Ectropion

Wat is ectropion?

Wanneer de oogleden naar buiten omkrullen dan spreken we van ectropion. Ofwel, zoals op de bovenste foto, wanneer het ooglid naar buiten afhangt. Het op deze foto zwarte randje (bij sommige honden is dit randje pigmentloos en dus licht roze) hoort tegen het oog aan te liggen. Wanneer de oogleden naar buiten omkrullen is het slijmvlies (dat roze deel) zichtbaar dat aan de binnenkant van het ooglid zit. Dit in tegenstelling tot entropion waarbij de oogleden naar binnen krullen. 

Kan ectropion kwaad?

Bij veel honden kan ectriopion geen kwaad. Het ziet er alleen niet zo mooi uit. Maar in veel gevallen heeft een hond er wel degelijk last van. Hij kan makkelijker een oogontsteking krijgen. Daarnaast kunnen de tranen niet op de normale manier afvloeien. Daardoor ontstaan er traanstrepen en mogelijk als gevolg hiervan huidontstekingen rondom de ogen.

Bij sommige rassen is ectropion een rasstandaard.

Hoe ontstaat het?

Ectropion is meestal een aangeboren afwijking. Hierbij is het onderste ooglid langer dan de afmeting van het oog en wordt het als gevolg daarvan minder tegen het oog aan gehouden. Aangezien het een aangeboren afwijking is is het niet verstandig om met een dier dat ectropion heeft te fokken. Tenzij je verstand hebt van een goed fokbeleid. 

Behandeling van ectropion

Heeft uw hond veel last van zijn ogen? Dan is het verstandig om door een dierenarts een ooglidcorrectie te laten uitvoeren. Hierbij wordt in de meeste gevallen het ooglid wat minder lang gemaakt waardoor het wel weer tegen het oog aan komt te liggen. Ze verwijderen als het ware een driehoekje uit het ooglid met ectropion en hechten dit weer aan elkaar vast. 

Milde klachten van ectropion

Zijn de klachten als gevolg van de ectropion echter mild dan kunt u wellicht ook volstaan met een ontstekingsremmende oogdruppel. Deze moet u dan op het moment van de klachten 7 dagen lang 3x daags in het oogje druppelen. Zijn de klachten daarna nog niet over dan moet u even langs uw eigen dierenarts. Deze kan u eventueel een sterkere oogzalf meegeven. Ook zal hij/zij kijken of het wellicht bij uw hond toch nodig is om een ooglidcorrectie uit te voeren. Hier vindt u een filmpje hoe u de oogdruppels in het oog kunt doen.
Oogdruppels in het oog van een hond

Wenst u nog even overleg met een dierenarts?

Mocht u na het lezen van dit artikel toch nog twijfels hebben over de ogen van uw hond dan kunt u altijd via whatsapp advies aan mij vragen.