Inleiding

Niesziekte komt veel voor in Nederland. Het is een verzamelnaam voor twee verschillende infecties die beide dezelfde klachten geven. Dit kan van heel mild tot levensbedreigend zijn. Niezen, ontstoken ogen, verstopte neus, wondjes in de bek, slechte eetlust en algehele malaise zijn symptomen die bij niesziekte voor kunnen komen. 

Niesziekte bij een kat

Welke virussen en bacteriën zijn de oorzaak van niesziekte?

Niesziekte wordt veroorzaakt door ofwel het katten herpes virus ofwel door het calicivirus. 

Feline herpes virus

Feline staat voor kat. Dus het gaat hier om het katten herpesvirus. Deze is de meest ziekmakende van de twee oorzaken van niesziekte bij de kat. Vooral katten met een minder sterk afweersysteem zullen er het meest ziek van worden. Dat houdt in dat met name kittens, drachtige poezen en oudere katten er behoorlijk ziek van kunnen worden. Eventueel kunnen ze er zelfs aan overlijden. 

Wanneer een kat of kitten het virus heeft opgelopen en er ziek van is geweest dan kan het herpesvirus in hun lichaam aanwezig blijven. Dit is net zoals bij mensen met het koortslip-virus. Zodra de weerstand om wat voor een reden minder goed wordt, kan het virus zich weer openbaren en ontstaan er weer niesziekte klachten. Ook zijn er veel katten die de rest van hun leven een milde vorm van niesziekte blijven houden. Zij niezen meerdere keren per dag en hebben soms ook neusuitvloei of ooguitvloei gedurende de rest van hun leven. 

Calicivirus

Het calicivirus geeft in principe dezelfde klachten als het herpesvirus, maar meestal minder hevig. Wel geeft dit virus vaak zweertjes in de mond waardoor eten wat pijnlijker kan zijn voor de kat. Dit virus geeft meestal geen levenslange of chronische klachten. 

Secundaire infecties

Wanneer de slijmvliezen van neus, keel, ogen en mond aangetast zijn door het herpesvirus of door het calicivirus dan is hun natuurlijke weerstand voor allerlei bacteriën verminderd. Gewone, doodnormale bacteriën kunnen de weefsels extra aantasten waardoor de reeds aanwezige niesziekte symptomen nog veel erger kunnen worden. 

niesziekte bij een kat

Diagnose van niesziekte

Een dierenarts kan vrij makkelijk zeggen dat er sprake is van niesziekte op basis van de symptomen die hij/zij ziet bij de kat. Maar in feite is het dan nooit helemaal zeker. Om het met zekerheid vast te stellen zou er eerst een laboratorium test gedaan moeten worden om te bepalen of er sprake is van één van de twee virussen en zo ja, welke dan. Dit heeft echter geen meerwaarde omdat we geen medicatie hebben tegen een virus. Ze zijn op dit moment wel in ontwikkeling, maar we gebruiken ze nog niet in de praktijk. Daarom testen we het maar zelden. Pas als een kat niet van zichzelf herstelt, is het soms prettig om bevestigd te krijgen dat het wel degelijk om het calicivirus of feline herpesvirus gaat. 

Behandeling van niesziekte

Zoals reeds gezegd bestaat er geen medicijn tegen de beide niesziekte virussen. Maar dat wil niet zeggen dat we niets kunnen doen. Vaak geven we bij de ergere gevallen antibiotica om secundaire infecties in elk geval op te lossen. Is er sprake van oogontstekingen dan geven we ook vaak een antibacteriële-oogzalf. Ook in dit geval om bacteriën geen kans te geven en om de ogen verder goed vochtig te houden zodat ze niet dicht plakken. Zien we blaasjes in de bek of is er sprake van koorts dan geven we een pijnstiller die ook de koorts doet verlagen. Verstopte neusjes kunnen we druppelen met neusdruppels met een zoutoplossing voor baby’s. Verder moeten we zorgen dat ze eten binnen krijgen. Dus maken we de voeding zo smakelijk mogelijk. 

Bij katten met chronische niesziekte is het belangrijk om hun weerstand zo optimaal mogelijk te hebben. Dus geen stress, L-lysine en weerstandsverhogers. 

Thuismedicatie

Wil je niet met je kat naar de dierenarts? Dan kun je de ogen in elk geval zalven met deze antibacteriële oogzalf. Pijnstilling voor de blaasjes in de bek kun je geven in de vorm van CBD olie. Als smakelijke voeding kun je gebruik maken van Recovery van Royal Canin. Deze vlees-pasta kun je in de magnetron heel licht op warmen, vervolgens goed door roeren want op sommig plekjes wordt het zeer heet. Dan even goed voelen of het niet te warm is. Maar je zult zelf al ruiken dat het dan een sterke geur afgeeft. Een verstopte neus of niet, die geur zorgt vaak wel voor het opeten ervan. En als het dan toch niet lukt kun je het makkelijk met wat water aanlengen en op die manier met een spuitje in de bek ingeven. 

Mocht het eten nog niet optimaal gaan dan is het verstandig om toch de neusverstopping iets op te heffen met een neusspray met zoutoplossing. Let erop dat je niet een te harde straal spuit want daar schrikken katten van.  Maar doe dit niet standaard. Een verstopte neus op zich kan geen kwaad en je kat heeft er geen baat bij dat je dit geeft als hij wel een beetje eten op eet. 

Voor de katten met chronische niesziekte is het verstandig om hun weerstand zo hoog mogelijk te krijgen. Vooral L-lysine is in dit geval bij katten een belangrijke factor. Gebruik bijvoorbeeld Puur Resistentia hond/kat

Schattige kitten

Preventie

Gelukkig kunnen we vaccineren tegen niesziekte. Kittens met de leeftijd van 9 weken kunnen hun eerste vaccinatie krijgen tegen niesziekte (en kattenziekte) en deze moet herhaald worden op 12 weken leeftijd. Vervolgens moeten ze elk jaar een vaccinatie krijgen tegen niesziekte. De kans dat ze dan niesziekte krijgen is veel kleiner, maar het is nog altijd mogelijk dat ze het oplopen. De symptomen zijn dan achter meestal zeer veel milder dan wanneer ze de ziekte zouden hebben gehad wanneer ze niet gevaccineerd werden. 

Heeft u nog meer tips&tricks nodig?

Wanneer u nog even wilt overleggen met mij over de klachten van uw kat dan kunt u gebruik maken van onderstaande whatsapp-knop.