Inleiding krolse kat

Katten zijn bekend om hun unieke reproductiecycli. En als katten eigenaar is het belangrijk om te begrijpen wanneer jouw kat voor het eerst een krolse kat zal worden. In dit artikel bespreken we de leeftijd waarop katten meestal hun eerste krolsheid cyclus beginnen. En hoe lang de cycli van een krolse kat duurt. Ook vertellen we welke tekenen je ziet bij een krolse kat om te weten wanneer jouw kat krols is.

Leeftijd bij aanvang eerste krolsheid

De leeftijd waarop een kat voor het eerst een krolse kat wordt, kan variëren. Het hangt af van het ras, de grootte en algehele gezondheid. Maar ook het jaargetijde speelt mee. Gemiddeld beginnen echter de meeste katten tussen de leeftijd van zes en twaalf maanden met hun eerste krolsheid. Kleinere rassen, zoals Siamezen en Burmezen, kunnen al zo vroeg als vier maanden beginnen. Terwijl grotere rassen, zoals Maine Coons, pas na een jaar voor het eerst krols worden. Is een kat niet gezond dan kan het gebeuren dat ze niet krols wordt. Gedurende de maanden december en januari worden in Nederland de meeste katten ook niet krols. Ze wachten dan even tot de dagen langer worden en de lente in aantocht is. 

Rollen over de grond is een symptoom van een krolse kat.

Duur van een krolsheidcyclus

Krolsheid bij katten duurt meestal tussen de zeven en tien dagen. De meest opvallende tekenen van een krolse kat zie je tijdens de eerste drie tot vier dagen. Tijdens deze periode kan jouw kat luidruchtig worden (lees: enorm krijsen), rusteloos zijn en zelfs een verandering in haar gedrag vertonen, zoals een toegenomen affectie voor jou of andere huisdieren in het huishouden. Zo’n cyclus herhaalt zich om de 2 tot 4 weken totdat ze gedekt werd. Pas als een krolse kat gedekt werd zal haar krolsheid-cyclus onderbroken worden. Zelfs als ze niet drachtig is geworden. 

Symptomen bij een krolse kat

Er zijn verschillende symptomen waar je op kunt letten om te weten wanneer je kat krols is. Enkele van de meest voorkomende zijn een toegenomen affectie voor jou of voor andere huisdieren. Daarnaast is ze veel vocaler, tot een luid geschreeuw aan toe. Ook is ze onrustig en toont een verandering in gedrag. Je kat kan ook een gezwollen vulva vertonen. Ze houdt haar staart naar één kant, met name wanneer je haar aait. Hierdoor wordt het voor mannelijke katten namelijk gemakkelijker om haar te dekken. Bovendien kan ze vaker plassen. In sommige gevallen kan ze zelfs urine rond spuiten om haar territorium te markeren.

Geluid van een krolse kat

Een krolse kat kan een enorm schreeuwend geluid maken. Een geluid waarop alle intacte katers in de buurt zullen reageren en dat ook menig gevecht zal opleveren tussen katers. In dit youtube filmpje kun je verschillende geluiden horen van krolse katten

Is een krolse kat zielig?

Nee, dat is ze niet. Hoewel het geluid je soms kan laten denken dat er iets grondig mis is met je kat. Maar ze heeft geen pijn en voelt zich prima. Het enige is dat ze erg graag gedekt wil worden en ze zal er hard haar best voor doen om dit te laten gebeuren.

Krolse kat 's nachts

Met een krolse kat zal de hele buurt ’s nachts te weten komen dat ze krols is. En dit maakt jou als eigenaar niet populair in de buurt. Het is dan ook verstandig om je krolse kat te laten steriliseren als je er geen nestje meer mee wilt krijgen. Wil je dat wel dan kun je bij je dierenarts de poezenpil ophalen. Je buren zullen er dankbaar voor zijn. Deze pil geef je 1x per week aan je kat tot aan het moment dat ze klaar is om een nestje te krijgen. We adviseren om dit te doen vanaf een leeftijd van 2 jaar. 

Een krolse kat en een wattenstaafje

Wanneer een krolse poes gedekt wordt zal haar krolsheid cyclus gedurende ongeveer 7 weken onderbroken worden. Zelfs als ze niet bevrucht werd. Dit komt doordat haar vagina wat opgerekt wordt door de dekking. Hierdoor ontstaat een vrijstelling van hormonen, waaronder oxytocine, waardoor de krolsheid cyclus tijdelijk onderbroken wordt. 

Dit fenomeen kun je met een natgemaakt wattenstaafje simuleren bij je krolse poes. Het makkelijkst is het om dit met twee personen te doen. De ene persoon aait de poes over haar rug bij de staart regio. Hierdoor zal ze haar billen in de lucht steken. Vervolgens pakt deze zelfde persoon de poes vast in haar nekvel. Niet te hard natuurlijk, maar genoeg om haar niet weg te laten komen. Dit vinden veel mensen zielig, maar tijdens de dekking pakt een kater de poes ook beet in haar nekvel en doet dat met zijn tanden. 

De tweede persoon neemt het vochtige wattenstaafje in zijn hand en brengt hem binnen in de vulva van de poes. Hier beweegt deze persoon hem zachtjes heen en weer. De penis van een kater is zeer klein. Het wattenstaafje hoef je dus niet ver in haar vagina naar binnen te doen. Doordat je met het wattenstaafje de vaginawand iets uitrekt wordt er oxytocine vrijgesteld en zal de krolsheid tijdelijk stoppen. Je kunt de handeling met het wattenstaafje twee of drie keer herhalen in de komende dagen zodat de kans op succes vergroot. Maar na een week of zeven is het gewoon weer feest. Wil je geen nestje van je poes, dan is het verstandiger om haar te laten steriliseren. 

Conclusie

Conclusie, de leeftijd waarop een kat voor het eerst krols wordt, kan variëren, maar de meeste katten beginnen tussen de leeftijd van zes en twaalf maanden. Krolsheidcycli duren meestal tussen de zeven en tien dagen en tijdens deze periode kan je kat verschillende tekenen van krols gedrag vertonen, zoals een toegenomen affectie, rusteloosheid en een verandering in gedrag. Als katten eigenaar is het belangrijk om de reproductiecyclus van je kat te begrijpen, zodat je haar de beste zorg kunt geven.

Heb je advies nodig over jouw krolse kat?

In dat geval kun je advies vragen door op onderstaande whatsapp knop te drukken. Dierenarts nanda zal je dan zo goed mogelijk helpen. Hoe het werkt en wat de kosten zijn vind je terug op de Home-pagina.