmen

In natuurwater zwemmen is geweldig, vinden vele honden. Niks zo leuk als in die stinkende bruine sloot springen. Maar in dat water kunnen bepaalde organismen leven waar een hond ziek van kan worden. Vooral in stilstaand, niet stromend water is die kans het grootst. In de meeste gevallen blijft het slechts bij huidklachten. Maar wanneer ze ook van dit water gedronken hebben dan kunnen ze ook gaan braken of diarree krijgen. Dit gaat meestal vanzelf weer over na 2-3 dagen. Maar is het extreem dan is het wel verstandig om even langs uw dierenarts te gaan. Ook kan er in water de veroorzaker van Leptospirose oftewel ziekte van Weil voorkomen. Dit kan onder andere de lever en nieren beschadigen en is dodelijk wanneer het niet tijdig ontdekt wordt. Gelukkig vaccineren we de honden tegen deze ziekte! 

En staat er ergens dat er blauwalg of botulisme in een plas voorkomt, houdt uw hond dan uit dit water! Die kunnen wel voor serieuze klachten gaan zorgen. Een hond kan hier goed ziek van worden en er eventueel ook aan overlijden. 

Hond ziek als gevolg van het eten van chocolade

Is je hond ziek nadat hij chocolade heeft gegeten? Dan is dit een spoedgeval. Honden kunnen in ernstige gevallen overlijden aan het eten van chocolade. Neem in dit geval altijd contact op met een (spoed)arts. 

hond wordt gevaccineerd.

Het voorkomen van honden ziekten

Helaas kun je je hond nooit helemaal behoeden voor ziekten. Maar voor de dodelijke besmettelijke ziekten kunnen we ze wel vaccineren. In Nederland vaccineren we honden tegen hondenziekte, hepatitis virus, parvo en ziekte van Weil. Door jaarlijks naar je dierenarts toe te gaan om een vaccinatie te laten geven voorkom je dat je hond ziek wordt van deze dodelijke ziektes. Wil je dit niet? Ga dan in elk geval één keer per drie jaar. De vaccinatie tegen Hondenziekte, Hepatitis-virus en Parvo hoeft namelijk maar één keer per drie jaar gegeven te worden. De andere jaren geven we enkel de vaccinatie tegen ziekte van Weil. Die laatste hebben ze in principe vooral nodig wanneer ze van zwemmen houden. 

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je hond te laten vaccineren voor kennelhoest. Dit is geen dodelijke ziekte, maar wel heel vervelend en je hond kan er toch behoorlijk beroerd van zijn. 

En dan hebben we nog de rabies-vaccinatie. Oftewel de vaccinatie tegen hondsdolheid. Deze ziekte is al vele jaren niet meer in Nederland bij honden vastgesteld. Vandaar dat we in Nederland een hond niet standaard vaccineren tegen deze dodelijke ziekte. Maar gaat uw hond de grens over naar het buitenland, dan is het wel verplicht. In het buitenland kan hij immers wel hondsdolheid oplopen. Eerst wordt uw hond ziek, maar zal er daarna aan overlijden. Maar hij kan daarnaast ook nog een gevaar voor uzelf of andere mensen of dieren worden. Hij zal proberen u  te bijten en als gevolg daarvan raakt u ook besmet met het hondsdolheid virus. Ook u zal er dan aan overlijden. 

Griep bij de hond

Het griep virus is een influenza-virus. Veel diersoorten hebben een eigen influenza-virus waar ze de griep van krijgen. Zo hebben wij mensen af en toe griep. Zijn we soms goed ziek van. Maar dodelijk is het meestal niet. En ook andere diersoorten hebben hun influenza-varianten. Zo hebben honden inmiddels ook hun eigen variant gekregen. Deze komt echter niet vaak voor en geeft vooral verkoudheidsklachten en koorts bij de hond. Niet echt iets om je grote zorgen over te maken dus. Het nadeel van influenza is echter dat hij makkelijk muteert. Vandaar dat ze zo bang zijn voor de vogelgriep. Als die namelijk gaat mixen met de humane griep, dan kan onze griep dodelijk worden voor ons. En ditzelfde geldt voor de griepvariant van de hond. Maar tot op heden hoef je je over griep geen zorgen te maken als je hond ziek is. 

Twijfel je over hoe ziek je hond is?

Indien je twijfelt of je hond ziek is en naar de dierenarts toe moet, dan kun je via onderstaande knop gebruik maken om whatsapp-advies aan te vragen. Meer informatie over de kosten hiervan leest u op de Home pagina. In elk geval veel beterschap voor uw zieke vriend!