Een dikke poot

Onderzoeken van de dikke poot

Waneer een poot heel erg dik is dan is er sprake van een ontsteking. De vraag is echter of er ook een infectie is of niet. Daarom moet u de poot heel goed onderzoeken. In de eerste plaats kijk je of de stand van de botten wel normaal is en er geen botbreuk lijkt te zijn. Als dat niet het geval lijkt kunt u kijken of u ergens op de huid van de zwelling tussen de haren een heel klein (steek)wondje ziet. Tevens is het handig om de temperatuur van uw hond te meten. De normale lichaams temperatuur van een hond is onder de 39.0 graden.

Infectie oorzaak van een dikke poot

Wanneer zijn lichaamstemperatuur hoger is dan 39.0 graden en hij heeft een dikke poot? De kans is dan zeer groot dat er sprake is van een (bacteriële)infectie. In dat geval zult u naar uw dierenarts moeten en krijgt u vermoedelijk antibiotica mee voor uw hond. Ook kan er gekozen worden voor een pijnstiller. 

Ontstekingsreactie als oorzaak

Zit er geen wondje, lijkt het niet gebroken en heeft hij geen koorts, dan is het waarschijnlijk alleen een ontsteking van de weefsels. Een infectie is echter niet geheel uit te sluiten. Er is in dit geval om de een of andere reden in de weefsels onder de huid van de dikke poot schade ontstaan en dit probeert het lichaam op te ruimen. Dat doet het door met behulp van een ontstekingsreactie. Hierdoor kan een poot behoorlijk opzwellen. 

Chihuahua met een dikke poot ter hoogte van zijn rechter ondervoet

Ontstekingsremmers

Wanneer je naar je dierenarts gaat dan krijg je van hem/haar een middel mee naar huis dat zowel een pijnstiller als een ontstekingsremmer is. Helaas is dit middel niet vrij verkrijgbaar, maar alleen door de dierenarts voor te schrijven wanneer hij/zij jouw hond gezien heeft en daarbij zijn dikke poot heeft kunnen onderzoeken. Paracetamol is giftig voor je hond en aspirine werkt onvoldoende pijnstillend bij een hond. Deze laatste heeft veel meer een bloedverdunnend effect bij een hond. Deze stoffen kunt u dan ook beter niet aan uw hond geven.

Dikke poot lost vaak vanzelf weer op

Een ontstekingsreactie zonder infectie lost zich echter vaak ook vanzelf weer op. U moet uw hond dan heel rustig houden. Gewoon even 5-10 minuten per wandeling naar buiten om te poepen en te plassen, maar verder niet. De zwelling en daarmee ook de pijn zou dan met 2-3 dagen al heel veel beter moeten zijn. Het hoeft nog niet geheel over te zijn, maar er moet duidelijk verbetering zijn opgetreden. Is dit niet het geval dan moet u helaas toch even langs uw dierenarts. 

Ondersteunende behandeling bij een dikke poot

Naast rust kunt u uw hond ook helpen door de ontsteking en weefselschade te helpen oplossen. Dit kunt u doen door middel van FlexRex Boswellia. De Boswellia heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. 

Meerdere poten die dik zijn

Zijn er meerdere gewrichten ontstoken dan kan er een onderliggend probleem zijn. Zo kan er onder andere sprake zijn van artrose of een baarmoederontsteking. U kunt dan ook het beste naar uw dierenarts gaan met uw hond zodat de onderliggende oorzaak snel opgelost kan worden. 

Overleg met mij is mogelijk

Hopelijk is de poot van uw hond nu snel weer normaal van formaat en heeft hij er geen last meer van. Heeft u behoefte om even te overleggen dan mag u mij uiteraard even een whatsapp bericht sturen.