Wat is nierfalen?

Nierfalen, ook wel nierinsufficiëntie genoemd, is een ernstige en mogelijk levensbedreigende aandoening. Deze treedt op wanneer de nieren niet langer het bloed ontdoen van afvalstoffen. In dit verhaal gaat het nierfalen enkel over de chronische variant. Die dus al even speelt. Er bestaat ook een acute nierfalen die zeer plotseling optreedt. De nieren zijn levensnoodzakelijke organen die een belangrijke rol spelen in het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam. Dit doen ze door afvalproducten uit het bloed te filteren en in de urine uit te scheiden. Wanneer de nieren niet naar behoren werken, bouwen afvalstoffen zich op in het lichaam en kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan.

Hond met nierfalen moet behandeld worden met een vloeistof infuus

Symptomen van nierfalen bij honden

De symptomen van nierfalen bij honden kunnen variëren afhankelijk van hoe slecht de nieren inmiddels zijn. Ook de de onderliggende oorzaak heeft effect op de ernst van de symptomen. Sommige veelvoorkomende tekenen van nierfalen bij honden zijn:

 • Meer urine maken en meer drinken
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Braken
 • Diarree
 • Vermoeidheid
 • Zwakte
 • Verlies van spiermassa
 • Slechte adem
 • Neurologische klachten waaronder trillen en sufheid

Het is belangrijk om te bedenken dat deze symptomen ook door een reeks andere gezondheidsproblemen kunnen worden veroorzaakt! Het is dus belangrijk om uw hond door een dierenarts te laten onderzoeken als u één van deze tekenen opmerkt.

Oorzaken van nierfalen bij honden

Er zijn veel mogelijke oorzaken van nierfalen bij honden. Het is ook niet altijd mogelijk om nog te achterhalen waardoor een hond nierfalen heeft gekregen. Enkele oorzaken voor nierfalen zijn:

 • Veroudering: Naarmate honden ouder worden, kunnen hun nieren minder efficiënt worden in het verwijderen van gifstoffen. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van nierfalen bij oudere honden.
 • Infectie: Bacteriële, virale of parasitaire infecties kunnen een ontsteking en schade aan de nieren veroorzaken.
 • Giftige stoffen: Blootstelling aan giftige stoffen, zoals antivries, of bepaalde hoge doseringen van medicijnen kan schade aan de nieren veroorzaken en leiden tot nierfalen.
 • Aangeboren afwijkingen: Sommige honden zijn geboren met afwijkingen in hun nieren die nierfalen kunnen veroorzaken.
 • Chronische ziekten: Chronische ziekten, zoals suikerziekte en hoge bloeddruk, kunnen extra druk op de nieren zetten en het risico op nierfalen verhogen. 
Hond voelt zich ziek door nierfalen.

Diagnose van nierfalen

Wanneer er een vermoeden is van nierfalen bij uw hond dan is het verstandig om naar uw dierenarts toe te gaan. Deze kan dan wat bloed bij uw hond afnemen. Bij de gemiddelde hond duurt dit de afname hooguit een minuut (meestal veel korter). En het is afgezien van een klein prikje niet erg vervelend voor uw hond. Dit bloed zal onderzocht worden op meerdere stoffen. Maar onder andere het SDMA, ureum en creatinine zijn drie stoffen die stijgen in het bloed wanneer er sprake is van nierfalen. Zijn ze dus bij uw hond verhoogd dan is er sprake van nierfalen. Daarna zal er waarschijnlijk nog een urine onderzoek gedaan worden om te kijken of hij ook eiwitten uit plast. 

Behandeling van nierfalen

De behandeling van nierfalen bij honden hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. Sommige veelvoorkomende behandelingsopties zijn:

 • Dieet: Het geven van een speciaal niervriendelijk dieet kan helpen om de druk op de nieren te verminderen. Hierdoor kan hun werking verbeteren. Er zitten minder eiwitten in waardoor er minder afvalstoffen gemaakt worden door het lichaam. Daarnaast zijn de mineralen aangepast omdat een hond met nierfalen sommige mineralen ophoopt in zijn lichaam. Een voorbeeld van een nierdieet zijn Royal Canin Renal brokken. Maar u kunt uw hond in principe bij nierfalen zelfs nog beter natvoer geven aangezien dit meer vocht bevat en u de nieren daar op zichzelf al mee ondersteunt. U kunt gebruik maken van Royal Canin Renal natvoer. Voor grotere honden kan dit echter flink duur worden. 
 • Vloeistoftherapie: Door via een infuus grotere hoeveelheden vocht toe te dienen worden de afvalstoffen uit het lichaam gespoeld. De nieren zelf herstellen er niet van, maar de hond voelt zich vele malen minder ziek. Ook hoeven de nieren dan even wat minder hard te werken waardoor ze weer iets kunnen verbeteren. Dit doorspoelen kan ook gebeuren door onderhuids een infuus te geven. Dit blijkt echter een minder krachtige manier van “reinigen” te zijn. Dit doorspoelen is niet altijd nodig. Enkel wanneer een dier zich ook niet fit voelt en niet goed eet zal dit gedaan worden. Uw dierenarts zal u hierover adviseren. 
 • Medicijnen: Uw dierenarts kan medicijnen voorschrijven om de symptomen van nierfalen te helpen beheersen, zoals anti-misselijkheidsmedicijnen of medicijnen om de hoeveelheid eiwit in de urine te verminderen. Heel soms zijn er ook fosfaatremmers nodig. 
 • Dialyse: Voor zover mij bekend is voeren we in Nederland nog geen dialyse uit bij honden met nierfalen. 
 • Niertransplantatie: Hoewel ze medisch in staat zijn om een niertransplantatie uit te voeren zijn er ethische problemen om dit in Nederland uit te voeren. Honden kunnen immers geen toestemming geven om een nier bij ze te laten verwijderen en ze zo te laten transplanteren in een andere hond.  
Hond moet een halskraag om in verband met een infuus.

Nierfalen voorkomen

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om nierfalen bij uw hond te helpen voorkomen:

 • Zorg dat uw hond voldoende vocht binnenkrijgt: Zorg dat uw hond toegang heeft tot voldoende schoon, vers water om de nieren gezond te houden.
 • Voer een hoogwaardig dieet: Een voeding met een goede voedingsbalans kan helpen om de niergezondheid te ondersteunen en het risico op nierfalen te verminderen. Hoogwaardige eiwitten geven minder afvalstoffen dan de eiwitten in de goedkope supermarktvoedingen.
 • Regelmatig check-ups: Regelmatige check-ups bij de dierenarts kunnen helpen om eventuele nierproblemen op tijd te identificeren. Dan kan er op tijd een behandeling worden gestart. Met name het gewicht van de hond is een goede indicator. Ook adviseren we aan de eigenaren van de oudere honden om er over na te denken of ze een bloedonderzoek uit voorzorg zouden willen doen. Zo kunnen veel aandoeningen (dus niet alleen nierfalen) al vroegtijdig opgespoord worden. 
 • Vermijd toxinen: Houd uw hond uit de buurt van potentieel giftige stoffen zoals antivries, reinigingsmiddelen en medicijnen, om het risico op schade aan de nieren te verminderen.

Nierfalen is een ernstige aandoening die serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw hond. Als u één van de hierboven genoemde symptomen opmerkt, is het belangrijk om uw hond zo snel mogelijk door een dierenarts te laten evalueren. Waarschijnlijk zal hij een bloedonderzoek voorstellen. Met behulp van tijdige diagnose en behandeling kan het mogelijk zijn om de voortgang van nierfalen te vertragen en de kwaliteit van leven van uw hond te verbeteren. Nierfalen is dan niet te genezen, maar de verslechtering van de nieren is wel af te remmen. 

Heeft u behoefte aan overleg?

Verdenkt u uw hond van nierfalen? Of is het zelfs al vastgesteld? Mocht u hier vragen over hebben dan kunt u advies vragen aan dierenarts Nanda. Dit. kunt u doen door op onderstaande whatsapp knop te drukken. Meer informatie over deze mogelijkheid en de kosten ervoor vindt u op de Home-pagina