Dikke onderlip bij je kat – Wat kun je er tegen doen?

Waardoor krijgt een kat een dikke onderlip?

Een dikke onderlip bij je kat ontstaat wanneer er een ontstekingsreactie in het weefsel van de onderlip speelt. Deze ontstekingsreactie kan door verschillende oorzaken ontstaan. Zo kan je kat simpelweg gewoon gevochten hebben met een kneuzing van zijn onderlip als gevolg. Maar als er een wondje is ontstaan dan kan dit gaan infecteren en dan een abces vormen. Je kat kan ook gestoken zijn door een insect zoals bijvoorbeeld een bij of wesp. Daarnaast kan je kat last hebben van feliene acne. En uiteraard kan het bij oudere katten helaas ook gaan om kanker. Hieronder worden de verschillende oorzaken verder uitgewerkt. 

Oorzaken voor een dikke onderlip bij je kat

Verwondingen

Als je kat op de een of andere manier zijn onderlip beschadigd heeft dan kan het weefsel behoorlijk opzwellen. Dit ontstaat bijvoorbeeld vaak na een vechtpartij, na een ongeluk met een voertuig of wanneer hij ergens vanaf gevallen is. Bij een vechtpartij voel je vaak ergens anders op zijn lichaam nog wel hele kleine korstjes en krasjes. Bij een ongeluk met een voertuig hebben ze zich vaak schrap gezet met hun nagels. Door de klap zijn ze dan weg geduwd en zijn hun nagels aan de puntjes wat gespleten of afgeschuurd. Als de dikke onderlip bij je kat ontstaan is na een ongeluk dan is het verstandig om even te kijken of er in de rest van de bek geen verwondingen zijn. Dus geen scheve kaak als gevolg van een kaakbreuk, afgebroken tanden of wondjes in zijn bek. 

kat met een wond aan zijn onderste lip
wondinfecties of abcessen
Wanneer er een wondje gezeten heeft dan is de kans groot dat in dit wondje een bacterie is gaan zitten. Deze bacterie kan zich gaan vermenigvuldigen waardoor er een wondinfectie ontstaat. Het lichaam van je kat gaat dan naar die infectie allemaal afweercellen sturen. We noemen dat ook wel neutrofielen oftewel ettercellen. Al die ettercellen samen met de bacteriën zorgen ervoor dat er een abces op de onderlip van je kat ontstaat. Dit abces is een met etter gevulde holte die je herkent als een dikke onderlip bij je kat. Deze zal na een paar dagen open barsten waardoor alle etter en troep eruit komt. Maar tot die tijd zie je dus een dikke onderlip bij je kat. Doorgaans is deze dikke onderlip bij je kat ook behoorlijk pijnlijk. Het voelt aan als een wat zachter “kussentje”.
Insectensteek

De meeste katten eigenaren herkennen het wel. Vooral jonge katten vinden het erg leuk om te jagen op een vliegend beestje. Dit kan in veel gevallen geen kwaad, maar af en toe is dat vliegende beestje een wesp of een bij. En ja, die kunnen prikken zodra ze gevangen zijn. De lippen, wangen of tong kunnen dan door de steek opzwellen. Die zwelling op zichzelf is behoorlijk vervelend, maar kan niet zo heel veel kwaad. Het zal de oorzaak zijn van een dikke onderlip bij je kat. 

Echter, in sommige gevallen heeft een kat er een allergische reactie op waardoor de zwelling behoorlijk groot kan worden. En bij sommige katten kan die zwelling dan ook gaan uitbreiden over de hele kop en binnenkant van de bek. Hierbij bestaat de kans dat zijn luchtwegen geblokkeerd worden en je kat geen adem meer kan halen. Zie je dus een dikke zwelling die per kwartier flink in grootte toeneemt? Ga dan moet spoed naar een dierenarts zodat deze je kat een injectie kan geven tegen de allergische reactie. Hoogst waarschijnlijk zal de dikke onderlip bij je kat dan ook minder worden. 

Kat kijkt naar een grote wesp. Deze kan ervoor zorgen dat zijn onderlip dik wordt.
Feliene acne

Dit is een veel voorkomende aandoening die een dikke onderlip bij je kat veroorzaakt. De eerste keer dat ze dit hebben zijn ze vaak nog maar een paar jaar oud. De kin, met name de onderkant van de kin wordt dik, er ontstaan wat puistjes of vochtblaasjes die vervolgens open gaan en waar dan een korstje op ontstaat. Soms is de kin maar een beetje dik, soms is hij enorm opgezwollen. De oorspronkelijke oorzaak hiervan wordt meestal niet achterhaald. Maar de haarzakjes gaan om de een of andere reden ontsteken en infecteren waardoor uiteindelijk de huid van de kin in zijn geheel kan gaan ontsteken.  En hierdoor zie je dus een dikke onderlip bij je kat ontstaan. 

Feliene acne bij de kat zorgt voor een dikke onderlip bij de kat.
Milde vorm van Feliene acne
Tumoren en kanker

Het komt niet heel erg veel voor op de onderlip van een kat, maar af en toe zien we een oudere kat met een dikke onderlip als gevolg van een knobbel op zijn kin. Bij jongere katten komt dit nagenoeg niet voor. In dit geval is het belangrijk dat er door je dierenarts met een naald wat cellen afgenomen worden uit de knobbel. In het laboratorium kan dan vastgesteld worden of de oorzaak van de dikke onderlip bij je kat een tumor is en zo ja, of het dan kanker is. Is dit het geval dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te gaan behandelen. 

Behandeling van een dikke onderlip bij je kat

De behandeling van een dikke onderlip bij je kat hangt af van wat de oorzaak is. Hieronder staat per oorzaak beschreven wat je het beste kunt doen. 

Verwondingen

Heeft je kat een dikke onderlip als gevolg van een verwonding? Dan is het belangrijk om te bekijken of zijn kaak verder in orde is. Er mag geen abnormale beweeglijkheid van de kaak zijn en hij mag ook geen duidelijke pijn hebben bij het kauwen. Lijkt dat in orde? Kijk dan nog even goed in zijn bek of je geen bloed of afgebroken tanden ziet zitten. Zie je geen duidelijke afwijkingen? Geef je kat dan even wat te eten dat hij wel goed kan oppakken met zijn dikke lip. Eet hij verder normaal, dan is de kans op een breuk of andere problemen klein.  

De dikke onderlip bij je kat hoef je verder niet te behandelen, tenzij je er een wondje op ziet zitten. Doe er in dat geval even wat betadine op om de wond te desinfecteren. De betadine zalf is daarvoor het makkelijkst, maar de oplossing kun je ook gebruiken. Hou vervolgens de dikke onderlip van je kat wel goed in de gaten. Deze moet na een dag of 2-3 wel minder dik beginnen te worden. Tip: maak even een foto van de zwelling op dag 1. Deze kun je dan goed vergelijken met de dagen daarna. 

Wondinfecties of abcessen

Is de oorzaak van een dikke onderlip bij je kat een flinke wondinfectie of zelfs een abces? Dan is het verstandig om naar je dierenarts toe te gaan. Deze kan dan een antibiotica kuur voorschrijven. Wil je dat niet dan kun je zelf kijken of je een zwakke plek ziet midden op de zwelling. Zo ja, dan is dat de plek waar het abces zal open barsten. Probeer, als je kat dat toelaat, het abces maar als een puistje uit te knijpen in de richting van dat zwakke plekje. Schrik niet van de hoeveelheid etter en troep die je eruit ziet komen. Het ruikt ook niet al te fris kan ik je zeggen. Lukt dat niet, of zie je nog geen zwakke plek dan kun je nog even een dagje afwachten en kijken of je het de volgende dag wel ziet en je het abces dan wel kunt leeg duwen. 

Zodra het abces open is gegaan moet je het 2x per dag leeg duwen, net zolang tot er geen troep meer uit komt en de zwelling elke dag minder wordt. Meestal is dat na een dag of 3 het geval. Na het leegduwen kun je er honingzalf op smeren zoals Vetramil. Dit moet je dus ook 3x per dag doen. Dit voorkomt dat de etter de huid aan de buitenkant gaat irriteren en werkt wondgenezend en antibacterieël. Is de zwelling na een week nog niet duidelijk over of komt het toch steeds weer terug? Dan heeft jouw kat toch echt een antibiotica kuur nodig. En helaas moet je daarvoor naar je dierenarts toe gaan. 

Insectensteek

Als de zwelling van de insectensteek niet groter is dan een halve cm en ook niet groter wordt binnen een uur dan kun je dit gewoon afwachten. De dikke onderlip bij je kat jeukt waarschijnlijk of het doet hem werkelijk zeer. Maar wat betreft de genezing hoef je er niets aan te doen. Dit lost zich vanzelf op. Helaas heeft niet elke kat van deze ervaring geleerd, dus sta er niet raar van te kijken als je kat dit nog een keer krijgt. Om de jeuk wat tegen te gaan kun je gebruik maken van Douxo S3 calm pads. 

Maar zie je dat de zwelling binnen een kwartier in omvang verdubbeld is? En blijft hij nog steeds toenemen in grootte? Dan heeft je kat een allergische reactie en moet je met spoed naar je dierenarts toe gaan. Dus ook in het weekend of ’s avonds. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar de kans bestaat dat de keel van je kat zover gaat opzwellen dat hij zal stikken. Dat lijkt me het risico niet waard en dus kun je het beste naar je dierenarts toe gaan met deze dikke onderlip bij je kat. 

Feliene acne

Bij feliene acne is er dus een ontstekingsreactie van de haarzakjes en vervolgens van de hele huid van de kin. De ene kat heeft milde klachten en zie je nauwelijks een dikke onderlip bij je kat. De andere heeft een kin die haast groter is dan de kop van de kat. Het mooiste is het om een sterke ontstekingsremmende zalf van je dierenarts te krijgen. Vooral voor katten met een erg dikke onderlip en kin hebben hier baat bij. 

Wil je dit echter liever niet? Dan kun je proberen of betadinezalf bij je kat voldoende werkt. Dit gaat bacteriën, gisten en virussen tegen. Als zij de oorzaak van de feliene acne bij jouw kat zijn dan zal de dikke lip en kin van je kat in zwelling afnemen. 

Je moet in dat geval 3x daags de kin insmeren met betadinezalf. En dan minimaal 7 dagen behandelen. Maar bij veel katten is het langer nodig. Zalf in elk geval 3 dagen langer door vanaf het moment dat de kin van je kat compleet genezen lijkt te zijn. Te vroeg stoppen zal er voor zorgen dat de dikke onderlip snel weer terug komt. Smeer de zalf ook niet te dik. Als je kat zich gaat wassen dan mag hij niet teveel betadine binnen krijgen anders gaat hij aan de diarree. Het is voldoende om een gele kleur op zijn kin te zien zitten, maar er hoeft geen dikke laag op achter te blijven. 

Tumoren en kanker

Het spreekt voor zich dat als je een dikke onderlip bij je kat ziet die al wat ouder is, dat het dan belangrijk is om naar je dierenarts toe te gaan voor verder onderzoek. Als het inderdaad om kanker gaat en je wilt je kat nog laten behandelen, dan is snelheid wel belangrijk. Hoe langer je wacht hoe groter de kans is dat kanker uitgezaaid is en dan valt er niet veel meer te behandelen. 

Je dierenarts zal uit de dikke onderlip bij je kat met een naald wat cellen zuigen. Deze cellen kunnen opgestuurd worden naar een speciaal laboratorium waar (hopelijk) een diagnose voor de dikke lip bij je kat gesteld wordt. Mocht het hier gaan om kanker dan zal deze operatief verwijderd moeten worden. In veel gevallen is dit verwijderen niet ruim genoeg mogelijk en is er chemotherapie of bestraling extra nodig. In veel gevallen is het dan ook helaas zo dat eigenaren dit niet voor hun oudere kat meer willen. Op termijn zal er dan gekozen worden voor euthanasie. 

Heb je behoefte aan overleg?

Hopelijk heb je met dit artikel genoeg adviezen gekregen om te weten wat je nu kunt doen. Maar mocht je nog twijfelen of behoefte hebben aan overleg, dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Hiermee stuur je aan dierenarts Nanda een bericht en kun je haar om advies vragen. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Veel succes en beterschap voor je kat!