Kunnen katten Corona krijgen?

COVID-19, ook wel bekend als het Corona-virus, is een zeer besmettelijke luchtwegaandoening bij mensen die wereldwijd miljoenen personen heeft getroffen. Het virus verspreid zich voornamelijk via ademhalingsdruppels en nauw contact met geïnfecteerde mensen. Maar het is ook mogelijk dat huisdieren, waaronder katten, het Corona-virus oplopen en er ziek van worden. 

Besmetten katten ook mensen?

Er is een klein aantal gevallen geweest waarin katten positief zijn getest op COVID-19. Veel onderzoeken zijn er echter niet naar gedaan. Maar het is wel bekend dat veel katten waarvan de eigenaar Corona bleek te hebben, de kat ook al snel luchtweg klachten kreeg. Vanwege het tekort aan testen werden die testen vooral bij mensen ingezet en niet bij katten. In de tussentijd bleek dat katten ook niet zo erg ziek worden van het Corona-virus. Dus wordt er tegenwoordig meestal geen verder onderzoek gedaan op een kat waarvan we het vermoeden hebben dat hij Corona heeft. 

 

Het risico van het overbrengen het Coronavirus van katten op mensen wordt laag geacht. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stellen zelfs dat er geen bewijs is dat huisdieren een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van COVID-19 naar mensen. Dat houdt in dat wanneer jouw kat het virus heeft opgelopen jij of je huisgenoten geen groot risico lopen om ook besmet te raken door je kat. Andersom is de kans groter. Jij kunt je kat zelf wel vrij makkelijk besmetten.

Eigenaar heeft Corona en beschermt haar kat door een mondkapje te dragen.

Welke symptomen heeft een kat met Corona?

Als een kat toch COVID-19 oploopt, is de kans groot dat de kat slechts milde symptomen zal vertonen, als die er al zijn. Volledig herstellen doen ze nagenoeg altijd. Tenzij ze een ernstig onderliggende ziekte hebben. De meest voorkomende symptomen bij katten zijn ademhalingsproblemen, zoals hoesten en niezen. Daarnaast zien we soms maag-darm problemen, zoals braken en diarree. Leverproblemen worden incidenteel gevonden bij ernstig zieke katten. 

Waar moet ik op letten als ik mijn kat verdenk van Corona?

Het is belangrijk om je kat te controleren op veranderingen in gedrag of gezondheid. Vooral eten en drinken moet nog goed (genoeg) verlopen.  Gaat je kat veel minder eten dan normaal? Of zelfs helemaal niet meer? Of ligt hij alleen nog maar te slapen? Dan is het nodig om met hem naar een (spoed)dierenarts te gaan. Deze kan het virus niet stoppen, maar wel medicatie voorschrijven waarmee jouw kat ondersteund kan worden. Hierdoor zal hij zich minder ziek voelen en beter gaan eten. Dan zal hij daarna weer snel de oude zijn. De ziekte zal vooral hevige klachten geven aan katten met een onderliggende ziekte die de weerstand verminderd. Neem bijvoorbeeld kattenaids of FeLV. Is je dier besmet met deze virussen dan moet je echt goed je best doen om Corona bij hem te voorkomen. 

Kat krijgt een vaccinatie.

Hoe voorkom ik dat ik het Corona virus overdraag aan mijn kat?

Om het risico van overdracht van Corona van jezelf op je kat te verminderen, is het belangrijk om de aanbevolen richtlijnen te volgen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Dit houdt onder meer in dat je regelmatig je handen wast met water en zeep, nauw contact met je kat vermijdt als je ziek bent, en een gezichtsbedekking draagt wanneer je in de buurt van je kat bent als je Corona hebt of bent blootgesteld aan het virus.

Wat kun je verder doen om je kat te ondersteunen wanneer je Corona vermoedt?

Het is ook een goed idee om je kat up-to-date te houden met zijn vaccinaties. Hierdoor wordt hij beschermd tegen andere aandoeningen van de luchtwegen, namelijk Niesziekte. Wanneer een kat drager is van een Niesziekte-virus dan heeft hij al een verminderde weerstand in zijn luchtwegen en kan het Corona-virus gemakkelijker toeslaan. Een vaccinatie tegen niesziekte is dus verstandig. Daarnaast is het belangrijk om een goede hygiëne toe te passen en regelmatig oppervlakken in je huis schoon te maken die veel door je kat worden aangeraakt, zoals meubels en voedsel- en waterbakjes.

Daarnaast kun je de weerstand van je kat verhogen door hem Puur Resistentia te geven. Hierdoor verbetert zijn weerstand tegen alle virussen en bacteriën, dus ook tegen het Corona virus. De dosering hiervan is 1x à 2x daags 0,5 gram. Het mag in principe levenslang gegeven worden, maar in elk geval moet je het geven gedurende de periode van risico op Corona.

 

Hoe zorg ik er voor dat mijn kat blijft eten als hij Corona heeft?

Katten zijn er meesterlijk in om te stoppen met eten. Maar juist bij katten is het zeer belangrijk dat ze eten binnen krijgen omdat ze erg gevoelig zijn voor leverproblemen als gevolg van het stoppen met eten. De meeste katten vinden warm eten erg lekker. Geef dus het kattenvlees een beetje opgewarmd (en doorgeroerd!!!) aan je kat. Gebruik eventueel Royal canin recovery vlees. Hier zitten veel calorieën in en ook dit is goed warm te maken. Eventueel kun je het zelfs wat aanlengen met water en het dan met een spuitje in zijn bekje doen zodat hij wel wat eten en water binnen krijgt. 

Daarnaast vinden veel katten Royal Canin Recovery liquid erg lekker. Het lijkt een beetje op kattenmelk, maar dan met veel meer voedingsstoffen en energie. Ook dat kun je met een spuitje in zijn bekje doen. 

Kat wordt gestimuleerd om te eten.

Samenvattend

Concluderend, hoewel het voor katten mogelijk is om Corona op te lopen, is het risico van overdracht van katten op mensen laag. Als jouw kat Corona lijkt te hebben, is het belangrijk om besmetting van huisgenoten te voorkomen door de kat afstand te laten houden tot andere dieren en mensen. Door goede hygiëne toe te passen en de aanbevolen richtlijnen te volgen, kun je helpen je kat en je gezin te beschermen tegen Corona.

Overleg gewenst?

Wanneer je behoefte hebt om advies van een dierenarts te krijgen dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Meer uitleg en de kosten ervoor vind je op de Home-pagina