Inleiding

Uw kat heeft overgegeven, oftewel hij heeft gekotst. Dit is altijd erg vervelend, zowel voor uw kat als voor uzelf. Braaksel opruimen is doorgaans niemands favoriete bezigheid. Katten doen het dan ook structureel niet! Daar heeft hij u voor. Elke kat geeft incidenteel wel eens over. Dat hoort nou eenmaal bij katten. Maar wanneer het meerdere keren op een dag is kan er toch meer aan de hand zijn. Het kan wit schuim/slijm zijn, het kan voedsel zijn, maar het kan ook geel gal zijn. En soms zitten er ook wat spoortjes bloed bij. 

Meer over overgeven of kotsen bij de kat

Overgeven kan heel plotseling opkomen en van de een op de andere dag een kat geven die een zieke indruk maakt. We noemen dit acuut braken. In veruit de meeste gevallen lost dit acuut braken zichzelf weer op na een dag of 2-3. 

Maar naast acuut braken komt er ook chronisch braken voor. Bij chronisch braken braakt de kat al meerdere weken achter elkaar meerdere keren op een dag. In dat geval is het braken dus niet opgelost na een paar dagen. 

Kat is misselijk en kwijlt daarom erg.

Acuut braken

Heeft uw kat van de een op de andere dag last van overgeven? Dit is doorgaans geen ernstig probleem. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het niet heel vervelend is dat uw kat overgeeft. Maar in de meeste gevallen is het maag-darmstelsel gewoon even van slag geraakt door iets verkeerds te eten, door een virus of door een haarbal die wat in de weg zit. 

Overgeven door giftige stoffen

Heel vaak komt het voor dat een kat aan een plant in huis of buiten heeft lopen knabbelen. Veel planten bevatten giftige stoffen, de zogenaamde toxines. Deze kunnen het maagslijmvlies en darmslijmvlies gaan irriteren waardoor een kat misselijk kan worden en kan overgeven. Sommige katten smekken dan ook met hun bek. Soms komen er hele kwijl draden uit de mond. Dit herstelt zich vanzelf weer na een paar dagen, zolang ze maar niet meer aan die plant gaan eten. Controleer ook vooral even de bos bloemen die u wellicht gekregen heeft. Zeer vaak is dit de oorzaak. (Tegenwoordig zitten er vaak lelies in een boeket. Dit kan dodelijk zijn voor uw kat. Dus heeft uw kat aan een lelie zitten knabbelen dan moet u wel gelijk contact opnemen met uw dierenarts, ook als hij/zij nog niet ziek oogt)

Andere giftige stoffen eten katten meestal niet vanzelf op. Ze zijn heel gevoelig voor bepaalde smaakjes. En giftige stoffen smaken nou eenmaal vaak niet zo lekker. Het komt maar sporadisch voor dat een kat een bepaald gif of medicatie die niet voor hen bedoelt was opeet. Mocht je dat toch gezien hebben dan dien je direct contact op te nemen met je eigen dierenarts om te vragen wat je moet gaan doen. 

Virusinfecties

Ook kunnen katten, net als wij mensen, soms last hebben van een virus. Dit virus kan het maagslijmvlies en eventueel het darmslijmvlies aantasten. Ook in dit geval gaat het overgeven meestal na een dag of 3-4 weer vanzelf over. Mocht uw kat echt een zieke indruk maken dan is het verstandig om even zijn temperatuur te meten. Met enige regelmaat heeft een kat koorts als hij een virus onder de leden heeft. Zijn normale temperatuur hoort onder de 39,5 graden Celsius te zijn. Zit hij er boven dan kunt u met hem naar de dierenarts gaan. Deze zal hem dan wat tegen de misselijkheid geven en daarnaast een koortsremmer voorschrijven. Dan voelt hij zich een stuk beter. 

Een haarbal als oorzaak van overgeven.

Katten hebben op hun tong een soort haakjes staan. Wanneer ze zichzelf wassen blijven dode haren aan die haakjes hangen.  Ze worden op die manier uit de vacht verwijderd. Een kat kan de haren dan doorslikken. Doorgaans komt dit gewoon met de ontlasting weer naar buiten. Maar soms hopen ze zich op in de maag en vormen daar een haarbal. Wanneer dit het geval is gaat een kat meestal uit zichzelf een keer overgeven om die haarbal uit zijn maag te verwijderen. Soms eten ze zelfs een beetje extra gras zodat de maag wat geïrriteerd raakt en braken opgewekt wordt.

In een enkel geval blijft die haarbal echter toch in de maag zitten. Uw kat kan dan dagelijks een keer braken. Verder maakt hij echter geen zieke indruk. Tussen de braakpogingen door gedraagt hij zich normaal. Mocht dit passen bij het braken dat u bij uw kat ziet dan kunt u gebruik maken van lax-a-past. Door van deze pasta 5 dagen achter elkaar ongeveer 2,5cm aan uw volwassen kat te geven lost de haarbal op in kleinere stukjes die vervolgens met de ontlasting mee naar buiten kunnen komen. Overgevende kittens moeten minimaal 6 maanden oud zijn voor dit middel en zij mogen 5 dagen lang 1,5mm pasta krijgen. Eet uw kat het niet zelf op? Geen nood, gewoon wat van de pasta aan de pootjes smeren. Dan likken ze het op omdat ze zichzelf vies voelen en zich gaan wassen. Daarmee likken ze de pasta op en slikken het door. 

Katten die overgeven hebben vaak een haarbal die ze krijgen van zichzelf te wassen.

Hoe behandel je acuut overgeven?

In feite hoeft u er zelf niet veel tegen te doen. Hooguit een haarbalpasta geven als u denkt dat dat de oplossing is. Zoals gezegd lossen katten doorgaans het braken zelf op binnen een dag of 3-4. Wel is het belangrijk dat uw kat voldoende vocht binnen blijft houden en niet zal uitdrogen. Uitdrogen kun je herkennen aan dat een kat erg sloom wordt, de glans in de ogen minder wordt en speeksel plakkerig wordt. Daarnaast blijft een huidplooi te lang omhoog staan wanneer je je zijn vacht wat omhoog trekt. Op dit filmpje kun je zien hoe je zelf kunt beoordelen of je kat uitgedroogd is.  Bij twijfel is het belangrijk dat je toch even langs je dierenarts gaat. Deze kan je kat eventueel wat extra vocht toedienen indien het nodig is. 

Verder hoeft je kat geen normale hoeveelheden voeding binnen te krijgen. Wel is het belangrijk dat er af en toe een beetje naar binnen gaat. Biedt hem om de 2 uur maar een klein beetje voer aan. Het liefst iets dat hij lekker vindt en lichtverteerbaar is. Zoals gekookte kipfilet bijvoorbeeld. Het heeft de voorkeur om dit meerdere keren op een dag in kleine beetjes te geven zodat zijn maag er niet extra last van krijgt. 

Geeft je kat een heel zieke indruk of zelfs buikpijn aan? Dan moet u zelfs die 3 dagen niet afwachten maar onmiddellijk naar de dierenarts gaan. Dus ook in het weekend. In dat geval kan er namelijk een voorwerp klem zitten in de darm. Als gevolg hiervan kan uw kat zelfs overlijden. 

Kat maakt een zieke indruk

Chronisch braken

Maar nu komt het serieuzere werk. Wanneer er dus al langere tijd sprake is van meerdere keren op een dag braken, dan lost het zich overduidelijk niet vanzelf op. Het is in dat geval verstandig om samen met je dierenarts op zoek te gaan naar de oorzaak van het overgeven bij uw kat. Dit kan heel diverse oorzaken hebben. Van een haarbal die blijft zitten, stress tot aan nierfalen aan toe. Hieronder vindt u wat meer uitleg over de verschillende oorzaken. 

Haarbal als oorzaak van chronisch overgeven

Onderstaande tekst over haarballen staat ook al bovenaan deze pagina beschreven bij het acuut braken. Katten hebben op hun tong een soort haakjes staan. Wanneer ze zichzelf wassen blijven dode haren aan die haakjes hangen en worden op die manier uit de vacht verwijderd. Een kat kan de haren dan doorslikken. Doorgaans komt dit gewoon met de ontlasting weer naar buiten. Maar soms hopen ze zich op in de maag en vormen daar een haarbal. Wanneer dit het geval is gaat een kat meestal uit zichzelf een keer overgeven om die haarbal uit zijn maag te verwijderen. Soms eten ze zelfs een beetje extra gras zodat de maag wat geïrriteerd raakt en braken opgewekt wordt. 

In een enkel geval blijft die haarbal echter toch in de maag zitten. Uw kat kan dan dagelijks een keer braken. Verder maakt hij echter geen zieke indruk. Tussen de braakpogingen door gedraagt hij zich normaal. Mocht dit passen bij het braken dat u bij uw kat ziet dan kunt u gebruik maken van lax-a-past. Door van deze pasta 5 dagen achter elkaar ongeveer 2,5cm aan uw volwassen kat te geven lost de haarbal op in kleinere stukjes die vervolgens met de ontlasting mee naar buiten kunnen komen. Overgevende kittens moeten minimaal 6 maanden oud zijn voor dit middel en zij mogen 5 dagen lang 1,5mm pasta krijgen. Eet uw kat het niet zelf op? Geen nood, gewoon wat van de pasta aan de pootjes smeren. Dan likken ze het op omdat ze zichzelf vies voelen en zich gaan wassen. Daarmee likken ze de pasta op en slikken het door. 

Een haarbal is vaak de oorzaak van overgeven.
Geïrriteerd maagslijmvlies als gevolg van ontstekingen in de maag

Wanneer een kat veel braakt kan de oorzaak zijn dat hij een ontstoken maag heeft. Dit kan als gevolg van een voedselovergevoeligheid zijn. Maar ook als gevolg van een voedselallergie. Deze beide aandoeningen komen vroeg in het leven van een kat opzetten. Is uw kat al 10 jaar oud dan is dit hoogst waarschijnlijk niet het probleem bij uw kat. Maar is uw poes of kater een jaar of twee dan is het zeker de moeite waard om dit te proberen. In beide gevallen is de oplossing speciaal voer te proberen.

In de eerste plaats starten we met een licht verteerbare voeding die geschikt is voor maag-darm-problemen om een voedsel overgevoeligheid vast te stellen. Zelf adviseer ik dan Royal Canin Gastro-intestinal. Dit is een zakje van 400 gram. Wanneer dit zakje op is zou het braken over moeten zijn als er sprake is van een voedselovergevoeligheid. Is dit niet het geval dan schakelen we over op de Royal Canin anallergenic. Dit moet u vervolgens 8 weken geven. Naast deze voeding mag hij niets anders te eten krijgen. Doorgaans heeft een lichaam 3-4 weken nodig om de allergie te stoppen. Dus op zijn vroegst is er pas na 4 weken herstel te zien en stopt uw kat met overgeven als een voedselallergie de oorzaak is. Is er na 8 weken nog geen verschil te merken, dan gaat het ook niet meer gebeuren. Dan moet u dus op zoek naar een andere oorzaak. 

Speciaal voer is soms nodig om langdurig overgeven bij een kat tegen te gaan.
Stress als oorzaak van chronisch overgeven

Wanneer katten last van stress hebben dan kunnen ze ook chronisch gaan braken. Het exacte mechanisme hoe dit in zijn gang gezet wordt is nog niet bekend. Maar wel weten ze dat het zenuwsysteem bij uw kat dan overprikkelt raakt. Hierdoor geeft het vagus-zenuwstelsel van uw kat signalen af aan zijn hersenen. In zijn hersenen ontstaat dan een signaal van misselijkheid, met overgeven als gevolg. De enige oplossing is dan om stress te verminderen. Maar dat is alleen makkelijk als u weet wat de oorzaak van de stress is. En in de meeste gevallen weet u dat helaas niet. In dat geval kunt u gebruik maken van voedingssuplementen ofwel van feromonen.

 Als voedingssupplementen die stress verlagend werken kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van Zylkène. Het heeft bij veel katten wel effect, maar verwacht niet dat uw kat ineens super relaxed wordt. Het is geen wondermiddel (helaas). Als feromoon werkt Feliway heel goed. Maar ook dit is helaas geen wondermiddel. Mocht u het willen dan kunt u ook beide middelen tegelijk gebruiken. Naast deze middelen hoor ik ook vaak mensen zeggen dat ze CBD olie zijn gaan geven en dat dat de oplossing was. CBD olie heeft een ontstekingsremmende werking (in dit geval dus om een geirriteerde maag tegen te gaan) en daarbij een stress verlagende werking. Geef uw kat 2 tot 3 keer per dag 1 druppel CBD olie. Merkt u na een week of twee nog geen verschil bij uw poes of kater dan heeft het ook geen zin om langer door te gaan met de CBD olie. 

Overgeven als gevolg van nierfalen, leverfalen of alvleesklierontsteking

Wanneer de nieren of de lever van een kat niet meer goed werken dan worden afvalstoffen niet meer goed het lichaam uit gewerkt. Als gevolg van deze stoffen kan het maagslijmvlies gaan ontsteken met overgeven als gevolg. Maar dat niet alleen. Ook kunnen de gifstoffen zelf in de hersenen het misselijkheids-centrum stimuleren. Als gevolg daarvan kan een kat gaan overgeven. Nierfalen en leverfalen komt met name voor bij oudere katten. Maar ook jongere katten kunnen bijvoorbeeld nierfalen krijgen als gevolg van onder andere het opeten van lelie uit een boeket. 

Wanneer uw kat dus al langere tijd overgeeft en al wat ouder is dan is het verstandig om naar uw dierenarts toe te gaan en een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Tijdens dat bloedonderzoek worden dan gelijk meerdere organen beoordeeld op hun functioneren. Vergeet uw dierenarts ook vooral niet te vragen om alvleesklierontsteking uit te sluiten. Dit onderzoek zit vaak niet in een algemeen bloedonderzoek, maar moet apart aangevraagd worden. Een alvleesklieronsteking kan soms een zeer zieke kat geven, maar soms ook nauwelijks klachten. Laat het dus voor de zekerheid even uitsluiten. 

Overgeven en diarree

Zeer vaak begint een kat met overgeven maar raakt hij daarna ook aan de diarree. Dit houdt in dat de oorzaak van het braken nu ook in de darmen terecht gekomen is. Zeer dikwijls lost ook dit zich weer na een dag of 3 op. Alleen is in dit geval wel een extra risico op uitdroging ontstaan dus houdt uw kat wel heel goed in de gaten!

kater die aan het overgeven is

Kat braken na eten

Wanneer een kat zijn eten onmiddellijk weer uitbraakt dan spreken we eigenlijk meer van regurgiteren. Zeer dikwijls heeft een kat dan ook nauwelijks een samentrekking van de buik en is al helemaal niet misselijk. Over het algemeen eet uw kat dan te gulzig waardoor de maag te snel uitrekt. Als reactie hierop trekt de maag zich weer samen en duwt de voeding er weer uit. De oplossing is om uw kat dan trager te laten eten. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van een speciale anti-schrok-voerbak. Hierdoor moet uw kat meer moeite doen om zijn eten op te kunnen eten en krijgt hij dus langzamer voeding binnen. 

Wat extra advies nodig?

Heeft u wat extra advies van een dierenarts nodig? Door op onderstaande whatsapp knop te drukken kunt u via whatsapp een bericht aan mij sturen met uw vraag.