Wat is FIV?

FIV staat ook wel bekend als katten-AIDS. Het is een virus dat het immuunsysteem van een kat aantast en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De afkorting FIV staat voor “Feline Immunodeficientie Virus”. De weerstand tegen alledaagse ziektekiemen neemt sterk af. Hierdoor kan een kat overlijden aan een ziekte waar een kat normaal nauwelijks ziek van wordt. We zien vooral vaak ernstige tandvleesontstekingen die we niet onder controle krijgen, diarree die nergens op reageert, huidinfecties en infecties waar een kat normaal nauwelijks ziek van wordt. Het virus wordt voornamelijk overgedragen via bijtwonden.  Dus komt het vaker voor bij mannelijke katten of katten die veel tijd buitenshuis doorbrengen. Katten met FIV kunnen een aantal symptomen hebben, zoals gewichtsverlies, koorts, diarree en opgezwollen lymfeklieren. 

FIV wordt overgedragen van kat op kat via wonden.

Worden katten met FIV altijd ziek?

Het is belangrijk om te weten dat niet alle katten met FIV gelijk symptomen krijgen. Sommige katten kunnen jarenlang gezond blijven. Er is geen genezing voor FIV, maar met de juiste zorg en behandeling kunnen geïnfecteerde katten een lang en gezond leven hebben. Dit kan bijvoorbeeld een goed dieet, regelmatige bezoekjes aan de dierenarts en het vermijden van stressvolle situaties betekenen.

Is FIV besmettelijk voor mensen?

Nee, gelukkig niet. Het virus kan alleen binnen dringen in de cellen van de kat. Dit gebeurt via eiwitten in de celwand bij de kat. Die eiwitten zijn specifiek voor de kat en bezitten wij mensen niet. Daarom is dit virus niet in staat om onze menselijke cellen binnen te dringen. 

Hoe wordt FIV vastgesteld?

Een FIV besmetting wordt vastgesteld door een bloedonderzoek. Er wordt een klein beetje bloed afgenomen bij de kat. In de meeste klinieken wordt het door middel van een snap-test (te vergelijken met de corona test bij mensen) onderzocht. Maar beter is het om het door middel van een ELIZA-test in het laboratorium te laten bepalen. 

Bloedafname bij de kat om een FIV besmetting vast te stellen.

Hoe kun je FIV voorkomen?

Het is belangrijk dat kattenbezitters op de hoogte zijn van FIV en maatregelen nemen om het zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld het binnenshuis houden van de kat zijn, het laten steriliseren of castreren van de kat om het risico op vechten te verminderen en zorgen dat de kat up-to-date is met vaccinaties. Het is ook een goed idee om de kat te laten testen op FIV als dat nog niet eerder is gedaan, want als we het vroeg ontdekken en behandelen, heeft de kat een beter kans op een goed resultaat. Helaas bestaat er nog geen vaccinatie tegen FIV. 

Is FIV ook te genezen?

Nee, helaas blijft een kat voor de rest van zijn leven drager van het FIV virus. Wel is het mogelijk om het virus af te remmen met AZT (azidothymidine). Dit middel schijnt echter extreem duur te zijn en wordt dus maar zelden gebruikt in de strijd tegen FIV. Wel behandelen we de ziektes die de kat krijgt als gevolg van de FIV met medicijnen. We zetten bij deze besmette katten vaker en sneller medicatie in dan bij katten zonder het FIV virus. Daarnaast kunt u de weerstand van uw kat verbeteren door het levenslang geven van Puur Resistentia. Dit middel bevat stoffen die het afweersysteem van de kat extra krachtig houden. 

Niet altijd gedraagt een kat met FIV zich ziek.

Conclusie

Samengevat is FIV een ernstig virus dat de gezondheid van katten kan beïnvloeden. Maar met de juiste zorg en behandeling kunnen geïnfecteerde katten een lang en gezond leven leiden. Het is belangrijk dat kattenbezitters op de hoogte zijn van de risico’s en maatregelen nemen om de verspreiding ervan te voorkomen.

Heb je nog vragen?

Via onderstaande whatsapp knop kun je je vragen stellen aan dierenarts Nanda. Lees op de Home-pagina hoe het werkt en wat de kosten ervoor zijn.