Een bultje op de vulva van je hond

Inleiding

Een bultje op de vulva van een hond kan een aanleiding zijn voor zorgen bij baasjes, aangezien ze een reeks gezondheidsproblemen kunnen aangeven. In dit artikel bespreken we de verschillende oorzaken van bultjes op de vulva, hun symptomen en de beschikbare behandelingsopties.

Dierenarts gaat hond onderzoeken vanwege een bultje op de vulva

Oorzaken van vulvaknobbels bij honden

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor het ontstaan van bultjes op de vulva bij honden. Van bultjes die geen kwaad kunnen tot bultjes die levensbedreigend zijn. Levensbedreigende bultjes op de vulva zijn echter zeldzaam. Raak dus niet gelijk in paniek wanneer je bij jouw hond een bultje op haar vulva hebt aangetroffen. In veruit de meeste gevallen is het geen ernstig probleem. 

Geïnfecteerde klieren

Een van de meest voorkomende oorzaken van een bultje op de vulva bij honden is een bacteriële infectie van kleine kliertjes in het vulva gebied. Dit kan leiden tot zwelling, pijn en ongemak, en kan ook afscheiding veroorzaken. Soms ziet de vulva er rood uit. 

Cysten

Cysten zijn met vocht gevulde blaasjes die op de vulva bij honden kunnen ontstaan. In de meeste gevallen is de oorzaak een hormonale schommeling. Zeker indien het gaat om een jonge teef van 6 tot 12 maanden. De cysten kunnen soms kapot gaan en dan bacterieel geïnfecteerd raken. Hierdoor lijkt het probleem steeds erger te worden. 

Tumoren

Vulvatumoren kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig (kanker) zijn. Een dierenarts zal wat cellen moeten afnemen om te bepalen of het goedaardig of kwaadaardig is en wat de beste manier van behandelen zal zijn. Vulva tumoren komen niet zo heel vaak voor bij de teef. In veruit de meeste gevallen is de teef boven de 8 jaar en niet-gesteriliseerd indien het bultje op de vulva om een tumor blijkt te gaan. 

vaginale afscheiding als gevolg van een bultje op de vulva
vaginale afscheiding vanwege inwendige bultjes (niet op de foto te zien).

Symptomen van een bultje op de vulva bij honden

De klachten die je kunt zien bij honden met een bultje op de vulva zijn verschillend. De ene hond heeft het bultje niet eens in de gaten en de andere hond likt zich al suf zonder dat een eigenaar nog maar iets gezien heeft. 

Zwelling

Het meest voor de hand liggende symptoom van een vulvaknobbel is zwelling op de vulva. Dit kan variëren van een klein bultje tot een grote massa, afhankelijk van de oorzaak van de knobbels.

Pijn en ongemak

Vulva bultjes kunnen pijnlijk en oncomfortabel zijn voor honden, vooral als ze geïnfecteerd en ontstoken zijn. Dit kan ertoe leiden dat honden meer likken aan de vulva, meer gaan sleetje-rijden of met hun billen langs voorwerpen gaan schuren met hun billen. 

Afscheiding

Afscheiding uit de vulva kan een teken zijn van een infectie of ontsteking in het gebied. De afscheiding kan helder, geel of bloederig zijn, afhankelijk van de oorzaak van het bultje op de vulva. In de meeste gevallen zitten de bultjes meer inwendig als ze afscheiding veroorzaken. Bij een uitwendig bultje op de vulva is dit zelden het geval. 

Let op: wanneer je hond veel drinkt en een opgezwollen vulva heeft waar afscheiding uit komt kan er sprake zijn van een baarmoederontsteking!

Behandeling van bulten op de vulva bij honden

Antibiotica

Als een bultje op de vulva bij een teef wordt veroorzaakt door een infectie, kunnen antibiotica worden voorgeschreven om deze te behandelen. Deze medicijnen helpen de bacteriën te doden en verminderen de zwelling en pijn. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van zalf met antibiotica. In sommige gevallen van tabletten. Bij milde infecties kan een honingzalf zoals Vetramil al voldoende effect hebben om een infectie tegen te gaan. Maar ook Betadine werkt antibacterieel. 

Vetramil moet 2x daags op de infectie gesmeerd worden. Het liefst vooraf gaand aan de wandeling zodat het goed kan intrekken en de teef het er niet gelijk aflikt. Dit moet gedurende 5-7 dagen gedaan worden. 

Betadine-zalf moet 1-2x daags op de infectie gesmeerd worden. Het liefst vooraf gaand aan de wandeling zodat het goed kan intrekken en de teef het er niet gelijk aflikt. Let op dat je het niet te dik opsmeert. Wanneer een hond veel van de Betadine binnen krijgt kan er overgeven of diarree ontstaan. Dit moet gedurende 5 dagen gesmeerd worden.

Chirurgie

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om een bultje op de vulva te verwijderen. Vooral als deze wordt veroorzaakt door een tumor of cyste. De operatie kan bestaan uit het verwijderen van een deel van de vulva of in ernstige gevallen zelfs het gehele vulva gebied. Dit is afhankelijk van de grootte en locatie van de bult. Uiteraard zal dit altijd met jou als eigenaar besproken worden. 

Bestraling of Chemotherapie

In het geval van kwaadaardige tumoren op de vulva, kan het nodig zijn om voor bestraling te kiezen als behandeling. Ofwel wordt er chemotherapie voorgeschreven om de tumor te verkleinen of hopelijk zelfs helemaal te verwijderen. Deze beide behandelingen hebben als doel om de groei van de tumor vertragen of stoppen. Vaak wordt een tumor ook kleiner. Soms wordt er dan alsnog voor gekozen om een operatie toe te passen zodra de tumor klein genoeg is. In sommige gevallen is een tumor namelijk te groot om een operatie toe te passen. Door het verkleinen van de tumor kan een operatie soms toch nog plaatsvinden. 

Heb je advies nodig?

Twijfel je over het bultje op de vulva van je hond? Dan kun je dierenarts Nanda om advies vragen door op onderstaande whatsapp knop te drukken. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van hulp en wat de kosten ervoor zijn.