Inleiding

Een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een veelvoorkomende aandoening bij katten. Vooral oudere katten hebben dit regelmatig. Het wordt meestal veroorzaakt door onderliggende gezondheidsproblemen, zoals chronisch nierfalen of een te hard werkende schildklier. Bloeddruk problemen zonder onderliggend probleem is bij katten zeldzaam. Helaas heeft een te hoge bloeddruk ernstige gevolgen als het niet behandeld wordt. In dit artikel bespreken we wat een hoge bloeddruk bij de kat inhoudt. En welke symptomen je kunt opmerken wanneer jouw kat er last heeft. Op die manier kun je jouw kat het beste helpen zodat hij zo lang mogelijk een fijn leven heeft.

Wat is een hoge bloeddruk bij katten?

Een hoge bloeddruk bij katten ontstaat wanneer de bloedvaten in het lichaam samentrekken. Ook wanneer het hart niet meer goed zijn werk doet stijgt de bloeddruk. Op een gegeven moment wordt dit gevaarlijk. Op de lange termijn ontstaat er schade aan de bloedvaten, het hart, de hersenen, de ogen en de nieren. Als gevolg van de hoge bloeddruk kunnen er ernstige gezondheidsproblemen ontstaan zoals hartfalen, nierfalen, dementie en blindheid.

De bloeddruk wordt bij deze kat gemeten om een hoge bloeddruk vast te stellen.
Een bloeddrukmeting bij de kat.

Symptomen van een hoge bloeddruk bij katten

De symptomen van een hoge bloeddruk bij katten kunnen subtiel zijn. Ze worden helaas door veel katten-eigenaren niet opgemerkt. Echter, sommige veelvoorkomende tekenen zijn:

Slecht zien met uiteindelijk blindheid. Vaak zijn de pupillen vergroot. 

Weinig willen bewegen en zwakte als gevolg van hartproblemen

Neurologische klachten zoals sloomheid, dementie, desoriëntatie en evt epileptische aanvallen.  

Daarnaast komen er vaak ook symptomen voor die afkomstig zijn van de onderliggende oorzaken. Bijvoorbeeld bij nierfalen en schildklierproblemen kun je die symptomen bij je kat zien. Dit zijn onder andere:

Afname van de eetlust, braken en evt diarree

Meer drinken en meer plassen dan vroeger

Onrustig of rusteloos gedrag

Merk je een van deze symptomen bij je kat? Dan is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor verdere onderzoeken en een gepaste behandeling. 

Een bloeddrukmeting ter controle bij een kat met een schildklierprobleem.

Oorzaken van een hoge bloeddruk bij katten

Een te hoge bloeddruk bij katten kan veroorzaakt worden door verschillende onderliggende gezondheidsproblemen, zoals:

Nierfalen

Te hard werkende schildklier (hyperthyroïdie)

Hartproblemen

Hoge bloeddruk veroorzaakt door bepaalde medicijnen

Diagnose en behandeling

Om een te hoge bloeddruk bij je kat vast te stellen zal je dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en een bloeddrukmeting doen. Ze kunnen ook een bloed- en urineonderzoek uitvoeren om onderliggende aandoeningen op te sporen. Wanneer de hoge bloeddruk eenmaal vastgesteld is, zal je dierenarts samen met jou een behandelplan opstellen. Dit omvat het behandelen van onderliggende aandoeningen. Bijvoorbeeld een nierdieet en medicatie bij nierfalen. Of schildkliermedicatie om een schildklierprobleem op te lossen. Helpt dit onvoldoende dan kan er voor gekozen worden om bloeddruk verlagende medicatie te geven aan de kat. Ook kan het dieet aangepast worden als dat nodig is. Afvallen is ook een belangrijke factor indien de kat overgewicht heeft. De bloeddruk zal in elk geval herhaaldelijk gecontroleerd moeten worden gedurende de rest van het leven van je kat. 

Grote pupillen bij een senior kat worden vaak veroorzaakt door een te hoge bloeddruk.

Preventie van een hoge bloeddruk bij katten

Bloeddruk problemen bij katten kun je voorkomen door een preventieve screening op oudere leeftijd. Je kunt bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse vaccinatie ook bloed laten afnemen en onderzoeken bij je kat. Hierdoor worden de onderliggende problemen die voor een te hoge bloeddruk kunnen zorgen vroegtijdig ontdekt. Door ze dan ook vroegtijdig te behandelen voorkom je een ernstig verhoogde bloeddruk. Naast een preventieve screening is het belangrijk om een gezonde levensstijl en een gezonde voeding te geven en geen overgewicht te krijgen. 

Heb je meer vragen?

Maak je je zorgen over de gezondheid van je kat? Neem dan contact op met dierenarts Nanda voor een persoonlijk advies. Via onderstaande Whatsapp knop kun je haar een bericht sturen. Voor meer informatie hoe het advies vragen in zijn werk gaat en wat de kosten zijn lees je op de Home-pagina