Rode haren aan de poten – Hoe ontstaat dat?

Waar komen die rode haren vandaan?

Alle honden hebben in hun lichaamsvloeistof een stofje zitten dat een beetje rood-bruin is. Die kleurstof heet Porfyrine. Op plekken waar lichaamssappen naar buiten komen zal een plek met rode haren ontstaan. Bij alle honden!! Alleen zie je het niet bij een donker  gekleurde hond en wel bij honden met een lichte kleur vacht. De normale plekken waar die kleur in de vacht kan zitten is rond de mond en rond de vulva of penis. Soms is het ook bij de ogen zichtbaar als gevolg van tranen wanneer de traanbuizen niet goed functioneren. Bij heel veel honden wordt dit al als normaal aangezien. 

Rode haren door overmatig likken

Waar het echter nooit normaal is, is op de poten. Tenzij de hond zelf rode haren heeft natuurlijk. Is de huid zelf niet afwijkend? Maar de haren op de poten (meestal de voeten) roodbruin verkleur? Dan heeft een hond op die plek veel meer zitten likken dan op andere lichaamsdelen. De porfyrine uit het speeksel trekt dan in in de haren van de plek waar uw hond steeds likt. De hond ervaart dus op de een of andere manier jeuk of irritatie op die plek. En dat beseffen veel te weinig mensen. 

Hoe verwijder je de rode haren?

Om de haren weer witter te krijgen kun je gebruik maken van een speciale shampoo. Deze breekt de kleurstof af of verbleekt hem waardoor de rode haren wat bleker worden. Maar het mooiste is natuurlijk dat het nooit zal ontstaan. 

Hond met rode haren op zijn linker voetje

Een voedselallergie de oorzaak

jeuk

Wanneer de plekken met rode haren aan beide poten zit, dan is de kans zeer groot dat uw hond een voedselallergie heeft. In milde vorm dan, want anders zou hij ofwel over zijn hele lichaam heel veel jeuk hebben ofwel op zijn minst ontstekingen aan de huid zelf. In de meeste gevallen hebben mensen niet eens het idee dat hij er irritatie van ondervindt. De jeuk is dan ook gelukkig niet extreem. Maar toch zou uw hond het waarschijnlijk prettiger vinden als hij helemaal geen jeuk meer heeft! 

Speciale voeding

Door hem een voeding te geven waarin geen stoffen zitten waar uw hond allergisch op kàn reageren kunt u in elk geval testen of dit helpt. Zo is er bijvoorbeeld Royal Canin Anallergenic. Dat is naar mijn idee de beste, maar helaas ook niet goedkoop… Het duurt alleen wel even voor je resultaat zult zien en de rode haren verdwenen zijn. 

Herstel duurt lang

Uw hond heeft in elk geval vier weken nodig om alle oude stofjes waar hij allergisch aan is uit zijn lichaam te verwijderen. Dus de eerste vier weken verandert er niets aan zijn rode haren. En daarna moeten de haren weer gaan groeien. Doordat uw hond er nu niet meer aan zal likken zal de vacht dan wit/licht blijven. U kunt verwachten dat u pas na minimaal 3 maanden zult beginnen te zien dat nieuw gevormde haren (of haardelen als u een langharige hond heeft) wit zullen blijven. Als het goed is ziet u wel na 4 weken al dat uw hond minder vaak aan zijn poten zal likken wat dus al een indicatie is dat hij weer een normale haarkleur zal gaan krijgen. Hier kunt u meer lezen over een voedselallergie(test).

Controleer op andere oorzaken van rode haren

Wanneer de rode haren slechts op één plek op een poot zit dan is er meestal wat anders aan de hand. Controleer dan ook even goed alle nagels wanneer die plek in de buurt van de tenen zit. Het kan zijn dat uw hond overmatig heeft zitten likken doordat er een nagel gescheurd was. Zit de verkleuring van de vacht ter hoogte van een gewricht, dan is de kans groot dat je hond pijn heeft aan dat gewricht. Meestal is er dan sprake van artrose. U doet er verstandig aan om in dat geval met uw hond even langs de dierenarts te gaan voor een definitieve diagnose. Wellicht heeft hij wat pijnstillers nodig om een ontstekingsreactie te onderdrukken zodat hij er geen irritatie meer van ervaart. Mocht u persé zelf iets willen doen aan de pijn dan kunt u hier meer adviezen over pijnstillers bij honden lezen. 

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies?

Heeft u twijfels over de plekken met rode haren bij uw hond? Of wilt u gewoon even overleggen? Dan mag u uiteraard een whatsapp bericht sturen en mij om advies vragen. 

nieuwsbrief pupup golden retriever ligt bovenop geld.