Inleiding

Wanneer uw hond of kat een aantal keer last heeft gehad van huidontstekingen, oorontstekingen of jeuk dan is het mogelijk dat hij/zij last heeft van een allergie. Dit kan zijn voor stoffen als boompollen, graspollen, huisstofmijt, vlooien etc. (dit noemen we een atopie) maar het kan ook een allergie zijn als gevolg van een voedingsstof die hij binnenkrijgt. We spreken dan van een voedselallergie.

Eerste stap bij huidklachten.

Wanneer een hond of kat diverse huidklachten heeft (we weten dan nog niet of er een atopie of een voedselallergie is) dan gaan we natuurlijk eerst kijken of er wellicht parasieten zijn of ze in elk geval behandelen alsof ze er zijn. Dit kunt u doen door gebruik te maken van Bravecto (bij de hond) of Stronghold (bij hond en kat). Deze middelen pakken vlooien, teken en alle mijten aan dus ook oormijt en demodex-mijt. U kunt deze middelen alleen bij je eigen dierenarts krijgen aan de balie zonder consult of u kunt mij via whatsapp vragen om een recept zodat u deze middelen online kunt kopen. 

Jeukende hond als gevolg van een voedselallergie.

Bloedonderzoek voedselallergie of atopie

Wanneer dit middel niet de oplossing biedt na twee weken en er geen antibiotica nodig is voor eventueel ontstane wonden (hiermee moet u helaas naar de dierenarts) dan is het mogelijk dat er sprake is van een allergie. U kunt dan bij uw dierenarts vragen of ze wat bloed willen afnemen en dit kunnen opsturen naar een laboratorium om te kijken of er verhoogde stofjes zitten in het bloed die duiden op een allergie voor een bepaalde stof. Ze kunnen dit zowel voor een atopie als voor een voedselallergie doen. Dit bloedonderzoek is wel behoorlijk duur en er is een alternatief. 

Voedselallergie test

U kunt namelijk ook de voedselallergie test gaan doen. U moet hiervoor een voeding kopen waarin geen stoffen zitten waar een hond of kat allergisch op kan reageren. De eiwitten die ze gebruiken zijn zo klein gemaakt dat ze nog wel als bouwstenen voor uw huisdier gebruikt kunnen worden, maar het lichaam herkent ze niet als allergie-bron. Verder zijn de granen ook zoveel mogelijk verwijderd en degene die er wel in zitten zijn ook weer behandeld zodat ze geen allergische reactie kunnen veroorzaken. Als energiebron zitten er vooral vetten in de voeding. 

huidontstekingen rond de mond van een hond

Wat moet je doen bij een voedselallergie test?

Speciaal voedsel

Hoe werkt zo’n voedselallergie test nou eigenlijk? Het is in principe heel simpel. Uiteraard moet u eerst starten met het aanschaffen van de voeding. De makkelijkst verkrijgbare voeding die zeer goed werkt als testvoeding is Royal Canin Anallergenic. Deze is er voor de hond en voor de kat. Let erop dat u de ANallergenic koopt en niet de hypoallergenic. Die is minder krachtig. 

Starten

Wanneer de voeding er is kunt u in principe van de ene op de andere dag overstappen van voeding. Er is bijna nooit een diarree-probleem na het acuut overstappen naar deze voeding. Maar uiteraard kunt u ook in een week steeds meer mengen met de oude voeding als u dat prettiger vindt. 

Twee maanden wachten...

Vanaf de eerste dag dat u uw hond of kat compleet op de voeding over heeft gezet mag u totaal niets anders meer erbij geven. Geen snoepjes, geen kauwbotjes, geen brood etc. Echt helemaal niks!! Doet u dat wel dan kan uw hond of kat dus nog altijd allergische stoffen binnen krijgen en lost zijn/haar probleem niet op. Een allergische reactie is een alles of niets reactie. Krijgt hij maar 1 kruimel binnen van zijn probleem-voeding dan heeft hij ongeveer 3 weken jeuk. Dus echt even bikkelhard zijn! Anders heeft het doen van deze test geen zin. Wilt u hem/haar toch tussendoor kunnen belonen, dan mag dat alleen met de speciale voeding. U kunt die voeding dan wel even in heet water laten weken en zodra het lauw geworden is vinden de meeste honden dit de beste beloning ever! 

Wat gebeurt er in het lichaam tijdens de voedselallergie test?

De stoffen van de oude voeding waar een hond allergisch aan is moeten nu door uw hond zelf afgebroken worden uit zijn lichaam. Dit kan bij sommige stoffen 3 weken duren. De kans is dus groot dat u de eerste 4 weken nog totaal geen enkel verschil zult zien. Na 4 weken zouden zijn klachten moeten gaan verminderen. Is er na 8 weken nog totaal geen verschil op te merken terwijl u echt niets anders naast de goede voeding gegeven heeft dan gaat het helaas ook niet meer gebeuren. Er is dan geen sprake van een voedselallergie. 

Ernstige huidklachten bij een kat met een voedselallergie

Atopie

Wanneer de klachten dus niet over zijn dan is het verstandig om bij uw dierenarts alsnog een atopie-bloedonderzoek te laten uitvoeren. Heel vaak komt daar iets uit naar voren. Hopelijk is het iets wat u kunt oplossen. Is hij bijvoorbeeld allergisch voor een berk en heeft u een berk in de tuin staan dan kunt u wellicht deze boom uit te tuin halen. 

De klachten zijn weg!

Starten met gewone snoepjes

Maar wat als uw hond of kat nu klachten vrij is? Super fijn! Want nu weet u wat het is. Er is sprake van een allergie voor een voedingsstof. U weet alleen nog niet voor welke stof hij allergisch is. Om te beginnen kunt u weer starten met het geven van snoepjes. De hoeveelheid maakt niet uit, maar als u maar blijft bij 1 product. Gaat dat na twee weken nog steeds goed, dan probeert u de volgende. Steeds in stappen van twee weken. Zodra hij/zij weer klachten krijgt weet u dat dat product voor problemen zorgt en moet u het in de toekomst niet meer geven. 

De voeding vervangen

Wanneer u alle beloningen getest heeft en weet welke u kunt geven dan kunt u ook indien gewenst de anallergenic gaan veranderen naar een “gewone” voeding. De anallergenic is echter een complete uitgebalanceerde voeding en dus kunt u het levenslang blijven geven als u dat wilt. Wilt u toch proberen over te stappen op een andere voeding meng het dan langzaam door de anallergenic heen gedurende een week. Daarna geeft u een week lang enkel de nieuwe voeding. Wanneer de nieuwe voeding gedurende twee weken niet voor klachten zorgt dan gaat het waarschijnlijk ook zo blijven. Ontstaan er wel weer klachten dan gaat u terug op de anallergenic tot hij klachtenvrij is en schakelt dan indien gewenst weer op een andere voeding over. 

Klachten vrij na een voedselallergie test? Dan is het feest!

Oorontstekingen

Mocht uw hond in het verleden vaak oorontstekingen gehad hebben dan is deze test wel lastiger uit te voeren. Uw hond had immers waarschijnlijk niet elke maand een oorontsteking. U dient in dat geval de anallergenic te blijven geven en gedurende een langere periode te kijken of hij nu klachtenvrij blijft. Ik adviseer meestal een jaar aan. En in dat jaar zou hij meestal wel minimaal 2x een oorontsteking gehad hebben met de oude voeding. Is dat nu niet het geval dan werkt de voeding. Bij deze honden zou ik zelf dan ook niet over gaan op een andere voeding omdat je erg lang moet wachten tot je ziet of iets werkt of niet. 

Overleggen met Nanda

Heeft u nog vragen over uw hond of kat dan mag u natuurlijk even een bericht sturen via whatsapp.