Je kat heeft buikpijn – Hoe herken je dit en hoe los je dit op?

Buikpijn bij je kat herkennen

Je kat heeft buikpijn en natuurlijk wil je dit graag voor hem oplossen. Eerst moet je natuurlijk wel zeker weten of je kat wel echt buikpijn heeft. Je kunt buikpijn bij je kat herkennen doordat je kat zich wat terug getrokken heeft. Hij is vaak chagrijnig en wil zich nog wel eens afreageren op een mede huisgenoot. Hij gedraagt zich duidelijk anders dan je van hem gewend bent. 

Houding van een kat met buikpijn

Als je kat buikpijn heeft ligt vaak met zijn pootjes onder zijn buik en maakt van zijn buik (en rug) een opgerold bolletje. Hij maakt zich als het ware zo klein mogelijk. Je ziet vaak ook een soort van frons op zijn voorhoofd en meestal houdt hij zijn ogen dicht geknepen. Zijn kop staat niet fier rechtop maar hangt een beetje naar voren. Als je kat het toe laat kun je aan zijn buik voelen dat hij zijn buikspieren opgespannen heeft waardoor zijn buik behoorlijk hard kan aanvoelen. Maar pas op, want sommige katten kunnen heel boos reageren als je hun buik aanraakt. 

Waardoor heeft een kat buikpijn?

Als je kat buikpijn heeft dan heeft je kat in de meeste gevallen last van zijn maag of van zijn darmen. Je kunt in de komende dagen dan ook gaan zien dat hij gaat overgeven of diarree krijgt. Maar er zijn veel organen in de buikholte en elk van hen kan pijn doen. Denk aan de lever, de alvleesklier, de nieren, de blaas etc. Bij katers, vooral bij katers met overgewicht, kan het ook zo zijn dat er een urine steentje vast zit in zijn penis. Hierdoor kan hij niet plassen en raakt zijn blaas overvol. Dit is heel pijnlijk voor hem. Het is dan ook belangrijk dat je probeert te achterhalen of je kater de afgelopen uren nog geplast heeft. Gaat hij steeds naar de kattenbak zonder een plas achter te laten? Dan moet je onmiddellijk naar je dierenarts toe gaan. Ook ’s avonds of in het weekend!

Tekening van een kat met buikpijn

Hoe behandel je buikpijn bij je kat?

Uitsluiten dat je kat niet kan plassen

In de eerste plaats moet je je afvragen of je kater, als het om een kater gaat, nog geplast heeft de afgelopen 12 uur. Als je hierover twijfelt dan mag je hem niet naar buiten laten en hou je hem binnen om te controleren of hij gaat plassen. Bij twijfel kun je het beste een dierenarts vragen om naar zijn blaas te voelen om een blaasverstopping uit te sluiten. Dat is namelijk een heel goede reden voor je kat om buikpijn te hebben. 

maag-darm pijn?
Is de kans op een blaasverstopping minimaal? Dan ga je kijken of je kat wat eten wil hebben. Ze het maar voor zijn neus en kijk wat hij gaat doen. Gebruik hiervoor iets dat hij normaal gesproken niet zou laten staan. Eet hij niet, of met lange tanden? Dan is de kans groot dat hij misselijk is en maagpijn heeft. Hoor je zijn buik ook flink borrelen en pruttelen? Dan heeft hij waarschijnlijk pijn in zijn darmen.

Bij maag-darm klachten kun je hem het beste licht verteerbaar voedsel aanbieden zoals gekookte kipfilet of een beetje witte rijst. Probeer zo min mogelijk vet in zijn voeding te doen want dat is moeilijker te verteren en geeft dus extra buikpijn voor je kat. Indien je wil kun je ook deze voeding aan je kat aanbieden. 

Ook is het verstandig om je kat probiotica aan te bieden om zijn darmflora te ondersteunen en hij minder last heeft van diarree doordat zijn darmflora van slag geraakt is. Hou je kat ondertussen wel binnen om in de gaten te houden of hij nog goed kan plassen en ontlasting heeft en of de buikpijn bij je kat niet erger wordt. 

Vreemd voorwerp

Het komt bij katten niet vaak voor maar in sommige gevallen gaan katten spelen met iets kleins en slikken het vervolgens in. Vooral jonge, speelse katten doen dit. Als zo’n voorwerp klem komt te zitten in de darmen dan kan er geen eten doorheen. Je kat zal gaan overgeven, heeft behoorlijk erge buikpijn en hij zal ook geen ontlasting meer maken. Vaak poept hij nog 1x, namelijk de voeding die verteerd werd voordat het voorwerp zijn darmen ging blokkeren. Maar daarna is er niets meer. 

Dit is een levensbedreigende situatie en als je het vermoeden hebt dat dit bij jouw kan ontstaan kan zijn dan is het belangrijk dat je met spoed, dus ook ’s avonds of in het weekend met je kat naar je dierenarts toe gaat. Als daar blijkt dat er inderdaad een voorwerp klem zit dan zal je kat helaas geopereerd moeten worden om zijn buikpijn op te lossen en hem niet te laten sterven. 

Pijnstiller aan je kat geven

Zolang je kat geen maag-darm klachten heeft kun je je kat een pijnstiller geven als hij buikpijn heeft. Mocht je dat nog in huis hebben van een vorig dierenarts bezoek dan gebruik je die.  Bijvoorbeeld metacam of novacam. Je kunt je dierenarts ook vragen of je een pijnstiller voor je kat mag ophalen. Maar in de meeste gevallen mag dat alleen wanneer je bij je dierenarts op consult komt met je kat. In dat geval kun je je kat aspirine aanbieden. LET OP! JE MAG ENKEL ASPIRINE GEBRUIKEN. GEEN PARACETAMOL, IBUPROFEN OF ANDERE MIDDELEN!!! Die andere middelen zijn namelijk dodelijk voor je kat. 

Aspirine mag je 1x per 2 dagen aan je kat geven in de dosering van 10mg per kg gewicht van je kat. Veel katten wegen ongeveer 4 kg en dus mag een kat van dat gewicht 40mg per 2 dagen krijgen. De meeste aspirine tabletten bevatten 400mg en dus mag je dan maar een 10e stukje geven per 2 dagen. Dat is dus maar een heel klein stukje! Mocht je de aspirine 100mg (voor kinderen) kunnen krijgen dan heeft dat de voorkeur omdat je daar dan een 3e stukje van kunt aanbieden aan je kat om zijn buikpijn te verlichten. 

Waarom mag je nou geen aspirine gebruiken als er maag-darm klachten zijn? Nou, dat is omdat aspirine tot de NSAID-pijnstillers horen en zij extra belastend zijn voor het maag-darm-stelsel. Speelt er bijvoorbeeld een maag-ontsteking dan helpen NSAID’s wel tegen de pijn, maar maken ze het probleem mogelijk erger. 

Waarom geen paracetamol bij je kat gebruiken?

Katten missen een bepaald mechanisme in hun lichaam om zich te ontdoen van medicijnen. Daarom mogen ze bepaalde medicijnen niet krijgen omdat ze anders dit niet uit hun lichaam kunnen verwijderen en ze dus vergiftigd worden. Ze zullen er aan sterven. Dit geldt voor paracetamol en ibuprofen, maar ook voor bijvoorbeeld vlooienmiddelen die bedoeld zijn voor honden. 

Kat met buikpijn waarbij je ook een frons op zijn voorhoofd ziet.

Wanneer moet je naar je dierenarts?

Wanneer de buikpijn bij je kat heel heftig is, je kat er echt flink last van heeft dan is het verstandig om naar je dierenarts toe te gaan. Bij milde vormen van buikpijn waarbij je kat nog wel (wat) wil eten en hij gewoon poept en plast dan kun je het een paar dagen aankijken. Speelt het na een dag of 3-4 nog steeds dan kun je het beste naar je dierenarts toe gaan. Deze kan dan proberen te achterhalen welk orgaan voor de pijn zorgt en daar een behandeling voor instellen. Je dierenarts kan ook een geschikte pijnstiller voor je kat voorschrijven zodat hij er wat minder last van heeft. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heeft je kat buikpijn en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!