Hond drinkt veel – 5 mogelijke oorzaken

Wanneer drinkt een hond teveel?

Heeft u een hond die vroeger nauwelijks dronk? Maar uw hond drinkt nu ineens heel veel? Dat is zorgwekkend. Elke hond heeft een ander gewicht, maar in principe hoort een hond ongeveer 50ml per kilogram lichaamsgewicht per 24 uur te drinken. Dus een hond van 10kg hoort per 24 uur ongeveer 500ml (50ml x 10kg = 500ml) water te drinken. Uiteraard zal hij tijdens warm weer of tijdens inspanning even wat meer kunnen drinken. Maar drinkt hij nou elke dag meer dan 100ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur? Dan is dit echt een reden om met hem naar de dierenarts toe te gaan. 

Hond in een weegschaal. Weegschaal is nodig om de hoeveelheid water te wegen.

Hoe meet je de hoeveelheid water die je hond drinkt?

Dat kan heel simpel zijn! Vul een bak met water en zet het op een keukenweegschaal. Schrijf de hoeveelheid even op! Vervolgens laat je je hond hier 24u uit drinken. Daarna zet je de bek met water weer op de weegschaal. Het eerste gewicht min het tweede gewicht is de hoeveelheid water die je hond gedronken heeft. Let er uiteraard wel op dat niemand in de tussentijd de bak stiekem gevuld heeft. 

Maar soms is het meten van de hoeveelheid die ze drinken nauwelijks mogelijk. Veel honden drinken namelijk soms ook buiten uit vijvers, poeltjes of plassen. En die heb je natuurlijk niet allemaal vooraf kunnen wegen. In dat geval is het enkel mogelijk om een indicatie te hebben. Een hond drinkt veel water als hij bijvoorbeeld langer dan vroeger bij de vijver blijft drinken of zit hij er vaker bij. Dan is dat een goede indicatie dat er iets in zijn lichaam voor zorgt dat hij dorst heeft. 

Hond drinkt meer door:

Het is maar zeldzaam dat een hond veel water drinkt omdat hij daar gewoon zin in heeft. In de meeste gevallen heeft hij meer vocht verloren. Om niet uit te drogen moet hij meer gaan drinken om het te compenseren. En op welke manieren kan een hond veel vocht verliezen? Door te braken, door gigantisch aan de diarree te zijn of door veel te plassen. De eerste twee zou u wel gemerkt hebben en als grootste probleem gezien hebben. En dan was uw vraag niet geweest waarom uw hond zoveel drinkt. Dus in dit artikel beperk ik mij tot het plassen van grotere hoeveelheden urine. Met andere woorden: veel drinken en veel plassen. 

Uw hond drinkt (en plast) dus echt veel? Er zijn helaas heel veel mogelijke oorzaken voor. Ik beperk mij dan ook slechts tot de meest voorkomende oorzaken bij de hond. In de eerste plaats is een baarmoederontsteking vaak de oorzaak. Daarnaast komen nierfalen, suikerziekte en leverproblemen ook vaak voor. En dan hebben we ook nog ziekte van Cushing en ziekte van Addison. 

Hond drinkt veel en moet daardoor veel plassen
Baarmoederontsteking bij de hond

Elke niet-gesteriliseerde teef loopt het risico op latere leeftijd een baarmoederontsteking te krijgen. De klachten ontstaan doorgaans ongeveer 1 à 2 maanden na het begin van de vorige loopsheid. Meestal is ze ouder dan 6 jaar. Ongeveer 50% van de niet-gesteriliseerde teven krijgt hiermee te maken. 

Wanneer er sprake is van een baarmoederontsteking dan zitten er bacteriën in de baarmoeder. Het lichaam probeert die te verwijderen door er antistoffen en ettercellen op af te sturen. Dit vormt samen een verbinding waardoor de bacterie niet meer schadelijk is. De grootste hoeveelheid blijft dan in de baarmoeder zitten, maar een klein deel komt in de bloedbaan. Hiervandaan gaan ze naar de nieren waar ze de filter van de nieren gaan blokkeren. Daardoor gaan de nieren hun werk niet meer goed kunnen doen en produceren ze veel waterige urine. En als je veel water via je urine verliest zul je veel moeten gaan drinken om niet uit te drogen.

Een baarmoederontsteking kun je herkennen aan een etterige uitvloei uit de vulva. Maar in sommige gevallen is de baarmoedermond gesloten en komt de etter niet uit de vulva. De enige manier om dan een baarmoederontsteking vast te stellen is door middel van een echo of een röntgenfoto die je dierenarts kan maken. Verdenk je je hond van een baarmoederontsteking, dan is het noodzaak om zo snel mogelijk naar je dierenarts toe te gaan. Dus ook in het weekend of ’s avonds. De baarmoeder kan scheuren als gevolg van de grote hoeveelheid etter. Loopt de etter in de buikholte dan ontstaat er een buikvliesontsteking en dit kan op zeer korte termijn dodelijk aflopen. Je kunt nog wel even meten of je hond koorts heeft. Is er sprake van een teef met koorts en veel drinken? Dan is een baarmoederontsteking zeer waarschijnlijk. 

Nierfalen

Een hond drinkt ook veel water wanneer hij last van nierfalen heeft. In het geval van nierfalen kan het zo zijn dat de nieren geen enkele urine meer produceren. Maar het kan ook zijn dat ze teveel urine produceren. Bij het filterproces horen ze eerst water door een soort van zeefje te gooien en het daarna weer op te zuigen. Wanneer dat opzuigen niet goed verloopt dan spreken we van chronisch nierfalen. Uw hond gaat dan waterige urine produceren. En in wat verder gevorderde gevallen gaan de nieren ook eiwitten doorlaten in de urine. De urine is dan dus waterig en bevat eiwitten tijdens een urine onderzoek. 

Suikerziekte

Een hond drinkt veel water als hij suikerziekte heeft. Suikerziekte ontstaat wanneer de hond onvoldoende insuline aanmaakt. Maar ook wanneer de gemaakte insuline niet goed werkt. Het bloedsuikergehalte wordt dan te hoog. Daardoor gaan de nieren de suiker uit het lichaam halen. Dit verwijderde suiker trekt alleen ook extra water met zich mee. In de urine zit als gevolg daarvan suiker en de urine is veel te waterig. De eerste test die we dan ook doen bij een hond met veel drinken en veel plassen is een urine onderzoek. Zit er suiker in de urine, dan is de kans zeer groot dat er suikerziekte speelt. 

Leverfalen

Een hond drinkt veel wanneer hij een probleem met zijn lever heeft. Als een lever niet naar behoren werkt dan worden sommige stofjes in het lichaam niet aangemaakt. En andere stofjes hopen zich juist op omdat de lever ze niet verwijdert. Dit alles zet vele mechanismen in het lichaam in gang die als gevolg hebben dat de nieren meer water uit het lichaam gaan wegwerken. Zo ontstaat er dus meer urine. Het zijn meerdere zeer ingewikkelde processen die lang duren om uit te leggen. Daarom wijdt ik er hier niet verder over uit. De urine is doorgaans enkel te waterig tijdens een urine onderzoek. Er zijn vaak geen andere afwijkingen in de urine te vinden. In sommige gevallen kan er ook een verhoogde hoeveelheid bilirubine zitten in de urine. 

Ziekte van cushing

De ziekte van cushing is ook een wat ingewikkelde ziekte om kort uit te leggen. Er is bij deze ziekte een te grote hoeveelheid cortisol productie. Dat is het stress hormoon. De bijnieren maken dit cortisol. Zij kunnen een overmatige productie hebben wanneer er een tumor zit in een van de bijnieren. Maar ook kan er een goedaardige tumor in de hersenen zitten die teveel stofjes vrij stelt die op hun beurt de bijnieren dan weer te veel activeren. Het lichaam staat dus voortdurend onder invloed van het stress hormoon en dit is zeer slopend voor een lichaam. Er moet dus snel ingegrepen worden. 

Ziekte van Addison

Er is sprake van de ziekte van Addison wanneer de bijnieren juist te weinig cortisol aanmaken. Dus het is eigenlijk het tegenover gestelde van de ziekte van cushing. Bij deze ziekte ontstaan tekorten van mineralen in het lichaam. Hierdoor kunnen spieren en organen niet meer naar behoren werken. Ze beginnen dus eerst met trillen en moeilijk lopen. Vervolgens kan een hond zeer acuut comateus worden als gevolg van deze ziekte. Snel handelen is dan ook noodzakelijk. Zeer dikwijls is er de weken ervoor al opgemerkt door een eigenaar dat de hond meer begon te drinken. Doorgaans zijn de honden waarbij dit ontstaat wat jonger. Ongeveer 4-5 jaar oud. 

Medicatie

Uw hond drinkt veel water sinds hij bepaalde medicatie krijgt? Diverse soorten medicatie kunnen veroorzaken dat een hond meer gaat plassen en dus meer gaat drinken. Een voorbeeld hiervan zijn de plas-tabletten die aan hartpatiënten gegeven worden. Maar een ander vaak gebruikt medicijn bij honden is prednison. Ook dit medicijn heeft als gevolg dat een hond er veel van gaat plassen. En daardoor dus ook veel gaat drinken. Verdenkt u dat medicatie de oorzaak van het vele plassen en dus vele drinken bij uw hond is? Dan doet u er verstandig aan om de bijsluiter op het internet op te zoeken en te kijken of het als bijwerking vermeld wordt. Twijfelt u? Dan kunt u dit ook aan uw dierenarts vragen.  

Uw hond drinkt veel. Wat moet u dan doen?

Belangrijk is in elk geval dat u het serieus neemt. Het lijkt zo onbenullig. “Mijn hond drinkt veel”. Maar de ziekte die hier de oorzaak van is kan op (korte of langere) termijn dodelijk zijn voor uw hond. Het is dus belangrijk dat de oorzaak achterhaald wordt. En vervolgens uiteraard behandeld wordt. Dit hoeft niet op stel en sprong tijdens een spoeddienst (behalve wanneer u een baarmoederontsteking of ziekte van Addison vermoedt). Maar neem wel de eerst volgende werkdag even contact op met uw dierenarts om te bespreken hoe jullie het beste te werk kunnen gaan. Zeer waarschijnlijk gaat hij een urine onderzoek en/of een bloedonderzoek voorstellen. 

Je hond drinkt veel. Kun je ook zelf testen?

Ja dat kan zeker. Je kunt zelf de urine van je hond opvangen en al een eerste onderzoek doen. Let wel op: je dierenarts zal dit altijd willen herhalen. Om zelf te testen kun je gebruik maken van deze urine test. Je hoeft dan alleen maar met een schone soeplepel achter je hond aan te lopen en zijn urine op te vangen zodra hij of zij gaat plassen. Daarna doe je de urine in een super schoon potje. Let er daarbij op dat in dat potje geen suiker gezeten heeft. Een klein spoortje suiker dat achtergebleven is kan ervoor zorgen dat u denkt dat uw hond suikerziekte heeft. 

Vervolgens doop je het stripje in de urine en haalt het er gelijk weer uit. Het hoeft dus alleen even nat te worden. Na 30 seconden kun je de kleurvlakjes vergelijken met de waarden op het testblad. Hieronder staat daar meer over uitgelegd. 

Hond drinkt te veel. Urine test strip in urine monster om oorzaak te achterhalen.

Welke waarden heb je bij welke aandoening?​

LEUKOCYTEN​

Leukocyten zijn afweercellen. Wanneer die in de urine van een hond zitten dan is er sprake van een infectie ergens in de urine wegen van de hond. Dus in de nieren, de afvoerbuisjes of de blaas. Maar, ook bij een baarmoederontsteking kunnen er afweercellen uit de baarmoeder met de urine mee naar buiten komen. 

NITRIET​

Nitriet wordt gemaakt door bacteriën. Wanneer er dus nitriet in de urine zit dan is er waarschijnlijk een bacteriële blaasontsteking gaande. Hiermee kun je het beste naar je dierenarts toe gaan want er is waarschijnlijk een antibiotica-kuur nodig. Dit kan ook een oorzaak zijn van veel drinken en plassen, maar komt veel minder vaak voor. 

Urobilinogeen

Deze waarde is vaak onbetrouwbaar bij honden. De stof urobilinogeen ontstaat soms bij leverproblemen of problemen met de galwegen. Mocht je hond dus veel drinken en veel plassen en daarnaast een verhoogd urobilinogeen hebben dan kan dit als gevolg van leverfalen zijn. Maar weet dat ook veel gezonde honden een verhoogde urobilinogeen kunnen hebben. Dus niet gelijk in paniek raken. 

Protein = EIWIT

Zit er eiwit in de urine dan is er ofwel ergens weefselschade in de urinewegen ofwel laten de nieren eiwitten door die in het bloed horen achter te blijven. In dit laatste geval is er sprake van nierfalen. Treft u eiwit aan in de urine van uw hond dan moet er uitgezocht gaan worden waar dat vandaan komt. Mogelijk is er in dit geval sprake van nierfalen en is dat de oorzaak van veel drinken en veel plassen. 

pH

Het teststripje in de testset toont de pH, oftewel de zuurtegraad van de urine. Dit is belangrijk bij een blaasontsteking, maar is voor het constateren van de oorzaak van meer plassen niet van toepassing. 

Bloed

Bloed hoort niet thuis in normale urine. Het ontstaan wanneer er schade is in de urinewegen. In de meeste gevallen is er een blaasontsteking. Ook als gevolg van een blaasontsteking kan een hond veel zijn gaan drinken, maar de kans is groter dat de oorzaak ergens anders ligt. In elk geval moet er uitgezocht gaan worden wat de oorsprong van het bloed is. 

Specific gravity = waterigheid van urine

De normale ochtendurine hoort bij een hond rond de 1030 te zijn. Wanneer de waarde onder de 1025 zit dan is de urine echt te waterig en moet de oorzaak achterhaald gaan worden. Is de waterigheid 1030 dan heeft uw hond geen last van teveel drinken als gevolg van een te grote hoeveelheid urine aanmaak! Dit is dus een soort van controle om zeker te weten dat uw hond wel of niet veel drinkt. 

Glucose en ketonen

Dit vakje op de teststrip toont glucose. Dit is het bloedsuiker. In normale urine hoort geen suiker te zitten. Zit dit er wel in dan is er zeer waarschijnlijk sprake van suikerziekte. Is die suikerziekte al ernstig dan vormt het lichaam ook ketonen. Zitten er dus ketonen in de urine dan is uw hond al echt behoorlijk ziek en gaat u het beste snel naar een dierenarts. 

Bilirubine

Bilirubine is een afbraakproduct van de rode bloedcellen. Normaal verlaat dit het lichaam via de ontlasting. Wanneer er een verhoogde hoeveelheid bilirubine in de urine zit dan kan dit als gevolg van bloedafbraak, maar ook als gevolg van leverfalen of een galwegblokkade. Echter, bij gezonde reuen komt het met enige regelmaat ook in de urine voor. 

Hond plast te veel en moet nu naar de dierenarts voor verder onderzoek.

Uw hond drinkt veel en u heeft een vermoeden van de oorzaak. En nu?

Het is mogelijk dat u nu een indicatie heeft wat uw hond mankeert. Zit er suiker in de urine dan is er waarschijnlijk sprake van suikerziekte. Zitten er eiwitten in de urine dan is er een mogelijkheid op nierfalen. Is het enkel te waterig dan is er de kans op leverfalen, ziekte van Cushing,  ziekte van Addison of een baarmoederontsteking. Op basis van uw bevindingen is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts om te bespreken wat de vervolgstappen moeten zijn om tot een behandeling te komen. In veel gevallen zal uw dierenarts het urine onderzoek willen herhalen, een bloedonderzoek en in sommige gevallen zal daarna ook nog een buikecho nodig zijn. Zoals al eerder gezegd, het is belangrijk dat uw hond een behandeling krijgt. Anders kan het mogelijk zijn dat uw hond binnen enkele weken tot maanden zal overlijden aan de gevolgen van zijn ziekte. 

Overleg met mij?

Heeft u nog bepaalde vragen over uw hond en het feit dat hij veel drinkt? Dan kunt u contact met mij opnemen via onderstaande whatsapp knop. Lees op de home pagina meer over hoe ik werk en wat de kosten zijn. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *