Voorpret

Wanneer je je huisdier mee op vakantie neemt moet je natuurlijk wel even wat voorbereidingen treffen. Maar dat maakt het er juist alleen maar leuker van! Voorpret is de helft van de vakantie. 

Huihond geniet van het zonnige strand tijdens zijn vakantie.

Rabies vaccinatie

Om met je hond (of kat) de Nederlandse grens over te gaan is hij verplicht om een europees paspoort, een chip en een hondsdolheid (=rabies) vaccinatie gehad te hebben. Het paspoort dient u dan ook bij u te hebben tijdens de vakantie met je huisdier. De rabies vaccinatie moet minimaal 3 weken voordat u de grens over gaat gegeven zijn aan uw hond/kat. Maak dus op tijd een afspraak bij je dierenarts!!! 

Aanvullende eisen bij sommige landen

Daarnaast hebben sommige landen nog aanvullende eisen. Deze kunt u zelf opzoeken op de website van het LICG. Hier treft u de pagina voor alle europese landen en hier treft u de pagina voor niet-europese landen. Over het algemeen is het hooguit dat er een ontwormingstablet door een dierenarts gegeven moet worden en in het paspoort opgeschreven moet worden. Soms is er ook een gezondheidsverklaring nodig. Ook dit kan in het paspoort opgeschreven worden. 

Autorit met je hond of kat

Gaat u tijdens uw vakantie met uw huisdier reizend met de auto? Dan is het wel opletten geblazen. Honden kunnen namelijk minder goed tegen warmte dan mensen en in auto’s kan het extreem warm worden tijdens de reis. Zorg dus dat uw airco het goed doet en ga niet op de drukste dagen (bv zwarte zaterdagen) rijden. Rij ook vooral ’s ochtends als het nog niet zo warm is. Zorg ook voor een soort van zonnescherm als je hond in de zon zit in de auto. Klem bijvoorbeeld een kussensloop tussen het raam. Tevens zult u om de paar uur uw hond even moeten laten wandelen en wat water aanbieden. Vooral honden die wat nerveus zijn kunnen behoorlijk hijgen en daarmee veel vocht verliezen. Ook is het verstandig om uw hond gedurende de dag steeds kleine beetjes eten te geven en niet een grote maaltijd in één keer. Daarvan worden ze vaak sneller misselijk tijdens het autorijden. Ook is het niet verstandig om naar Spanje te reizen in één dag. Dat is zeer ongezond voor je hond (en voor jou ook trouwens…) met deze warmte.

Hond geniet van zon, zee en strand.

Reisziekte

Test vooraf aan je reis of je hond geen reisziekte (=wagenziekte) heeft. Niets is zo vervelend als een hele dag met je spugende hond in de auto moeten zitten. Bij je dierenarts kun je Cerenia tabletten ophalen die goed tegen wagenziekte werken. Echter werkt Primatour bij de meeste honden ook goed. Begin eerst maar eens met een kwart tablet en geef indien nodig een kwart tablet erbij. Bij extreem grote honden mag je een hele tablet geven. 

Hond geniet van een strandwandeling.

Buitenlandziektes

En daarnaast is het ook heel belangrijk dat u nog even uitzoekt welke gevaarlijke ziektes uw hond kan oplopen op uw vakantiebestemming. Zo heb je bij de zuidelijke landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk, Italie, Spanje en Turkije verschillende parasieten die voor veel ellende kunnen zorgen, waaronder Babesia, Ehrlichia, Leishmania en Hartworm. Er zijn verschillende opties om je hond hier tegen te beschermen. Zelf vind ik de beste methode om 2 weken voor vertrek een pipet Stronghold (verkrijgbaar aan de balie van je dierenarts) op te doen en een Scalibor tekenband om te doen. Door die 2 weken van te voren op te doen hebben beide ten tijde van de vakantie een goede hoge concentratie op het lichaam van je hond gekregen om een optimale werking te hebben. De Stronghold is vooral bedoeld om zandvliegjes te verdrijven en de Scaliborband om teken tegen te gaan. Wel is de pipet stronghold maar 4 weken werkzaam. Ook al is je vakantie dan afgelopen, dan nog is het verstandig om deze pipet te herhalen omdat hij de baby-stadia van hartworm aanpakt. Dus mocht je hond op het einde van je vakantie nog net even gebeten worden door een zandvlieg dan zorgt de stronghold ervoor dat de hartwormparasiet niet kan opgroeien terwijl je weer in Nederland bent. Op deze manier wordt de kans op de buitenland-ziektes sterk verminderd. De Scaliborband is ongeveer 6 maanden werkzaam. 

Hond op vakantie: honden zitten op de achterbank veilig in de gordel.

Veilig vervoer van hond of kat.

Verder is het ook belangrijk dat uw hond veilig zit in de auto. In geval van een botsing wordt hij dan niet de auto door geslingerd en is hij ook geen extra gevaar voor u. Wanneer een hond achter u zit en tijdens een botsing tegen uw hoofd vliegt is de lichamelijke schade bij u nog veel erger dan het zonder hond in je nek zou zijn. Zet hem dus in de achterbak met een hondenrek of reiskennel. Ofwel maak gebruik van een borsttuig samen met een hondengordel. Een halsband is niet voldoende omdat hij dan tijdens het krijgen van een botsing zijn nek kan breken of ernstige zwellingen van zijn keel zodat hij stikt. In Nederland hebben we geen wetgeving hiervoor maar in verschillende andere landen is het verplicht om je hond vast te hebben zitten. Ook is het verstandig om een halsband om te houden bij uw hond tijdens de rit en zijn hondenriem voor het grijpen te hebben. In geval van nood kunt u dan heel snel uw hond vast maken aan de riem en veilig op een afstand gaan staan. 

Huisdier op vakantie: hond zit op de voorstoel in een speciale mand met gordel.

En dan....

Hopelijk kunt u hierna dan op volop genieten tijdens uw vakantie met uw huisdier! U heeft het ongetwijfeld verdient! Happy Holliday’s!

Oh, en mocht u nog aanvullende vragen hebben dan mag u natuurlijk even contact met mij opnemen via whatsapp! Ook tijdens uw vakantie!