Wond of abces bij de kat – Hoe zie je het verschil?

Inleiding wond of abces bij een kat

Je kat heeft een wond… Super balen voor zowel je kat als voor jou. Maar is het eigenlijk wel een wond? Een abces bij een kat is vaak moeilijk te onderscheiden van een wond. Daarnaast is het soms ook nog eens lastig om je kat te overtuigen dat het verstandig is dat jij als eigenaar de wond even mag bekijken. Maar toch is het wel belangrijk om dit te doen. Er is namelijk een verschil tussen een echte wond en een abces. Hieronder vindt u de uitleg over een abces bij de kat ten opzichte van een wond bij de kat. 

Een wond bij de kat

Een echte (verse) wond is een beschadiging van de huid. De huid kan hierbij al dan niet tot op de onderhuid beschadigd zijn. Deze wonden zijn vers en hebben helder rood bloed wanneer ze net ontstaan zijn. Soms komt de kat natuurlijk thuis met de wond en is het bloeden inmiddels al gestopt, maar ook dan is het goed te zien dat het opgedroogde bloed vers is. Zeer dikwijls ontstaan deze wonden door een vechtpartij met een buurkat. Een verse wond stinkt ook niet, in tegenstelling tot een abces. 

Een verse wond op de wang van een kat
Een verse wond op de wang van een kat.

Een abces bij een kat

Hoe begint een abces?

Iets anders dan een wond is een abces bij de kat. Hoewel het dus vaak heel erg op elkaar lijkt. Wanneer er een wondje is geweest dan kan er in dat wondje een bacterie gekomen zijn. Vaak gebeurt dit bijvoorbeeld bij het vechten van katten. De nagel van de ene kat heeft een bacterie en hij geeft de andere kat een klap. Het wondje is soms maar heel klein. Maar die bacterie is wel overgedragen en zit onder de huid van de gemepte kat. Het kleine wondje is door de eigenaar vaak niet eens gezien. De huid van de kat sluit zich weer, maar onder de huid zit die bacterie nog. Deze gaat zich vermeerderen waardoor het gaat ontsteken en het lichaam van de kat stuurt er afweercellen heen om die infectie tegen te gaan. 

Er ontstaat een bult

De vele afweercellen samen vormen etter. Dus onder de huid, bij die bacterie, hoopt zich etter op. Er ontstaat een bult in de huid. Deze is meestal pijnlijk en dikwijls is de kat ook niet fit en/of eet hij slecht. In die fase ziet een eigenaar vaak nog niets van een wond. Hooguit zit er een bult. Na een paar dagen wordt er door het lichaam een gaatje in de huid gemaakt om al die etter, bacteriën en troep het lichaam uit te werken. Het abces is dan open gesprongen. Zeer dikwijls is dit pas het moment dat een eigenaar ziet dat er iets mis is. Ze zien een “wond” waar veel vocht uit komt. Bij de ene kat is dit heel duidelijk etter en bij de andere kat is het heel donker rood-bruin bloederig vocht. De eigenaar denkt dan vaak dat het bloed en dus een verse wond is. 

Een abces bij je kat onderscheiden van een wond vergt even een onderzoek

Zie je bij je kat dus een wond dan is het belangrijk dat je even goed kijkt of het een nieuwe echte wond is of dat het wellicht toch een abces is. Een verse wond is vaak nog nauwelijks opgezet en stinkt niet. Bij een abces kun je op de bult drukken en dan komt er meer troep uit de opening. Een abces stinkt ook veel meer dan een verse wond. Abcessen zitten vaak op of onder de kin, in de nek of op de staart en billen. Poten zijn ook geen uitzondering. Maar op andere plaatsen kan het natuurlijk ook ontstaan. 

abces bij de kat. je ziet hier een droge wond met aan de zijkant een klein rond gaatje waar etter uit komt. eerst was er dus een flinke wond en deze is onderhuids geïnfecteerd geraakt.
Dit lijkt een wond te zijn, maar als je goed kijkt zie je een gaatje waar gele etter uit komt.
abces bij de kat. Hier is een drain geplaatst in het abces bij de kat om de etter er makkelijker uit te kunnen laten vloeien.
Wond gehecht met drain erin om etter goed te kunnen laten afvloeien. Halskraag tegen het loskrabben van hechtingen

In beide gevallen is het natuurlijk het allerbeste als je naar een dierenarts gaat. Die kan de wond goed bekijken en het verschil zien tussen een verse wond en een abces. Daarnaast kan hij/zij de plek goed schoonmaken en bepalen of het wel of niet gehecht moet worden en of er wellicht antibiotica nodig is. Vaak krijgt de kat ook een pijnstiller. 

Wanneer kun je een wond of abces bij je kat toch zelf behandelen?

Kun je of wil je niet naar een dierenarts dan zijn er wel mogelijkheden. Heeft een kat een verse wond die groter is dan 1,5cm dan adviseer ik je toch echt om wel naar een dierenarts te gaan. Een verse wond kan namelijk wellicht gehecht worden en daardoor is de kans op complicaties veel kleiner. En complicaties zijn vaak veel duurder dan de eerste behandeling. 

Een kleine open wond bij een kat - Hoe behandel je dat zelf?

Besluit je om toch niet naar een dierenarts te gaan? Dan kun je hier lezen wat je kunt doen als je kat een wond heeft. Verder naar beneden leest u wat u kunt doen als uw kat een abces heeft. 

Vacht wegscheren of knippen en de wond schoonmaken

Ten eerste moet de vacht om de wond heen even weggeknipt of weggeschoren worden. Ongeveer 2cm om de wond heen. Heeft je kat lang haar dan is het verstandig om de omliggende haren buiten die 2cm ook nog wat korter te maken zodat ze niet in de wond kunnen plakken. Maak de wond schoon met wat water en een schone doek. Het beste kunt u hiervoor een gaas-kompres gebruiken die u vindt in uw eerder gemaakte of gekochte EHBO doos. Dit gaas-kompres hoeft niet persé steriel te zijn, maar mag natuurlijk wel. 

Wond bij de kat ontsmetten met betadine

Als alle viezigheid eruit is en de wond voor het oog schoon lijkt te zijn dan moeten de aanwezige bacteriën nog aangepakt worden. Dit kunt u doen door de wond in te smeren met betadine-zalf. Doe het wel heel dun erop want de kat zal het er mogelijk af kunnen likken. Betadine oplossing kunt u ook gebruiken. Dit doet u dan een beetje op een nieuw schoon gaas-kompres en hiermee dept u op de wond. 

Wond aan de lucht laten drogen

Verder dekt u de wond niet af. Een pleister blijft bij dieren niet zitten en met een beetje pech eten ze hem ook op en heb je daar weer een probleem van. Wel kunt u er een beetje pleisterspray op doen om de wond te beschermen tegen nieuw vuil. 

Wond bedekken indien nodig

Een beetje likken aan de wond kan geen kwaad, maar gaat je kat er obsessief mee bezig dan beschadigd hij met zijn tong de nieuw ontstane weefsels en zal het dus niet helen. Zorg er dan voor dat de wond wel afgedekt wordt door bijvoorbeeld gebruik te maken van een medical petshirt (verschillende maten of kleuren!) of een halskraag (verschillende maten).

Nieuwe bacterievorming tegen gaan

Om de wond bacterievrij te houden is het verstandig om de wond 2-3x daags met betadine-zalf te behandelen. En dit gedurende 5 dagen. De wond mag in de tussentijd niet gaan etteren of er slechter uit gaan zien. Is dat wel het geval dan is het verstandig om toch langs de dierenarts te gaan. 

Wondgenezing stimuleren met honingzalf

Als de wond na 5 dagen nog niet volledig weg is, maar er geen infectie meer aanwezig is dan kunt u de wondgenezing ook ondersteunen met honingzalf. Indien u dat prettig vindt mag u het ook al vanaf dag 1 op de wond smeren. Honing heeft zowel een antibacteriële werking als een wond genezende werkingen. 

Een halskraag is soms erg handig om te zorgen dat een kat niet aan een wond of abces gaat zitten.

Een abces bij een kat - Hoe behandel je dat?

Hierboven las u hoe u een verse wond zelf kunt behandelen wanneer u niet naar de dierenarts kan of wil gaan. Hieronder volgt hoe u te werk gaat wanneer uw kat een abces heeft. 

Vacht wegscheren of knippen

Ook bij een abces is het belangrijk dat de vacht rondom het abces ongeveer 2cm geschoren of heel kort geknipt wordt. Zo kan het abces goed gaan opdrogen en brengen de haren geen nieuw vuil in de huid opening. Bij langharige katten geldt dat de haren buiten die 2 cm wellicht ook even korter geknipt moeten worden. 

Het abces leeg duwen

Verder moet er zoveel mogelijk geprobeerd worden om de gevormde etter niet in de huid te laten zitten. Het abces moet dus geleegd worden. Dit kunt u doen door vanuit de buitenkant richting de opening druk te geven. Wel zachtjes doen, want dit is best pijnlijk voor uw kat en hij moet wel bereid blijven om mee te werken. De etter kunt u opvangen met één of meer gaas-kompressen.  

Abces van een kat zelf open maken

Mocht u enkel een bult hebben gezien die nog niet open is gegaan dan kunt u even kijken of er al ergens een zwakke plek in de huid ontstaan is. Vaak herken je dat als een klein rondje van een paar milimeter die er iets anders uit ziet dan de rest van de huid. Door daar iets meer druk op uit te oefenen kan het abces dan geopend worden en kunt u de etter verwijderen. 

Bacteriën tegen gaan

Wanneer het abces zo leeg mogelijk is dan kunt u er 3x daags een aantal druppels colloidaal zilver in doen nadat u het abces opnieuw geleegd heeft. Doe dit tot 3 dagen nadat het abces geen etter meer vormt. In de praktijk is dit ongeveer 7 dagen. Indien gewenst kunt u daarna de wond nog verder ondersteunen door met honingzalf in te smeren.  Van zilver is bekend dat bacteriën er niet van houden en dus minder snel gaan groeien. Van honing is bekend dat het op de wond een klein laagje waterstofperoxide vormt zodat bacteriën dood gaan. 

Open het abces-gat tussendoor

Let op: soms zit er een dikke korst op de opening. Wanneer er nog etter onder de korst zit (u voelt dan nog een zachte bult onder de korst) dan is de korst vrij makkelijk eraf te peuteren. Daarna kan de etter weer uit de opening geduwd worden. Wanneer een korst goed vast zit dan moet u hem laten zitten. Doorgaans is er dan geen etter meer onder de korst. 

Hoe lang wordt er nog etter gevormd?
In principe hoort er ongeveer na 2-3 dagen geen etter meer uit de huid te komen. Ziet u geen verbetering na die tijd of wordt uw kat alleen maar zieker dan zult u helaas toch even langs uw dierenarts moeten gaan. 
Deze kat heeft een dikke bult boven zijn oog zitten.
Dikke bult boven oog. Dit is een nog niet opengebroken abces.

Pijnstiller bij een wond of abces bij de kat

Wonden en abcessen kunnen vrij pijnlijk zijn. Daarom is een goede pijnstiller wel zo prettig. Heeft u nog een pijnstiller voor een kat in huis, geef deze dan een dag of 5. Heeft u niets meer dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van CBD olie bij katten. De dosering van deze 3% oplossing is 3x daags 2-3 druppels per kat.  CBD olie werkt niet net zo krachtig als de pijnstillers die je van je dierenarts krijgt, maar is wel een goede tweede. En het helpt de wondgenezing ook nog eens. De “gewone” pijnstillers mag je dierenarts niet meegeven zonder dat hij je kat gezien heeft en je dus betaalt hebt voor een consult. 

Wil je advies via whatsapp?

Mocht je vragen hebben over een wond of abces bij je kat dan kunt u een whatsapp bericht sturen. Een foto van de wond of het abces meesturen is dan wel zo handig.