Het belang van regelmatige dierenartsbezoeken: waarom je het jaarlijkse dierenartsbezoek van je huisdier niet moet skippen

Het belang van regelmatig een dierenarts bezoeken

Net als mensen hebben huisdieren regelmatige check-ups nodig om gezond te blijven. Helaas laten veel huisdiereigenaren hun harige vriendjes te weinig naar de dierenarts gaan. Ofwel omdat ze te druk zijn. Of omdat ze denken dat het niet nodig is. In sommige gevallen omdat het teveel stress en angst oplevert voor een dier. In dit artikel bespreken we het belang van regelmatige dierenartsbezoeken. En met name waarom je het jaarlijkse dierenartsbezoek van je hond of kat niet moet skippen.

Vroege opsporing van gezondheidsproblemen

Een van de belangrijkste voordelen van regelmatige dierenartsbezoeken is dat ze je dierenarts in staat stellen om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Veel aandoeningen zoals tand problemen, nierziekte en kanker kunnen beter behandeld worden als ze op tijd worden opgespoord. Door regelmatige check-ups in te plannen, geef je je kat of hond de beste kans op een lang en gezond leven.

Dierenarts onderzoekt een hond preventief.

Voorkomen van infecties en ziektes

Regelmatige check-ups helpen ook bij het voorkomen van infecties en ziektes bij je huisdier. Tijdens een check-up zal je dierenarts je hond of kat grondig onderzoeken. Daarbij kan hij vaccinaties of andere preventieve maatregelen aanbevelen om je harige vriend gezond te houden. Bijvoorbeeld, je dierenarts kan hartworm-preventie aanbevelen als je vaak op vakantie gaat naar een gebied waar hartworm veel voorkomt, of een middel tegen vlooien en teken om je huisdier te beschermen tegen deze parasieten.

Onderhoud van een optimale gezondheid

Regelmatige check-ups zijn ook belangrijk voor het onderhouden van de algehele gezondheid van je harige vriendje. Je dierenarts zal het gewicht, de voeding en het algemene welzijn van je huisdier beoordelen en aanbevelingen doen waar dat nodig is. Heeft je hond of kat bijvoorbeeld overgewicht? Dan kan je dierenarts een gewichtsverlies programma aanbevelen om hem te helpen overtollig gewicht kwijt te raken. Of als je kat of hond ondergewicht heeft, kan je dierenarts een dieetverandering of supplementen aanbevelen om wat extra gewicht te krijgen. Ook wanneer er qua gedrag niets opvallends aan de hand is kan het ineens blijken dat uw hond afgevallen is, zonder dat u dat gemerkt heeft. Dit kan het eerste symptoom zijn van een medisch probleem en dus is het aan te raden om dan verder onderzoek te laten uitvoeren. Dit had u niet geweten als u niet naar de dierenarts gegaan was. 

Wat je kunt verwachten tijdens een bezoek aan de dierenarts

Tijdens een dierenartsbezoek zal je dierenarts een grondig onderzoek doen van de ogen, oren, tanden en algehele gezondheid van je maatje. Hij kan ook laboratoriumtests aanbevelen indien er iets afwijkend gevonden wordt.  Bijvoorbeeld een bloedonderzoek of röntgenfoto’s, om de gezondheid van je huisdier te beoordelen. Je dierenarts kan ook het dieet en de levensstijl van je hond of kat met je bespreken. Hij of zij zal aanbevelingen doen voor eventuele veranderingen die de gezondheid van je huisdier kunnen verbeteren.

Sla het jaarlijkse bezoek van je huisdier aan de dierenarts niet over

Als het al een tijdje geleden is dat je huisdier voor het laatst naar de dierenarts is geweest of als je hem nog nooit naar de dierenarts hebt gebracht, wacht dan niet langer! Plan zo snel mogelijk een afspraak in bij je eigen dierenarts. De gezondheid van je maatje is te belangrijk om te negeren, en regelmatige check-ups zijn een cruciaal onderdeel van het gelukkig en gezond houden van je huisdier.

Labrador wordt onderzocht door zijn dierenarts.

Conclusie

Regelmatige dierenartsbezoeken zijn essentieel voor het behouden van de optimale gezondheid van je huisdier. Door jaarlijkse dierenartsbezoeken in te plannen, kun je je hond of kat de beste kans geven op een lang en gezond leven. Sla het jaarlijkse dierenartsbezoek van je kat of hond niet over.  Plan vandaag nog een afspraak en geef je harige vriend de zorg die hij verdient.

 

Heeft u problemen om naar uw eigen dierenarts toe te gaan?

Wanneer het echt niet lukt om naar je eigen dierenarts toe te gaan voor een medisch onderzoek dan kun je ook via onderstaande whatsapp knop met Dierenarts Nanda in contact komen. Zij kan dan samen met jou je dier (deels) onderzoeken. Het is minder goed dan een fysieke dierenarts. Maar iets is beter dan niets! Lees op de Home-pagina hoe het in zijn werk gaat en wat de kosten zijn.