Chippen bij katten binnenkort verplicht

Eindelijk... het komt in zicht

Gisteren las ik het bericht dat er nu eindelijk besloten is om het verplicht te stellen dat je je kat laat chippen. Helaas was de beslissing wegens financiële redenen genomen. Niet vanwege de hoeveelheid dierenleed. Maar goed. Ik ben in elk geval blij dat het gaat komen. En dat het waarschijnlijk nog wel vijf jaar duurt daar praten we dan maar niet over. 

Dierenleed

In Nederland hebben we het eigenlijk wel heel goed voor elkaar op diergeneeskundig gebied. Dus ik besef me goed dat er in Nederland veel minder dierenleed is dan in andere landen. Maar het kan altijd beter. Vorige week nog werd er via de dierenambulance een ernstig benauwde kat bij mij binnen gebracht. Gelukkig was hij gechipt en konden we de eigenaar al snel op de hoogte stellen. Al snel werd duidelijk dat hij een gescheurd middenrif had. Daardoor kon hij nauwelijks ademhalen. Doordat de kat gechipt was kon ik snel met de eigenaar overleggen wat er gedaan kon worden om hem te helpen. 

Een kat in ademnood heeft geen dagen de tijd om te wachten tot zijn eigenaar eindelijk eens gevonden wordt. En dat geldt voor veel medische problemen. In dit geval was het dus echt heel belangrijk dat hij gechipt was èn dat zijn eigenaar de contactgegevens up to date had gehouden! Helaas had dit ook jouw kat kunnen zijn. Dus zorg voor een goed geregistreerde chip bij jouw kat. Of het nou verplicht is of niet. 

Chippen, hoe werkt dat nou eigenlijk?

Het chippen van een kat mag op dit moment alleen nog maar gedaan worden door een dierenarts. Hierbij prikken we met een naald in de huid van de kat en duwen via die naald een kleine chip onder de huid. Dit gebeurt in principe zonder narcose. Prettig is het niet, maar het doet ook niet super zeer. Toch kiezen veel eigenaren ervoor de chip te laten plaatsen tijdens de sterilisatie of castratie. 

Deze chip doet verder niets terwijl hij daar zit. Tenzij er een magnetisch veld in de buurt gehouden wordt. Dan krijgt de chip wat energie om een chipnummer uit te zenden. Met een chipreader maken we een magnetisch veld en vangen daarna het chipnummer op zodat we de code kunnen aflezen. Die code is uniek voor die chip en dus voor die specifieke kat. 

chip wordt afgelezen bij een kat

De code registreren

Aan een chipnummer op zichzelf heb je natuurlijk niets. Die moet ook nog ergens bewaard worden met de eigenaar-gegevens erbij. Dat gebeurt op het internet in bepaalde databanken. In Nederland hebben we er daar een flink aantal van. Gelukkig is er ook weer een overkoepelende website die de gegevens van het chipnummer kan zoeken in al die databanken. 

Is jouw kat al gechipt?

Is jouw kat al gechipt dan is het verstandig om af en toe de gekoppelde gegevens te controleren. Regelmatig vergeten mensen bij het krijgen van een nieuw telefoonnummer de chipgegevens bij te werken. Sterker nog. De meeste mensen weten niet eens dat dat kan of moet gebeuren. Dus controleer dat nu gelijk maar even. Dan vergeet je het in elk geval niet. 

Hoe controleer je de chipgegevens?

In het vaccinatieboekje van je kat zie je voorin zijn gegevens staan. Daar staat ook zijn chipnummer in als hij gechipt is. Het is een 15-cijferige code en vaak is het een sticker met een streepjescode. Deze code kun je invullen op de website chipnummer.nl. Die website gaat vervolgens in alle databanken van Nederland kijken of hij dat chipnummer ergens kan vinden. Zo ja, dan zie je een groen balkje ontstaan in de databank waar hij gevonden is. 

Screenshot van de startpagina van chipnummer.nl
Chip hond of kat controleren: screenshot van zoekresultaten op chipnummer.nl

Klik op de groene balk om de gegevens van jouw kat en dus van jou te zien. Als de gegevens kloppen dan hoef je verder niets te doen. Kloppen ze niet dan moet je ze op de site waar je bent gaan aanpassen. Dat is voor elke databank weer anders. Lukt het niet, bel of mail dan die instantie om het wel voor elkaar te krijgen. 

De chip van mijn kat staat niet geregistreerd.

Wees gerust! Je bent bij lange na niet de enige. Maar het moet natuurlijk wel gedaan worden. Beter laat dan nooit. Anders hebben jij en je kat niets aan de chip. Zoals gezegd zijn er verschillende databanken. Sommige zijn gratis, maar die zijn niet altijd even goed bereikbaar voor ons als dierenarts. De site ligt er bijvoorbeeld vaak uit. Een goede website waar je tegen een redelijke prijs je kat kunt laten registreren is bij de NDG.nl. Dit registreren kost op dit moment €6,50. Volg de aanwijzingen op de website om de chip van je kat te registreren. Als alles klaar is moet je nog wel even controleren op chipnummer.nl of je kat inderdaad nu terug te vinden is in de databank van de NDG. 

Kat moet naar de dierenarts om zijn chip te laten aflezen.

Je kat is gechipt, maar je hebt geen chipnummer.

Als je eigen dierenarts je kat gechipt heeft dan kun je hen bellen en vragen naar het chipnummer van jouw kat. Weten zij het ook niet dan moet de chip van jouw kat even uitgelezen worden. Dit kun je bij je dierenarts laten doen. Normaal gesproken is dit gratis. Maar je moet dan wel met je kat naar ze toe gaan. Mocht je dat niet kunnen of willen dan kun je ook zelf een chipreader kopen. Goedkoop zijn ze echter niet. Hieronder ziet u de goedkoopste van bol.com. Heb je nog een fokker van honden of katten in je buurt? Die hebben zelf ook vaak een chipreader. Die kun je wellicht ook even benaderen om te vragen of zij de chip bij jouw kat kunnen aflezen. 

Is je kat nog niet gechipt?

Dan hoop ik dat je ervoor zult kiezen om je kat alsnog te laten chippen. Vraag je dierenarts naar de kosten. Meestal zit het rond de €50,-. Hopelijk heb je de chip nooit nodig. Maar als hij toch nodig is dan ben je maar wat blij dat je kat hem heeft!

Wil je meer advies over het chippen van je kat?

Via onderstaande whatsapp knop kun je dierenarts Nanda om advies vragen. De kosten hiervoor en hoe het in zijn werk gaat kunt u teruglezen op de Home-pagina