Inleiding agressie bij honden

Agressie bij honden kan een ernstig probleem zijn voor hondeneigenaren. Het kan leiden tot gevaarlijke situaties voor zowel de hond als degenen om hem heen. Hoewel agressie een natuurlijk gedrag is voor honden, is het belangrijk voor eigenaren om de oorzaken van agressie te begrijpen. En hoe ze dit op de juiste manier kunnen tegen gaan. In dit artikel zullen we de verschillende oorzaken van agressie bij honden vertellen en oplossingen bieden voor het aanpakken en beheren van dit gedrag.

Agressie zien we vooral veel bij kleine honden

Types agressie bij honden

Er zijn verschillende soorten agressie bij honden, elk met zijn eigen oorzaken en triggers. Enkele veelvoorkomende types agressie zijn:

Territoriale agressie

Dit type agressie bij honden kenmerkt zich door het verlangen van de hond om zijn territorium te beschermen, zoals zijn huis, tuin of zelfs een specifiek object of gebied.

Beschermende agressie

Dit type agressie bij honden lijkt op territoriale agressie, maar is gericht op het beschermen van een specifiek persoon of dier.

Bezitterige agressie

Dit type agressie bij honden treedt op wanneer een hond bezitterig wordt van een specifiek object, zoals een speelgoedje of voedsel. Hij wordt agressief naar anderen die het proberen te pakken. Dit zien we vaak bij schijndracht bij de teef. 

Angstagressie

Dit type agressie bij honden treedt op wanneer een hond zich bedreigd of bang voelt en agressief wordt als manier om zichzelf te beschermen. Aanval is immers de beste verdediging.

Frustratieagressie

Dit type agressie bij honden treedt op wanneer een hond frustratie ervaart omdat hij een gewenst gedrag niet kan uitvoeren of een bepaald voorwerp niet kan krijgen. Hij wordt agressief omdat hij zijn natuurlijke gedrag niet kan uitvoeren.

Agressieve hond

Oorzaken voor agressie bij honden

Er zijn veel factoren die bijdragen aan agressie bij honden, waaronder genetica, socialisatie en training. Enkele veelvoorkomende oorzaken van agressie bij honden zijn:

Gebrek aan socialisatie

Honden die tijdens de kritieke periode van ontwikkeling (tussen met name 3 en 12 weken oud) niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen vatbaarder zijn voor agressie tegen onbekende mensen en dieren.

Gebrek aan training en discipline

Honden die niet goed getraind en gedisciplineerd zijn, kunnen agressief gedrag vertonen als gevolg van het niet weten hoe ze zich op de juiste manier horen te gedragen. Wat je niet leert ken je immers niet. En agressief gedrag is normaal bij honden onderling. Dus zal hij sneller agressief gedrag vertonen als hij geen alternatief geleerd heeft. 

Genetica

Sommige hondenrassen kunnen vatbaarder zijn voor agressie vanwege hun genetische erfenis. De labrador staat bekend als een weinig agressief ras omdat dit er in alle jaren min of meer uit gefokt is. 

Angst en onzekerheid

Honden die bang of onzeker zijn, kunnen agressief worden als manier om zichzelf te beschermen. Aanval is immers de beste verdediging. 

Pijn en ongemak

Honden die pijn of ongemak hebben kunnen agressief worden als manier om zichzelf te beschermen. Of om aan te geven dat ze niet in orde zijn. Stel je hebt pijn in je nek en krijgt steeds een riem om je nek waaraan veel getrokken wordt… Daar wordt toch iedereen chagrijnig van?

 

Oplossingen voor het beheren van agressie bij honden

Als uw hond agressief gedrag vertoont, is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken om verdere gevolgen te voorkomen. Dus vandaag nog starten en niet morgen! Enkele oplossingen voor het beheren van agressie bij honden zijn:

Zoek professioneel hulp

Is de agressie bij uw hond ernstig of weet u zelf niet helemaal zeker hoe u het probleem moet aanpakken? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken van een professionele gedragstherapeut met de juiste opleiding. In Nederland zijn er wel iets te veel “ervaringsdeskundigen zonder opleiding”. Zij maken het probleem vaak alleen maar erger. Dus vraag om diploma’s! De juiste professionals kunnen u helpen om de onderliggende oorzaak van de agressie bij uw hond te achterhalen en op maat gemaakte oplossingen en trainingen aan te bieden voor het aanpakken van het probleem. Dit heeft echter wel tijd nodig!

Zorg voor de juiste socialisatie en training

Zorg ervoor dat uw hond goed gesocialiseerd en getraind is, om agressief gedrag te voorkomen. Dit omvat het introduceren van uw hond aan een verscheidenheid aan mensen en dieren en het leren van basiscommandos. Je moet het zien als een gezamenlijke taal leren zodat jullie elkaar beter kunnen begrijpen en dingen aan elkaar kunnen duidelijk maken zonder agressief gedrag. 

Beheer triggers

Het identificeren en beheren van triggers die ervoor kunnen zorgen dat uw hond agressief wordt, kan een effectieve manier zijn om agressief gedrag te voorkomen. Dit kan betekenen om bepaalde situaties te vermijden of technieken zoals desensibilisatie en counterconditionering te gebruiken om uw hond te helpen leren om op een meer gepaste manier om te gaan met triggers. Is uw hond bijvoorbeeld agressief naar fietsers? Ga dan fietsers uit de weg. En zorg dat als er dan toch een fietser in beeld komt hij een snoepje of andere krachtige beloning krijgt. Op den duur (na een paar weken) zal hij de fietser associëren met het snoepje in plaats van met de noodzaak om de fietser aan te vallen. 

Hond laat zijn tanden zien. Dit is een vorm van agressie.
Zorg voor de juiste zorg en voeding

Zorg ervoor dat uw hond de juiste zorg en voeding krijgt. Dit kan helpen om agressief gedrag te voorkomen of te verergeren. Dit omvat het geven van uw hond regelmatig beweging (niet 10 minuten wandelen aan de riem, maar een half uur fietsen of flink ravotten bijvoorbeeld). Ook is mentale stimulatie een zeer belangrijke tip. Gebruik bijvoorbeeld denkspellen. Of ga je hond leren speuren! Daarnaast kun je gebruik maken van een hoogwaardig en gebalanceerd kalmerend dieet

Gebruik positieve versterking

Het gebruiken van positieve versterkingstechnieken, zoals beloningen en lof, kan helpen om uw hond aan te moedigen om meer gewenst gedrag te vertonen en kan een effectief middel zijn om agressief gedrag aan te pakken.

Implementeer gedragsveranderingstechnieken:

Gedragsveranderingstechnieken, zoals desensibilisatie en counterconditionering, kunnen effectief zijn in het helpen van uw hond om te leren omgaan met triggers die agressief gedrag kunnen veroorzaken. Deze technieken houden in dat u uw hond geleidelijk blootstelt aan de trigger in een gecontroleerde omgeving en hem leert om de trigger te associëren met positieve ervaringen zoals een spelletje of een snoepje.

Gebruik medicatie

In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om de agressie van uw hond te beheren. Het is belangrijk om samen te werken met een dierenarts of een professionele gedragstherapeut om te bepalen of medicatie geschikt is voor uw hond en om een behandelplan te ontwikkelen. Zo kan een chemische castratie het proberen waard zijn (hou rekening met een verergering gedurende de eerste maand!!). Of angstremmers wanneer er sprake is van angstagressie. 

Onderzoeken naar agressiviteit worden gedaan.

Huidig onderzoek naar agressie bij honden

Er zijn de laatste jaren zeer veel onderzoeken gedaan naar agressiviteit bij honden. Eèn van de ontdekkingen die gedaan is houdt in dat er bij honden met agressief gedrag veel lagere hoeveelheden serotonine in hun bloed gevonden wordt. Serotonine is het hormoon dat inwerkt op de hersenen en zorgt voor een gelukkig gevoel. Bij mensen is bekend dat bij een te laag serotonine gehalte depressieve gevoelens ontstaan. Helaas zijn er nog geen duidelijke conclusies uit die onderzoeken naar voren gekomen. Maar mocht u met uw hond samen met een gedragsdeskundige er niet meer uitkomen dan is het wellicht nog een optie om 5-HTP aan uw hond te geven. Deze 5-HTP is een bouwstof voor serotonine. 

U kunt uw hond deze stof geven door het Calm dieet van Royal Canin aan hem te gaan geven. Hierin zit 5-HTP verwerkt. U kunt ook uw dierenarts vragen om bloed bij uw hond af te nemen om zijn serotonine gehalte te bepalen. Maar dit is een vrij ingewikkeld traject waarbij het bloed bevroren opgestuurd moet worden naar een Amerikaans laboratorium. En dus is dat vrij duur. 

Conclusie agressie bij honden

Agressie bij honden kan een ernstig probleem zijn, maar met de juiste aanpak is het mogelijk om dit gedrag aan te pakken en te beheren. Door de oorzaken van agressie bij honden te begrijpen en oplossingen te implementeren zoals professioneel hulp zoeken, de juiste socialisatie en training bieden, triggers beheren en positieve versterking en gedragsveranderingstechnieken gebruiken, kunt u uw hond helpen om een gelukkig en gezond leven te leiden.

Behoefte aan overleg?

Door op onderstaande whatsapp knop te drukken kunt u dierenarts Nanda om advies vragen over uw agressieve hond. Meer informatie over advies via whatsapp en de kosten hiervoor leest u op de Home-pagina