Zweten katten? Alles wat je moet weten over hoe en waarom katten zweten

Kunnen katten zweten?

Ja, dat kunnen ze. Maar tegelijk is het antwoord ook nee. Hoe zit dat? Katten hebben net als mensen zweetklieren, maar alleen op hun voetzooltjes, kin, lippen en rondom hun anus. Wanneer hun lichaam te warm wordt zullen de zweetklieren op die plekken zweet gaan maken. Maar het overgrote deel van hun lichaam heeft dus geen zweetklieren. 

Wat is de functie van zweet?

Wanneer het lichaam van een (warmbloedig) dier te warm begint te worden dan worden er signalen gestuurd naar de hersenen. De hersenen op hun beurt stimuleren de zweetklieren om te gaan zweten. Het oppervlak van het lichaam waar de zweetklieren zitten wordt dan nat. En dit vocht laten verdampen kost energie. Die energie (=warmte) wordt van het lichaam onttrokken. Met andere woorden, de overtollige warmte van het lichaam wordt gebruikt om het zweet te laten verdampen. Resultaat: het lichaam koelt af wanneer een kat gaat zweten. Dit is echter maar in een zeer kleine mate. 

Een kat zal niet snel gaan zweten wanneer hij in de zon ligt.

Hoe "zweten" katten dan wel?

Wanneer katten te warm worden gaan hun zweetklieren dus aan het werk. De kat gaat zweten. Maar aangezien zij die zweetklieren niet op hun hele lichaam hebben zitten werkt dat mechanisme bij katten niet zo goed als bij mensen. 

Katten zijn echter zeer goed in het zichzelf wassen. En bij dit wassen maken ze hun vacht vochtig met speeksel. Heeft een kat een te warm lichaam gekregen dan gaan ze zichzelf vaker wassen dan wanneer het koud is. Vandaar dat je katten zich in de zomer vaker ziet likken. Dit principe werkt dus hetzelfde als wanneer de kat zou zweten. 

Om te voorkomen dat ze te warm worden gaan katten ook vaker ’s nachts op stap en slapen gedurende de dag op koele plekjes. Zo voorkomen ze al in grote mate dat ze oververhit raken. De kat heeft dan ook geen noodzaak om te gaan zweten of wassen. 

Een kat zal zich vaker wassen in plaats van te gaan zweten wanneer hij het warm heeft.

Hijgen katten ook net zoals honden?

Katten kunnen inderdaad gebruik maken van hetzelfde mechanisme van hijgen als honden. Een hond gaat hijgen (sneller oppervlakkig ademhalen) wanneer hij het te warm krijgt en bevochtigt daarbij de ademlucht door het verdampen van de lichaamsvloeistoffen. Dus ook bij dit principe koelt het lichaam af door vocht te laten verdampen. Net zoals het mechanisme van zweten bij de kat. 

Katten kunnen dit mechanisme toepassen in uiterste nood. Maar ze gebruiken het niet vaak. Zie je een kat hijgen dan is dit een teken dat je kat echt een gevaarlijk hoge lichaamstemperatuur heeft gekregen. Ofwel dat er een probleem is mijn zijn luchtwegen natuurlijk. 

Een kat hijgt omdat hij het te warm gekregen heeft.

Hoe controleer je de lichaamstemperatuur van een kat?

Wanneer je kat er in de warmte erg oncomfortabel uit ziet en aan het hijgen is dan is het noodzakelijk dat zijn lichaamstemperatuur opgenomen wordt. Deze kun je meten met een rectale thermometer (voor mensen). Doe een beetje vaseline op het metalen uiteinde zodat het wat prettiger voor je kat voelt wanneer je de thermometer in zijn anus steekt. Dit hoeft maar 1 tot 2 cm diep. 

Een normale lichaamstemperatuur bij katten is 38,0°C tot 39,0°C. Hebben ze een beetje stress dan komen ze al vrij gemakkelijk tot 39,5°C. Zit hun temperatuur daar onder dan hoef je niets te doen. 

Heeft hij een temperatuur tussen de 39,5°C en 40,5°C dan leg je hem weg in een koele ruimte. Hij zal dan zelf door zweten en wassen zijn lichaamstemperatuur omlaag brengen. 

Is zijn temperatuur boven de 40,5°C maar onder de 41,0°C dan moet je hem in een koele ruimte leggen maar daarnaast ook zijn voetjes en oortjes een beetje nat maken. Dit zal zijn temperatuur al omlaag gaan brengen. Daarnaast zal hij zelf gaan zweten en zich wassen. 

Is zijn temperatuur 41,0°C of hoger dan moet je met hem een (spoed)dierenarts bezoeken. Diverse lichaamsprocessen die noodzakelijk zijn om te overleven maken gebruik van eiwitten. En die eiwitten kunnen van vorm gaan veranderen bij temperaturen vanaf 41,5°C. Noodzaak dus om dat punt absoluut te voorkomen. 

De lichaamstemperatuur bij een kat wordt opgenomen.

Heb je vragen over jouw (niet) zwetende kat?

Dat mag natuurlijk. Door op onderstaande whatsapp-knop te drukken kun je een bericht sturen naar dierenarts Nanda. Hoe het in zijn werk gaat en wat de kosten zijn kun je terug vinden op de Home-pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *