Wat gebeurt er bij een dierenarts?

Een compleet overzicht


Veel eigenaren van honden en katten weten eigenlijk helemaal niet hoe een dierenartsbezoek normaal gesproken verloopt. Daardoor kat het best een beetje voor wat spanning zorgen als het een keer nodig is om je dierenarts een bezoek te brengen met je zieke hond of kat. In dat geval helpt het als je al een kleine indruk hebt wat je te wachten zal staan. Op die manier kun je jezelf en je zieke hond of kat een beetje voorbereiden op wat komen gaat, zodat het dierenartsbezoek soepel zal verlopen. In dit artikel leggen we je uit wat er gebeurt bij de dierenarts, vanaf het moment van binnen komen tot het moment dat je weer buiten staat.

Dierenarts onderzoekt kat
Hond met een wond op zijn op wordt behandeld door een dierenarts

Wanneer moet je naar je dierenarts?

Je hond of kat heeft iets waarvan je denkt dat het niet normaal voor hem is. Dat kan zijn dat je merkt dat je hond of kat zich niet lekker voelt of dat je gezien hebt dat hij raar loopt. Of misschien heb je wel ergens een knobbeltje gevoeld. Elke vorm van iets bij je hond of kat dat niet is zoals het eerder was geeft je een reden om met hem naar je dierenarts toe te gaan. 

Maar ook is het belangrijk om preventief naar je dierenarts te gaan. Met andere woorden: om te voorkomen dat je hond of kat ziek zal worden. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het geven van vaccinaties tegen Kattenziekte en Niesziekte bij katten. En van het geven van een vaccinatie tegen Hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil en Leverziekte aan je hond. En vergeet de sterilisatie van honden en katten niet om te voorkomen dat ze een baarmoederontsteking, eierstokkanker of melkkliertumoren ontwikkelen. Allemaal redenen om naar je dierenarts te gaan. 

Een afspraak maken bij je dierenarts

Het gebeurt bijna niet meer dat je een inloop spreekuur hebt bij een dierenarts. Dit is namelijk zeer stressvol voor honden en katten. De meeste dierenartsen werken dan ook alleen nog maar op afspraak. Wil je dus dat je dierenarts jouw zieke hond of kat onderzoekt, dan moet je je dierenarts opbellen. Met de assistente kun je dan een afspraak in plannen. In de meeste gevallen kun je er dezelfde dag nog terecht. Krijg je te horen dat je pas over een paar dagen welkom bent, maar denk je dat je hond of kat eerder een dierenarts nodig heeft? Dring dan bij de assistente aan dat het eerder nodig is. Er zijn in de meeste gevallen wel “gaatjes” in de agenda gehouden voor dieren die dringend een dierenarts nodig hebben. 

Vertrek vanuit huis naar je dierenarts

De rit naar de dierenarts

Elk dierenartsbezoek begint uiteraard met je hond of kat klaarmaken om te vertrekken. Bij honden is dit meestal niet heel ingewikkeld. Je doet hem zijn riem om en je stapt in de auto. Lopen en fietsen kan ook, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat je hond hier de energie voor heeft. Als je hond ziek is dan heeft hij echt geen behoefte aan een lange wandeling naar de dierenarts. En terug al helemaal niet meer!

Bij je kat verloopt het vertrek iets lastiger. Mocht je kat gewend zijn aan een riempje te lopen dan is dit een prima mogelijkheid om met hem naar je dierenarts te gaan. Maar hou er rekening mee dat je soms even in de wachtkamer zult moeten wachten. En dan kan er wel een grote vervelende hond aanwezig zijn waar je kat heel bang voor is. Veel dierenartsen hebben inmiddels een gescheiden plek voor mensen met een kat en mensen met een hond, maar lang niet allemaal. Het is voor veel katten dan ook prettiger om in een mandje te zitten. Alleen is het thuis niet altijd makkelijk om ze erin te krijgen.

 

Gebruik een reismandje voor je kat

Bovenstaand mandje is het meest geschikt. Hij is super degelijk en sterk. Maar het prettigst aan dit mandje is dat de hele bovenkant open kan. Je kunt je kat dus gewoon van bovenaf in het mandje zetten en dan de deksel dicht doen. Ook zit er aan de achterkant een kleinere opening bovenop waardoor je in de wachtkamer je hand erin kunt steken om je kat te aaien als je merkt dat hij dit nodig heeft. Het gebeurt ook vaak dat een kat behoorlijk nerveus is tijdens de rit en hierdoor een plasje of poepje doet in zijn mandje. Met dit mandje kan het zeer gemakkelijk schoongemaakt worden. Zelfs al bij je dierenarts als dat nodig is.

Het is ook verstandig om een grote handdoek over het mandje heen te doen zodat het donker is in het mandje. De meeste katten worden hier kalmer van. Je kunt je hond ook een kauwbotje geven om zich wat te ontspannen. En voor je kat geldt dat hij zich meer zal ontspannen als je 15 minuten voor vertrek wat Feliway in het mandje gesprayd hebt.

Aankomst bij je dierenarts

Zodra je met je hond of kat aankomt bij je dierenarts meldt je je aan de balie bij de assistente. Soms is deze nog even een dierenarts aan het helpen. In dat geval kun je bij de balie wachten. Of je zet alvast je kat op een rustig plekje in de wachtkamer. Over het algemeen zitten katten het liefst wat hoger in de ruimte. Daarmee voelen ze zich wat veiliger. Kijk dus even of er een plek bij jouw dierenarts gemaakt is om katten hoog op neer te kunnen zetten met hun mandje en al. De meeste dierenartsen hebben dit wel. 

Zodra je aan de assistente hebt laten weten dat je er bent en zij jou en je huisdier ingeschreven heeft in de computer, dan kun je plaats nemen in de wachtkamer. Het kan ook zo zijn dat de assistente je al laat wachten in de spreekkamer waar later de dierenarts ook heen komt. Er is namelijk uit onderzoek gebleken dat een onderzoek bij dieren, met name bij katten, minder stressvol verloopt als ze eerst even een paar minuten aan de ruimte hebben mogen wennen. Vraag de assistente dan ook gerust even of dit bij hen mogelijk is. En zo ja, of je dan je kat (of hond) in die spreekkamer los laten rondlopen. Kan dit niet dan zul je helaas even moeten wachten in de wachtkamer totdat de dierenarts klaar is om jou en je kat of hond te ontvangen in de spreekkamer. Doorgaans duurt dit maximaal tien minuten. 

 

Kat houdt de tijd goed bij en wil niet te lang wachten

Het onderzoek door je dierenarts

De anamnese oftewel het vraaggesprek

Zodra je dierenarts klaar is om je kat of hond te ontvangen zal hij of zij naar je toekomen. Zit je al in de spreekkamer dan komt de dierenarts daarheen. Zit je nog in de wachtkamer dan haalt de dierenarts je daar op en loopt met je mee naar de spreekkamer. Dit is doorgaans een niet al te grote ruimte waar het lekker warm is en niet teveel kabaal hoorbaar is. Je hond mag even los rondlopen om de ruimte te verkennen. Je kat mag uit het mandje komen. De meeste katten blijven echter liever gewoon in hun mandje zitten. Doe in dat geval de deksel open zodat ze wel de ruimte wat kunnen bekijken en kunnen wennen aan de beweging die je dierenarts maakt.

Terwijl je hond of kat een beetje went aan de ruimte zal je dierenarts je vragen wat de reden van je komst is. Er volgt dan een gesprek. Dit noemen we ook wel “de anamnese”. Tijdens dit gesprek probeert je dierenarts zoveel mogelijk informatie te krijgen om te bedenken wat er zou kunnen spelen bij jouw hond of kat.

Het lichamelijk onderzoek

Na het gesprek zal je dierenarts de kleinere honden of katten op tafel willen hebben. Grotere honden mogen ook vaak gewoon op de grond blijven staan. Je dierenarts zal dan eerst even kijken naar het gene wat voor jou de reden was om te komen. Een goede dierenarts zal echter je hond of kat volledig nakijken. Heeft hij dus pijn aan zijn staart, dan kijkt een goede dierenarts dus toch ook nog even in zijn bek en luistert naar zijn hart ook al heeft dat er meestal niets mee te maken.

In sommige gevallen wil je hond of kat niet zo goed meewerken. In dat geval zal er een extra medewerker bijgehaald worden om je hond of kat vast te houden tijdens het onderzoek. Probeer op zo’n moment in het gezichtsveld van je hond of kat te blijven staan en rustig tegen hem te praten. Je hond of kat leest aan jouw lichaamshouding ook af of er reden voor paniek is of niet. Dus probeer zo rustig mogelijk te blijven.

Stress bij je hond of kat is overigens een goede pijnstiller! Het is dus mogelijk dat je hond of kat zich bij je dierenarts heel anders gedraagt dan dat jij thuis ziet. Zeg dit dan ook tegen je dierenarts! Geef aan dat zijn klachten thuis erger lijken te zijn dan dat je dierenarts nu voor zich ziet.

 

De assistente neemt bloed af bij een kat om een bloedonderzoek te doen en zo een diagnose te stellen.
Dierenarts voert een buik echografie uit bij een hond met buikpijn

Verder onderzoek kan nodig zijn

In de meeste gevallen is er na het lichamelijk onderzoek van je hond of kat duidelijk wat de oorzaak is. Maar in sommige gevallen is er verder onderzoek nodig om tot een diagnose te komen. Zo gebeurt het regelmatig dat er wat bloed afgenomen moet worden voor een bloedonderzoek. Of er moet een röntgenfoto gemaakt worden. Het is ook mogelijk dat je dierenarts adviseert om een echo te laten maken. Dit kan allemaal nodig zijn om tot een diagnose te komen. Vraag in dit geval wel vooraf naar de kosten van het extra onderzoek. Want meestal beginnen deze extra onderzoeken bij €100,- en dat moet je uiteraard wel kunnen betalen. 

De behandeling door de dierenarts

Zodra er duidelijk is wat je kat of hond mankeert kan het nodig zijn om medicatie aan je hond of kat te gaan geven. In de meeste gevallen is dit slechts een kuur van een aantal dagen. Maar levenslange medicatie kan ook noodzakelijk zijn. Je dierenarts of de assistente aan de balie zal je uitleggen hoe je dit moet geven en wat goede tips en tricks zijn om je hond of kat te overtuigen het op te eten. Wij kunnen je in elk geval al zeggen dat Easy treat pindakaas voor je hond en Easypill voor je kat zeer handig zijn om je hond of kat te overtuigen die pillen in te nemen. 

 

Helaas is het in sommige gevallen ook noodzakelijk dat je hond of kat een operatie moet ondergaan om het probleem op te lossen. Bijvoorbeeld om een rotte kies te trekken of om een kanker-gezwel te verwijderen. Heel vervelend natuurlijk, maar het is waarschijnlijk noodzakelijk. Vraag in dit geval om een kostenraming. En laat het schriftelijk vastleggen. Mocht de prijs achteraf het dubbele geworden zijn dan kun je in elk geval het gesprek aan gaan wat de reden was dat het duurder uitgevallen is. Met een goede kostenraming is die kans veel kleiner. 

Na het dierenartsbezoek: betalen

Is het dierenartsbezoek afgelopen dan gaat je kat weer in zijn mandje of je hond weer aan de riem. Jullie lopen dan samen naar de balie om het onderzoek van je dierenarts af te rekenen. In veel gevallen krijg je de medicatie aan de balie mee, nadat je betaald hebt. De assistente zal nog even met je doorspreken wat de dierenarts gevonden heeft en je vragen of alles duidelijk voor je is. Ze zal je (wellicht nogmaals) uitleggen hoe je de medicatie aan je hond of kat moet geven en wat eventuele bijwerkingen kunnen zijn. Als alles duidelijk is en er afgerekend is kun je weer naar huis vertrekken.

Je hond of kat zal thuis mogelijk nog een beetje last van de stress hebben. Maar na een uur of twee moet hij wel weer wat tot rust gekomen zijn. Zoals we al vertelden is stress een hele goede pijnstiller voor je hond of kat. Het kan dus best zijn dat je bij thuiskomst denkt dat je huisdier zich al veel beter voelt. Na een uur of twee drie zie je echter de werking van het stresshormoon afnemen en kan je kat of hond een flinke dip laten zien. Schrik daar dan niet van. 

 

De nazorg van je dierenarts

Het is uiteraard belangrijk dat je kat of hond weer snel gaat herstellen. Tijdens het dierenarts bezoek heeft je dierenarts als het goed is ook advies gegeven wat je kunt verwachten de komende week. Je kat of hond moet duidelijk opknappen. Mocht hij verslechteren of je twijfelt dan bel je met je dierenarts om te overleggen. Een echt goede dierenarts zal zelf na een paar dagen even bellen hoe het gaat met je hond of kat. Maar de dierenartsen zitten helaas ook behoorlijk in tijdsnood op dit moment. Dus het navragen schiet er helaas geregeld bij in. Wacht in dat geval dus zelf ook niet te lang af als je twijfelt. Overleg gewoon even met de assistente door een belletje te doen. 

 

Hond met een allergische reactie aan zijn kop moet dringend gezien worden door een spoedarts
hond heeft een wond aan zijn poot en moet naar de dierenarts

Wat als je dierenarts dicht is?

Je zult het natuurlijk net zien! Je hond of kat heeft een ongelukje gehad of wordt ziek. En dat terwijl het ’s avonds laat is of zelfs zaterdag of zondag is. Wat dan? Je eigen dierenarts is dan natuurlijk dicht. Maar je dierenarts is verplicht om te zorgen voor een plek waar spoed patiënten terecht kunnen in geval van nood. In de meeste gevallen kun je gewoon je eigen dierenarts bellen. Je hoort dan op een bandje waar je terecht kunt als je hond of kat onmiddellijk een dierenarts nodig heeft en je eigen dierenarts dicht is. In veel gevallen wordt ook op de website vermeld waar je met je zieke hond of kat terecht kunt in geval van spoed.

Uiteraard kun je ook altijd om medisch advies vragen bij onze eigen dierenarts Nanda als je eigen dierenarts dicht is. Onderaan deze pagina vindt je een knop om met haar in contact te komen. De kosten hiervoor en hoe het in zijn werk gaat lees je op de home-pagina

Veel gestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de kosten van een dierenarts?

Uit een onderzoek dat gedaan is in naam van huisdierenverzekering blijkt dat een gemiddeld dierenarts consult kost ongeveer €50,- kost. Maar daar komt de medicatie nog bovenop. Ook is in 2023 de prijs bij dierenartsen enorm toegenomen en is de verwachting dat de gemiddelde prijs van een dierenartsen bezoek in 2024 maar liefst met 15% gestegen zal zijn.

Hoe duur is een spoed dierenarts?

Uit een ander onderzoek van huisdierenverzekering blijkt dat de kosten voor een spoed dierenarts consult rond de €145,- te zitten. Ook hier komt nog extra bij wanneer er medicatie nodig is. En helaas is het bij spoedgevallen vaak nodig om ook nog extra onderzoeken te laten uitvoeren. Een spoed dierenarts bezoek je dan ook het beste als het echt niet uit te stellen is tot de volgende werkdag.

Wat als je de dierenarts niet kunt betalen?

Je bent als eigenaar van een hond of kat in Nederland wettelijk verplicht om voor een medische behandeling te zorgen als je zieke hond of kat dit nodig heeft. Mocht je in financiële problemen gekomen zijn nadat je al huisdieren in huis gehaald hebt, dan zijn er wel beperkt een aantal mogelijkheden waarbij je moet voldoen aan bepaalde eisen om hulp voor je zieke hond of kat te krijgen. Kun je de dierenarts niet betalen? Dan kun je meer informatie hierover vinden je op de pagina van LICG over dierenhulp voor minima.

Kun je bij een dierenarts in termijnen betalen?

Bij veel dierenartsen mag je de rekening in twee of drie keer betalen. Dit mag een dierenarts echter zelf bepalen. Zou je dit willen, vraag hier dan op voorhand naar bij je dierenarts. Doe je het naderhand dan is je dierenarts hier vaak minder blij mee en zal hij wellicht minder geneigd zijn om dit goed te keuren.

EHBO bij dieren

Niet elke verwonding of probleem bij je hond of kat is een reden voor een bezoek aan je dierenarts. Met je eigen EHBO-set voor je hond of kat kun je kleine verwondingen zelf behandelen. Al is het alleen al om een spoedbezoek uit te stellen tot normale werkuren van je dierenarts.

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda