Veranderde relatie

Vandaag kwam er een meneer met zijn kat. Hij was altijd erg gek op zijn kat, maar vandaag was dat een beetje anders. Ik had een onderbuik gevoel dat er iets tussen hen gebeurd was. Hij vertelde dat Pip (zijn poes dus) ineens sinds een maand last heeft van naast de bak plassen. In plaats daarvan gebruikte madam liever zijn bed. En dan nog wel het liefst als hij het bed net schoon gemaakt had. Hij had al alles geprobeerd, vertelde hij. Hij noemde inderdaad een hele rits aan maatregelen op. Waaronder het veranderen van merk korrels, een andere bak, bak op een andere plek, straffen, etc. “Maar heeft u er ook wel eens over nagedacht dat het wellicht gewoon een medisch probleem kan zijn?” Ik zag zijn gezicht een beetje schrikken. Niet aan gedacht dus.

Kat plast naast de bak. Op het bed liggen diverse urine vlekken.

Blaasontsteking als oorzaak van naast de bak plassen

Ik vertelde hem dat katten net als mensen een blaasontsteking kunnen hebben en dat ze dan vaak “naast de bak plassen” op de meest vreemde plekken. Ik schreef Pip een pijnstiller voor en gaf meneer de opdracht om met behulp van speciale korrels in de kattenbak wat urine op te vangen en deze te komen brengen zodat ik ze kon onderzoeken. Een dag later kwam hij het braaf inleveren (blijkbaar plaste ze wel graag op de speciale korrels) en jawel, Pip had gewoon een blaasontsteking. Na de eerste gift van de pijnstiller had ze al niet meer op zijn bed geplast. Meneer was duidelijk weer op goede voet met zijn Pip.

Mocht u zelf ook zo’n kat hebben dan kunt u met die speciale korrels ook inmiddels zelf controleren met deze test of uw kat een blaasontsteking heeft. Scheelt weer dierenartskosten! De uitleg zit bij het pakketje. En na het schoonwassen van die korrels kun je ze gewoon hergebruiken om weer urine op te vangen!

Blaasgruis de oorzaak van plassen naast de bak.
Blaasgruis: kristallen in de urine die de blaaswand kapot schuren.

Blaasgruis in combinatie met naast de bak plassen

De oorzaak van de meeste blaasontstekingen bij katten is “blaasgruis”. Zo ook bij Pip. Dit zijn kleine kristallen die je alleen met de microscoop kunt zien in de urine. Deze kristallen worden door sommige katten gevormd uit stoffen die in het eten voorkomen. Hoe goedkoper de voeding is hoe meer kans op blaasgruis er is, maar sommige katten vormen het ook met de meest dure voeding. Om te controleren of de blaasontsteking veroorzaakt wordt door blaasgruis moet u helaas wel even de opgevangen urine binnen 4u naar de dierenarts brengen om te laten controleren op blaasgruis. Na 4u kan er vanzelf blaasgruis in de urine ontstaan zodat de test vals positief kan uitvallen. 

 

Behandeling van naast de bak plassen

De blaasontsteking zelf wordt opgelost door de kat ontstekingsremmers te geven. Dit is eigenlijk niets anders dan een pijnstiller. Let op, want aangezien paracetamol dodelijk is voor katten zult u dus een andere pijnstiller aan katten moeten geven. Het moet een pijnstiller zijn dat geschikt is voor katten en dat kunt u helaas alleen krijgen bij de dierenarts.

Daarnaast moeten we natuurlijk wel het blaasgruis zien kwijt te raken want anders bent u weer snel bij uw dierenarts terug. Als dierenarts is het dus belangrijk om te vragen of er veranderingen zijn geweest in de voeding. In het geval van deze meneer bleek hij anderhalve maand geleden van een duurder merk overgegaan te zijn naar een supermarkt-merk. Mijn advies was dan ook om terug te gaan naar het oude voer en dan na een week weer even wat urine te komen brengen zodat we weer kunnen kijken of er dan geen gruis aanwezig is. Mocht dit toch nog het geval zijn dan is het nodig om speciale blaasgruis brokken te gaan geven. Ook is er blaasgruis vlees beschikbaar mocht u dat willen geven. 

 

Pip heeft nooit meer last gehad van naast de bak plassen

Ik heb Pip nadien nog vaker terug gezien, maar gelukkig nooit meer voor het naast de bak plassen! Meneer is tot aan de verkoop van mijn praktijk altijd een trouwe cliënt gebleven. (Lees hier meer over mij)

Advies nodig?

Mocht u nog even willen overleggen over de blaasklachten van uw kat dan is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de whatsapp knop.