Vuurwerkangst bij honden – Hoe los je dit op?

Tijd voor een feestje? Echt niet!

Vuurwerk is elk jaar weer voor veel eigenaren en met name voor hun hond een groot probleem. Vuurwerkangst bij de honden. Complete paniek die de hond ervaart door de knallen van het vuurwerk. Ook wel bekend als vuurwerkangst. Op sommige plekken is het al een maand voor oud-en-nieuw erg onrustig in de buurt. Dan hebben sommige dieren vanaf de eerste knal tot ver na het officiële feest een flinke hoeveelheid stress. 

vuurwerkangst bij honden is een veel voorkomend probleem.

Een hond vuurwerk aanleren

Om uw huisdier zo rustig mogelijk door deze jaarlijks terugkerende periode heen te helpen kunt u verschillende dingen doen. Het allerbelangrijkste is dat u uw huisdier al ver voordat de knallen ontstaan regelmatig de knallen laat horen op een minder hard niveau en op een moment dat er rust in huis is. Zo vermindert de kans dat vuurwerkangst bij honden ontstaat. 

Dit kunt u bijvoorbeeld doen door op youtube vuurwerkfilmpjes af te spelen. Of u koopt een vuurwerk-cd. U kunt dan uw hond belonen met wat lekkers en hem zo aanleren dat het niets engs is. Probeer zelf iets te gaan doen wat herkenbaar is voor hem. Bijvoorbeeld de was opvouwen of een boek lezen. Maar het moet in elk geval iets zijn wat niet veel kabaal maakt en waarbij u rust en kalmte uitstraalt. Door dit regelmatig te herhalen en de volumeknop steeds iets harder te zetten op het moment dat hij het geluid als normaal ervaart zal uw huisdier wennen aan de knallen.  Hopelijk zal hij met oud en nieuw zelf gewoon lekker liggen slapen zonder op te kijken. Het doel is om de vuurwerkangst bij honden te verminderen. Maar het meest ideale is natuurlijk de angst geheel te verwijderen. 

voorkom vuurwerkangst bij honden

Helaas wordt dit deel heel vaak vergeten in de puppy-tijd en merken mensen pas te laat op dat er vuurwerkangst bij hun honden speelt. Het is vrijwel onmogelijk om in de laatste weken voor oud-en-nieuw nog even snel uw huisdier te laten wennen aan de harde knallen. Overigens zijn er steeds meer onderzoeken die aantonen dat overmatige angst voor harde geluiden een erfelijk probleem zou zijn en dit zou erop kunnen duiden dat het trainen bij dieren met vuurwerkangst geen enkel nut heeft. Toch lijkt het mij wel verstandig om het zoveel mogelijk te proberen. Maar natuurlijk wel op een diervriendelijke manier!

vuurwerkangst bij honden

Maak een veilig holletje om de vuurwerkangst bij honden te verminderen

In de eerste plaats moet u een plekje in huis creëren waar uw hond zich kan terugtrekken. Een holletje zeg maar. Maak dit al ruim van tevoren klaar (weken/maanden). Een bench met een dikke deken eroverheen of een mand onder een tafel zetten met daaroverheen een dik kleed voelt voor heel veel honden lekker veilig. Leg op de bodem van de bench of mand oude handdoeken of dekens zodat uw hond daar lekker in kan graven. Dit graven heeft voor veel honden ook een kalmerende werking. Het is ook verstandig om een lekker zacht kledingstuk van een favoriet gezinslid erin te leggen. Die geur geeft hem ook een veilig gevoel. Geef de komende weken zijn voeding en zijn kauwbotjes in of bij dat holletje zodat hij dit plekje fantastisch vindt om zich in terug te trekken. Oh ja, en de temperatuur moet er natuurlijk ook heerlijk aangenaam zijn!

Dwing een hond niet om erin te gaan maar verleidt ze met iets lekkers om het te proberen. Als ze zich er prettig in voelen dan gaan ze er zelf wel weer in terug. Zorg dat uw huisdier altijd bij dat plekje kan komen, ook als u niet thuis bent. Soms is een badkamer ook een rustige plek om in weg te kruipen, zeker als hij centraal in het huis zit. Het kabaal van de knallen zijn daar dan minder goed hoorbaar. 

vuurwerkangst bij honden zorgt ervoor dat honden willen schuilen.

Vuurwerkvrij pension

Mocht uw hond enkel echt last van vuurwerkangst hebben tijdens de jaarwisseling zelf dan is het natuurlijk een goede optie om uw hond voor 1 à 2 dagen naar een pension te brengen waar geen vuurwerk afgestoken wordt in de buurt. Er zijn er steeds meer in Nederland. Wel al vroeg reserveren, want ze zitten in no-time vol. Maar doe dit alleen wanneer hij een pension ook echt fijn vindt. Een hond met vuurwerkangst in een voor hem onprettige omgeving zetten zorgt er alleen maar voor dat de vuurwerkangst elk jaar erger wordt. 

Kamperen in een vuurwerk-vrij gebied

Ook zijn er diverse gebieden in Nederland die vuurwerk-vrij zijn. Vuurwerk-vrije campings zijn dan een optie, mits je een caravan of camper hebt die te verwarmen is. Vergeet niet dat honden een zeer goed gehoor hebben, dus maak ook in de caravan of camper een “holletje” voor hem. Maar als er geen vuurwerk is, dan is er ook geen vuurwerkangst bij honden. Simpel toch?

Kamperen in een vuurwerk-arm gebied is helemaal hip.

Voedingssuplementen tegen vuurwerkangst bij honden

Blijft uw hond gespannen? Dan is het verstandig om hem te helpen met diverse voedingssupplementen die bewezen hebben dat ze ontspanning bieden aan een hond. En nee, je krijgt dan niet ineens een super relaxte hond. Maar de scherpe randjes worden er dan wel vanaf gehaald. De vuurwerkangst wordt bij honden op die manier wat minder heftig. Het enige effect dat deze middelen hebben is dat je hond zich iets zelfverzekerder gaat voelen. Deze middelen kun je in maanden lang aan je hond geven. Dus lekker gelijk al mee starten. Dan werkt het optimaal met oud-en-nieuw. 

Zylkène

Zylkène bevat decapeptide alfa-casozepine. Die stof werkt in op de hersenen en geeft een angstremmend resultaat. Aangezien het enkel een bestanddeel is dat uit melkeiwit gehaald wordt mag dit middel vrij verkocht worden. Het middel mag gecombineerd worden met andere medicijnen. Zylkène is er in capsules en kauwtabletten. In dit geval zijn kauwtabletten het makkelijkst. Een angstige hond wil je namelijk niet ook nog een tablet door zijn keel willen duwen. Het is verstandig om dit minimaal een week voor de vuurwerkangst bij honden te gaan inzetten, maar liever nog langer van tevoren. Ze zijn er voor verschillende gewichten. Zylkène 75mg is geschikt voor honden minder dan 10kg. Zylkène 225mg is geschikt voor honden van 10-30kg. Honden van 15-60kg hebben de 450mg variant nodig. Hier treft u de bijsluiter aan waarin ook de juiste dosering is terug te vinden. 

Telizen

Telizen bevat de stof L-theanine dat kalmerend werkt. Ook Telizen is een voedingssupplement en mag dus vrij verkocht worden. Dit middel mag gecombineerd worden met medicatie. Het is beschikbaar in twee varianten. Telizen S is geschikt voor honden onder de 10kg en de Telizen M/L is geschikt voor honden boven de 10kg. Ook in dit geval verlaagt het de vuurwerkangst bij honden. 

CBD-olie

Hierbij is de eerste reactie van mensen vaak dat ze hun dier niet willen laten hallucineren. Gelukkig is dat hierbij niet het geval. CBD-olie levert geen stoned gevoel en geeft geen psychedelische effecten. De hallucinerende stoffen uit cannabis zitten niet in CBD-olie. Het heeft de voorkeur om de cbd-olie 5% oplossing te gebruiken bij honden. Het onderdrukt enkel de vuurwerkangst bij honden. Ook in dit geval dient u er ruim van tevoren mee te starten. Liefst minimaal 2 weken vooraf. De startdosering bedraagt 2x daags 2 druppels en deze kan verhoogd worden naargelang het effect met een maximum van 10 druppels per 24 uur. 

Rescue-remedy

Rescue Remedy is een bekend middel dat extracties van diverse planten bevat die angst helpen te verminderen. Hierin zitten de vijf Bach bloesems: Cherry Plum, Clematis, Impatiens, Rock Rose en Star of Bethlehem. Ook bij dieren wordt dit veelvuldig ingezet om de stress te verminderen. Er is inmiddels een variant speciaal voor dieren op de markt waarin geen alcohol zit. Honden vinden dit namelijk vies om op te eten. De alcoholvrije variant van Rescue Remedy wordt door honden dan ook beter opgenomen. 

Feromonen tegen vuurwerkangst bij honden - Adaptil

Naast voedingssuplementen kunt u ook gebruik maken van feromonen. Adaptil is een product dat werkt op basis van feromonen. Het bevat het “Dog Appeassing Pheromone”. Een stofje dat in de puppy-tijd door de tepels van de moederhond uitscheiden wordt zodat de pups een geborgen gevoel ervaren. Ditzelfde feromoon kunt u ook gebruiken in angst-situaties. In het geval van vuurwerkangst is een halsband het meest praktische omdat die ook mee kan wanneer u een wandeling met uw hond maakt. De Adaptil halsband is er in de maat S/M, maar ook in de maat M/L. De halsband werkt ongeveer 4 weken. De laatste week is de werking echter duidelijk wat minder. Dus zorg ervoor dat u vlak voor oud-en-nieuw een nieuwe band om doet. 

Inbakeren als middel tegen vuurwerkangst bij honden

Is uw hond af en toe compleet in paniek? Dan kunt u hem rustig beet pakken en tegen u aan drukken in een knuffelhouding. Wat rustig masseren kan ook helpen. Geeft uw hond aan dit niet te willen dan moet u hem echt loslaten anders kan hij nog verder in paniek raken en gaan bijten. Wanneer uw hond rustig wordt van de druk op zijn borst dan kan het helpen om een Thundershirt voor hem te kopen. Deze geeft druk om hun borst heen en geeft daarmee het gevoel van veiligheid. Op dit principe van inbakeren is het thundershirt voor honden ontworpen. 

Maat XXS is voor honden met een borstomvang van 23-33 cm, 

Maat XS is voor honden met een borstomvang van 33-43 cm, 

Maat S is voor honden met een borstomvang van 43-53 cm, 

Maat M is voor honden met een borstomvang van 53-64 cm. 

Maat L is voor honden met een borstomvang van 64-76, 

En maat XL is voor honden met een borstomvang van 76-94cm. 

vuurwerkangst bij honden: ze hebben behoefte aan een warme deken.

Wees een stabiele factor tijdens de angst

Laat uw hond met oud-en-nieuw ’s avonds en ‘s nachts vooral niet alleen. Hij heeft een stabiele en rustige eigenaar nodig om een stabiele factor voor hem te zijn. Ga je ook niet compleet bezatten, want dan worden de meeste mensen wat hyperactief en luidruchtig en dat kan je hond nu net missen als kiespijn. Daar wordt hij alleen maar angstiger van. U hoort immers zijn stabiele factor te zijn, maar nu gedraagt u zich ineens helemaal anders. “Komt dat wellicht door het vuurwerk” kan hij gaan denken. Hierdoor wordt hij nog angtiger.

Voorkom wegvluchten tijdens vuurwerkangst bij honden.

Ook is het belangrijk dat u uw hond aan de riem houdt, anders kan hij in blinde paniek wegrennen en in het slechtste geval doodgereden worden door een passerende auto. Dat is geen fijn begin van het nieuwe jaar. 

Gehoorbeschermers voor honden

Voor honden zijn er speciale gehoorbeschermers die geluid tegen houden. Ze laten dit echter nooit zomaar toe om op hun kop te zetten. Ook dit moet je dus trainen en kost dus tijd. Daarnaast zijn ze heel erg duur. 

 
Vuurwerk is prachtig! Maar de vuurwerkangst bij sommige honden en katten niet.

Versuffende medicatie van je dierenarts

Wanneer bovenstaande tips in het verleden al niet geholpen hebben dan kunt u er ook voor kiezen om uw hond te helpen met medicatie. Wanneer uw hond een bepaalde ziekte of aandoening heeft dan is het belangrijk om de opties voor uw huisdier te bespreken met uw dierenarts. Simpelweg omdat bepaalde medicatie gevaarlijk kan zijn voor uw zieke dier, terwijl het wel veilig is voor een gezonde hond. 

Op dit moment wordt er vooral Pexion en Sileo gebruikt voor honden met vuurwerkangst. Sileo is een suf makend middel dat maximaal 10 uur gebruikt kan worden (elke 2 uur een dosering, gedurende 5 doseringen) en Pexion maakt een hond extreem relaxed en kan een paar dagen gegeven worden. Maar niet bij elke hond zijn deze middelen veilig om te gebruiken. Daarom mag het enkel door dierenartsen voorgeschreven worden zodat enkel gezonde dieren dit kunnen krijgen.

Vuurwerkangst bij honden oplossen met advocaat

Het is een oude oma-weet-raad oplossing om je hond een advocaatje te geven om wat te ontspannen. Helaas adviseren we als dierenarts niet om dit te proberen. Het geeft zijn lever een flinke opdonder en kan bij overdosering leiden tot coma. Daarnaast kan een hond onderkoeld raken wanneer hij te suf raakt van de alcohol. En zowel van een coma als van onderkoeling kan een hond overlijden. Geen goed begin van een nieuw jaar, lijkt mij. 

Puppy is bang voor vuurwerk-knallen.

Vuurwerk opeten

Naast angst voor vuurwerk zijn er nog andere problemen die het vuurwerk voor honden met zich mee brengen. Honden kunnen vuurwerk opeten. Aangezien vuurwerk uit verschillende stoffen bestaat is de kans op vergiftigings-verschijnselen verschillend. Toch zijn over het algemeen de klachten zeer mild te noemen. Wanneer uw hond vuurwerk heeft opgegeten is het verstandig om contact op te nemen met een spoed-dierenarts om te overleggen. Het kan in het geval van uw hond verstandig zijn om hem bij de dierenarts te laten braken zodat alle stoffen uitgebraakt worden. Er is dan sowieso geen risico meer voor je hond.

Hopelijk hebben u en uw hond dit jaar een relaxed oud-en-nieuw!

Mocht u zelf nog andere geweldige tips hebben dan hoop ik dat u die met mij wilt delen. Maar hoe dan ook wens ik iedereen alvast een happy new year!

Heeft u nog behoefte aan overleg?

Dan kunt u even contact met mij opnemen via whatsapp en om hulp vragen. Ik zal proberen zo goed mogelijk met u mee te denken. Meer informatie en de kosten hiervoor leest u terug op de home-pagina